Achtergrond Autonieuws

Zo bouwt BMW de 750.000 euro kostende BMW 3.0 CSL

februari 20, 2023

Vijftig jaar BMW M dus vijftig stuks BMW 3.0 CSL

Waarom ook alweer een nieuwe BMW 3.0 CSL? Simpel, BMW wilde iets bijzonders doen in verband met het vijftigjarig bestaan van BMW M. Op basis van de BMW M4 CSL komt het merk daarom met een jubilieummodel. Uiteraard heb je in een eerder BMW 3.0 CSL artikel al alles kunnen lezen over deze bijzondere auto, dus in dit verhaal richten we ons puur op de productie.

BMW M4 CSL vormt basis van BMW 3.0 CSL

Hoewel de carrosserie van de BMW 3.0 CSL is gebaseerd op de standaardproductiecarrosserie van de BMW M4 CSL, wordt deze aangepast in een speciale hal van de carrosseriewerkplaats in Dingolfing – dezelfde locatie waar de carrosserie van de BMW M4 GT4 wordt geproduceerd. De kenmerkende wielkasten worden bijvoorbeeld verbreed door middel van speciale lasprocédés.

Specifieke kleurstelling

De carrosserie baant zich vervolgens een weg door het reguliere standaardproductieproces van de spuiterij. Op speciale werkstations gebruiken de verfafwerkingsspecialisten van Dingolfing vervolgens stencils om handmatig speciale lakwerk aan te brengen, zoals de 3.0 CSL-specifieke kleurstelling met de drie M-kleurstrepen erop. Tegelijkertijd monteert het team de unieke onderdelen, zoals de voorste zijpanelen en bumpers, de motorkap en het koolstofvezeldak.

BMW 3.0 CSL

Geassembleerd in Moosthenning

De BMW 3.0 CSL wordt geassembleerd in een werkplaats die speciaal voor dit doel is opgezet in Moosthenning, een externe locatie die wordt beheerd door BMW Group Plant Dingolfing, dicht bij de belangrijkste autofabriek van Dingolfing. Hier wordt het voertuig stapsgewijs samengesteld door een team van 30 ervaren experts. De bijzondere interieurelementen worden individueel vervaardigd in werkplaatsen in Garching en Dingolfing.

Twee weken bouwtijd

Al met al duurt het montageproces van één voertuig bijna twee weken. Er zijn in totaal acht grote assemblagecycli, elk met een duur van één werkdag. Stroomopwaarts worden diverse aanbouwdelen bevestigd, zoals CFRP zijpanelen of de CFRP motorkap. Aan het einde van het proces worden de kenmerkende achterkant en andere exterieurdelen op een apart station gemonteerd.

Aflevering aan klant

Zodra het werk in Moosthenning is voltooid, gaat het voertuig terug naar de ‘grote’ voertuigfabriek in Dingolfing, waar de auto eerst uitgebreide gestandaardiseerde tests ondergaat, bijvoorbeeld op de rollenbank of remdynamometers. Elke BMW 3.0 CSL ondergaat vervolgens een extra eindinspectieproces met een vereist rijprogramma op de eigen testbaan van de fabriek. Tot slot wordt het voertuig klaargemaakt voor de klant en bijvoorbeeld naar BMW Welt in München gebracht voor een persoonlijke overhandiging of aflevering.

BMW 3.0 CSL

BMW 3.0 CSL Productie