Achtergrond Autonieuws

Wat is de Autotelex-inruilwaarde van een auto?

augustus 9, 2023

Waardebepaling van een auto

Duizenden professionele autobedrijven maken gebruik van data van Autotelex. De waarden in de Autotelex-database gelden zo’n beetje als norm bij de waardebepaling van een auto die je wilt inruilen. Met behulp van de Autotelex-inruilwaarde kunnen autobedrijven een afgewogen beslissing maken, bijvoorbeeld bij inruil, verzekering, schade, import en export.

Onafhankelijke partij

Autotelex is al sinds 1964 bezig met het inzichtelijk maken van cijfers. Het is een onafhankelijke partij die objectieve waardebepalingen van individuele voertuigen en complete wagenparken geeft. Als je dus een auto inruilt bij een autobedrijf omdat je bijvoorbeeld een nieuwe auto of occasion koopt, dan is de kans groot dat de verkoper in kwestie een bedrag noemt gebaseerd op de Autotelex-inruilwaarde.

Marge

Het is verstandig om rekening te houden met een inruilbedrag dat wat lager ligt dan je waarschijnlijk voor ogen hebt. Een autobedrijf rekent vaak met een marge van 3.000 euro. Het bedrijf moet er immers ook wat aan verdienen. Ze moeten de auto verkoopklaar maken en ze nemen natuurlijk ook een risico door een auto in te ruilen. Want wat als de in te ruilen auto een ‘winkeldochter’ blijkt te zijn? Toch zal een eerlijke verkoper ook een ‘nee’ verkopen als de in te ruilen auto niet interessant is. Dat komt voor. Maar in de meeste gevallen krijg je gewoon een inruilprijs te horen. Of beter gezegd: een Autotelex-inruilwaarde.

Autotelex-inruilwaarde is een adviesbedrag

Om antwoord te geven op de vraag: wat is de Autotelex-inruilwaarde van een auto? Dit is een inruilwaarde gebaseerd op de database van Autotelex, een onafhankelijke partij gespecialiseerd in waardebepalingen. Het staat de verkoper natuurlijk vrij om van het adviesbedrag van Autotelex af te wijken. Een autoverkoper kan ook een hoger inruilbedrag noemen. Soms zijn er ook extra inruilacties waarbij je extra geld krijgt voor je oude auto.

Ook gratis tools voor particulieren

Autotelex heeft ook voor particulieren gratis tools, zoals een tool om de dagwaarde van je auto te berekenen. Wat heb je hier voor nodig? Je kenteken, de kilometerstand en de laatste vier cijfers van je chassisnummer (VIN-nummer). Als je die invult in deze tool, krijg je direct een schatting van de inruilwaarde te zien. Kleine kanttekening: “Voor de dagwaarde en inruilwaarde is uitgegaan van een margevoertuig. Een margevoertuig is een voertuig waarop een bedrijf of instelling géén BTW kan verrekenen. Dit is bij voertuigen in particulier bezit het geval. Betreft het een BTW-voertuig dan is dat waardeverhogend, net als een bovengemiddeld goede staat van het voertuig.”

Fotografie: YN Automotive