Geen onderdeel van een categorie

Wat is een CD kenteken?

april 25, 2022

Medewerkers van de ambassade

Een CD kenteken wordt gebruikt door mensen die werken voor het diplomatieke korps. CD staat voor ‘Corps Diplomatique’. Diplomatiek personeel heeft een bijzondere status. Dit is gedaan om ervoor te zorgen dat er geen incidenten kunnen voordoen die de neutraliteit van het personeel in gevaar zou kunnen brengen. Incidenten waarbij personeel van diplomatieke of consulaire ambtenaren betrokken zijn, kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Er kan zelfs een internationaal conflict ontstaan, in het ergste geval. Het terrein van een ambassade is niet zomaar te betreden door burgers van het gastland. Hetzelfde is van toepassing op auto’s van diplomatiek personeel. Deze moeten zich kunnen onderscheiden, en daarom krijgen auto’s van diplomaten altijd een speciaal kenteken: het CD kenteken.

Registratie CD kenteken

De registratie van CD kentekens is net even anders dan die van auto’s zonder CD registratie. Zo zul je met het uitvoeren van een openbare kentekencheck op een CD kenteken geen succes hebben. Dit komt omdat de CD kentekens niet in het publieke bestand van de RDW staan. Dit is om de afkomst van de kentekenhouder zoveel mogelijk geheim te houden. Voor de politie zijn deze gegevens uiteraard wel toegankelijk.

Regels bij een CD kenteken

De bijzondere rechten die worden ontleend aan een CD kenteken gaan best ver. Zo mag een politieagent een diplomaat met een CD kenteken niet zomaar van de weg halen. Dit mag alleen wanneer zich een levensbedreigende situatie voordoet. Verkeersboetes kunnen wel op het kenteken uitgeschreven worden, maar hoeven niet door de ambassade of de diplomaat te worden betaald. Klinkt best goed, toch? Het komt dan helaas ook regelmatig voor dat hier misbruik van wordt gemaakt. We zullen niet met vingers wijzen naar bepaalde landen.

Wat als een diplomaat met een CD kenteken je aanrijdt?

Als diplomaat krijg je niet alleen een dienstauto waarmee je geen boetes kunt pakken, je bent beschermd tegen praktisch iedere rechtsvervolging. Diplomaten worden bijvoorbeeld wel geacht om mee te werken aan een blaastest, maar kunnen dit wel weigeren.

Auto’s met een CD-kenteken moeten wel verplicht WA-verzekerd zijn. Als de bestuurder van een auto met CD-kenteken aansprakelijk is bij een ongeluk, moet de verzekeraar het slachtoffer gewoon vergoeden. Het kan ook voor vreemde situaties zorgen. Als er bijvoorbeeld alcohol in het spel is – en de diplomaat weigert te blazen – is het voor de verzekeraar niet duidelijk of de verzekeringsnemer fout zit. De verzekeraar moet dan het proces verbaal opvragen, maar soms wordt die –  vanwege de diplomatieke onschendbaarheid – niet opgemaakt. Het slachtoffer krijgt in dit soort uitzonderlijke gevallen altijd wel zijn geld. Van de verzekeraar of het Waarborgfonds Motorverkeer, als de auto toch geen geldige verzekering blijkt te hebben.