Achtergrond

“We streven ernaar iets anders dan de standaard op de markt te brengen” – Interview met Sjoerd Knipping, Kia Europe

december 6, 2023

Kia wil vanaf 2035 alleen nog maar EV’s verkopen in Europa. Er zijn merken die deze stap al veel eerder nemen; sommige merken zwaaien in 2025 al de verbrandingsmotor uit. Waarom wacht Kia – een van de koplopers op EV-gebied – zo lang?

Sjoerd: “Als je naar andere landen in Europa kijkt, zie ik Europa verdeeld over vier regio’s: de Scandinavische regio, die op nummer één staat met zo’n 95 procent van de verkochte auto’s die elektrisch zijn. Zij zijn de early adopters. Dan is er regio twee, waaronder Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk vallen. Daarna hebben we Oost-Europa en Zuid-Europa, waar EV’s nog niet populair zijn. Kia is actief in alle markten, dus we moeten rekening houden met de diversiteit van deze markten. Ik denk niet dat ze in Zuid- en Oost-Europa over vijf jaar al klaar zijn om volledig over te gaan op elektrisch rijden.”

Sjoerd Knipping

Verkopen jullie over vijf jaar dan ook nog benzineauto’s in Nederland?

Sjoerd: “Ik kan niet in de toekomst kijken, maar het zou me niet verbazen als we over vijf of zelfs tien jaar nog auto’s met een interne verbrandingsmotor verkopen in Nederland, maar misschien alleen hybride of plug-in hybrides.

Hoe draagt Kia – als een van de koplopers in het EV-landschap – bij aan het aanpakken van uitdagingen zoals laadinfrastructuur en bereik?

Sjoerd: “Eerst moet je zorgen dat je de auto’s hebt, zodat mensen überhaupt elektrisch kunnen rijden. Daar zijn we nu hard mee bezig. De komende jaren brengen we verschillende nieuwe modellen op de markt, waardoor elektrisch rijden voor meer mensen bereikbaar wordt, waaronder modellen in het B- en C-segment.

Wat betreft laadinfrastructuur dragen wij ook ons steentje bij. We zijn partner van Ionity en hebben voor Europese klanten met een elektrische Kia Plug&Charge gelanceerd. Plug&Charge is de nieuwste toevoeging aan het portfolio van oplaaddiensten van Kia, dat ook Kia Connect, Kia Charge en Kia Smart Charging omvat. Plug&Charge is een zeer handige dienst waarmee onze klanten hun Kia nog makkelijker kunnen opladen. Het is nieuwe technologie waarmee de auto rechtstreeks kan communiceren met het laadstation. Kia-rijders kunnen hun EV met Plug&Charge aan elk openbaar, en voor deze dienst geschikt, laadstation koppelen en automatisch opladen zonder dat er een extra identificatie of tussenstap nodig is.”

Wat zijn enkele van de belangrijkste strategieën die Kia Europa momenteel gebruikt om zich te onderscheiden in een competitieve markt, en hoe evolueren deze strategieën om de positie van Kia te versterken?

Sjoerd: “Allereerst is er onze visie om duurzame mobiliteit bereikbaar te maken. Daarvoor heb je dus een sterk productportfolio nodig. Ik denk dat we met de EV6 en EV9 laten zien dat we baanbrekende EV’s op de markt kunnen brengen. Hiermee bedienen we de early adopters en innovators. Daarna volgt de volgende stap: de grote massa bedienen, met name in het B- en C-segment. We onderzoeken momenteel welke baanbrekende technologieën van de EV6 en EV9 we moeten integreren in de kleinere, betaalbaardere auto’s. Dit wordt mede bepaald door de klantbehoefte.

Design is voor ons ook enorm belangrijk. Onderzoek toont aan dat design nog steeds een zeer onderscheidende factor is voor consumenten tijdens het aankoopproces. Toen de EV-revolutie begon, waren actieradius en laadsnelheid de belangrijkste zaken. Nu, met name in Nederland, blijkt uit onderzoeken dat design weer op nummer één staat voor consumenten. Daarom maken we auto’s die zich qua design onderscheiden van de rest. We streven ernaar iets anders dan de standaard op de markt te brengen, en daarvoor hebben we een duidelijke richting gekozen, die begon met de EV6 en nu ook zichtbaar is bij de EV9 en andere toekomstige Kia-modellen.

Een klein detail is bijvoorbeeld al het logo. In 2021 hebben we een complete rebranding gehad, waarvan een klein onderdeel het nieuwe logo is. Stel je eens voor: het oude logo op de EV9. Dan zie je wat voor een wereld van verschil alleen al een nieuw logo kan maken.”