Autonieuws

Wat heeft de DS 7 E-Tense 4×4 360 gemeen met DS E-Tense FE23?

mei 26, 2023

Openluchtlaboratorium

Het Formule E-kampioenschap vormt voor DS Autombiles een openluchtlaboratorium voor DS Performance. Maar hoe werkt dat dan precies? Dat leggen we even uit.

Componenten

DS Performance heeft voor de DS E-Tense FE23 diverse componenten ontwikkeld. Het gaat onder meer om de achterste motoreenheid, het terugwinningssysteem voor energie, de transmissie, het koelsysteem, het elektrische systeem en de achtervering. Ook heeft het merk software en algoritmen ontwikkeld die het energiebeheer optimaliseren.

Zoals gezegd is alles wat DS Performance leert in de Formule E nuttig voor de ontwikkeling van de E-Tense-productieauto’s van DS Automobiles. Een treffend voorbeeld is de nieuwe DS 7 E-Tense 4×4 360, maar waarom?

Photoshoot DS7 during the 2023 Monaco ePrix, 7th meeting of the 2022-23 ABB FIA Formula E World Championship, on the Circuit de Monaco from May 4 to 6, 2023 in Monaco - Photo Joao Filipe / DPPI

Terugwinningssysteem

Simpel: in deze plug-in hybride past het merk een terugwinningssysteem toe dat rechtstreeks afkomstig is uit de Formule E. Dit systeem is nog efficiënter dan bij de oudere modellen en optimaliseert het beheer door de druk op het rempedaal te analyseren, waardoor een ongekende remkwaliteit wordt geboden.

Béatrice Foucher, CEO van DS Automobiles: “Toen het Formule E-kampioenschap zich openstelde voor fabrikanten, namen we de beslissing om deel te nemen aan deze innovatieve competitie met als doel de ontwikkeling van ons geëlektrificeerde assortiment te versnellen en de bekendheid van DS Automobiles te vergroten. De expertise die we sinds 2015 hebben opgebouwd – onderstreept door onze vier wereldtitels en vele overwinningen op alle continenten – komt rechtstreeks ten goede aan onze klanten, dankzij de voortdurende overdracht van technologie. Onder de streep zijn onze klanten de echte winnaars van ons succes in ’s werelds meest prominente, 100% elektrische raceklasse.”

Onderzoeks- en ontwikkelingsinstrument

Eugenio Franzetti, directeur DS Performance: “Autosport is altijd een buitengewoon onderzoeks- en ontwikkelingsinstrument geweest. Dat geldt tegenwoordig nog meer, aangezien we ons midden in een elektrische revolutie in de auto-industrie bevinden. Formule E is een zeer nuttig laboratorium om elektrificatie te versnellen en te verfijnen. Dankzij de autosport heeft DS Performance ultrakrachtige software voor energieterugwinning ontwikkeld, evenals fysieke componenten, zoals de motor en omvormer, die in de loop van de tijd kleiner en efficiënter zijn geworden. Al deze ervaring is toegepast in ons huidige, geëlektrificeerde aanbod en zal ook te vinden zijn in de toekomstige 100% elektrische auto’s van het merk.”

Resultaten DS Automobiles in ABB FIA Formule E

Sinds het ABB FIA Formule E-kampioenschap is opengesteld voor fabrikanten, is DS Automobiles het enige merk dat elk seizoen minstens één race heeft gewonnen. In Amerika, Azië, Europa en Afrika behaalde DS Performance tot op heden vier wereldtitels, 47 podiumplekken en 16 overwinningen in 98 races, met drie generaties van de Formule E-auto.