Autonieuws

Wat is de ultieme wintersportauto voor 15.000 euro?

december 24, 2022

Een kleine waarschuwing vooraf. Wordt een exotische, exclusieve auto te koop aangeboden tegen een relatief gunstige prijs? Als je het nuchter bekijkt, dan ken je ook de risico’s van zo’n goedkope exoot. De kans bestaat dat je dan alsnog diep in de buidel moet tasten om de auto in goede conditie te houden of in goede staat terug te brengen.

Audi S6 (2008-2012)

Een riante Audi A6 stationwagen, maar dan uitgerust met een Lamborghini V10. 435 pk onder de kap, permanente vierwielaandrijving en veel bagageruimte. Als potente S6 is deze Audi qua uiterlijk nauwelijks te onderscheiden van de instapdiesel. Is dit niet het perfecte recept voor een snelle slee voor de wintersportvakantie?

Met een beetje geluk heeft de vorige liefhebber aandacht besteed aan onderhoud en reparaties; vooral de Italiaanse motortechniek kan temperamentvol zijn. Tref je een goed exemplaar, dan weet je zeker dat je het skiresort ook daadwerkelijk bereikt.













Mercedes R-klasse (2005-2010)

Een wonderlijke creatie van de Duitsers: is het een MPV, stationwagen of crossover? Hoe dan ook, deze Mercedes R-klasse biedt een zee van ruimte, handig voor het hele gezin, bagage én ski’s. Deze R-klasse was verkrijgbaar met potente zes- en achtcilinders met minstens 270 pk. Vlot cruisen over de Autobahn was zelden zo comfortabel.

Wie goed zoekt, treft voor 15.000 euro een exemplaar met een sluitende onderhoudshistorie, vierwielaandrijving en een zijdezacht schakelende automaat. Combineer dat met Mercedes’ degelijke reputatie, wat is dan nog een reden om deze auto niet op je lijstje te zetten?













Infiniti FX37 (2008-2012)

Wie herinnert zich Infiniti nog? In 2020 trok het merk zich terug uit Europa. Het wilde niet zo vlotten met de verkopen. Daardoor is elk exemplaar een rijdende zeldzaamheid. Onderhuids delen deze auto’s veel techniek van moederconcern Nissan, daar hoef je geen horrorverhalen over te verwachten.

De FX was de SUV die je wilde. Groot, stoer en met dikke V6-motoren zeker niet ondergemotoriseerd. Geen enkele Infiniti is karig uitgerust, maar wij vonden voor minder dan 15.000 euro een exemplaar met schuifdak, verwarmde stoelen en een 360-graden camera. Nou alleen nog zoeken welke sneeuwkettingen rond die 20-inch lichtmetalen wielen passen…













LEES OOK: Tesla’s mogen gratis laden tijdens wintersportperiode – einde laadpaalfile?

BMW X5 M50d (2013-2018)

Wie geen stationwagen wil, maar het liever hogerop zoekt: de BMW X5. Leverbaar met een keur aan krachtige benzinemotoren, maar een krachtige 381 pk sterke zescilinder diesel brengt de wintersport ineens wel heel snel binnen handbereik. Bij de apres-ski kun je zeggen dat je een BMW rijdt met niet één of twee, maar wel drie turbo’s.

Het ruimte-aanbod in de X5 zit wel snor en de vierwielaandrijving is handig op besneeuwde bergpassen. Leuke gedachte is ook dat dit model ooit nieuw in de prijslijsten stond voor ruim 133.000 euro. Gebruikte exemplaren wisselen tegenwoordig voor 15.000 euro van eigenaar. Met een beetje geluk tref je een versie met een nette historie en lage kilometerstand.













Opel Insignia Sports Tourer OPC (2009-2013)

Bij dure Duitse stationwagens denkt niet iedereen aan Opel. Laten we vergeten dat je hun dikke OPC-versie van hun Insignia Sports Tourer gerust een ruime en krachtige alleskunner kunt noemen. Zijn vierwielaandrijving maakt hem de ideale reisauto, ook rondom je favoriete skioord.

Voor wie haast heeft: een 2,8-liter V6 turbobenzinemotor met 325 pk zorgt ervoor dat deze Opel zich kan meten met de beste Duitse superstationwagens. Remmen van Brembo, dikke leren sportstoelen van Recaro en 20-inch wielen maken het plaatje compleet. Wie wil er nog een Audi?













LEES OOK: Zomerbanden, winterbanden of all season banden? Alles wat je moet weten