Autonieuws

Waarom je met dit knopje in de zomer flink brandstof kunt besparen

augustus 17, 2022

Pijl

Het draait allemaal om een klein knopje: daarop zie je een pictogram van een auto met daarin een pijl. Waar die knop voor is? Veel automobilisten weten dat niet, maar het activeert de recirculatiestand van je airco en kachel in de auto. Die is in eerste instantie bedoeld om vervuilde of zelfs giftige lucht buiten de auto te houden. Dat kan van pas komen als je bijvoorbeeld in een tunnel rijdt of in een file belandt.

Makkelijker afkoelen

Deze recirculatiestand houdt niet alleen luchtjes buiten de auto. Hij zorgt er ook voor dat de lucht in de auto makkelijker afkoelt. De airco hoeft namelijk niet steeds warme of vochtige lucht van buiten te verwerken.

Lees ook: Hittegolf? Dit moet je wel en niet doen met je auto

Het aircosysteem van je auto wordt aangedreven door de motor. Wanneer de airco minder hard hoeft te werken, hoeft de motor minder hard te werken en dat merk je aan het brandstofgebruik. In het geval van een elektrische auto merk je dat het batterijvermogen en je actieradius erop vooruit gaan.

Brandstof besparen

Uit sommige onderzoeken blijkt dat de recirculatiestand kan zorgen voor een brandstofbesparing van tot wel 10 procent. Het verschil is vooral merkbaar als je veel korte ritjes maakt. In dat geval moet de airco hard werken om je auto in korte tijd flink af te koelen.

Je kunt de airco in je auto ook een handje helpen door bij het wegrijden in een warme auto eerst de ramen goed open te zetten. Dat kun je het beste doen totdat de lucht uit je ventilatieroosters koeler aanvoelt dan de buitentemperatuur.

Frisse lucht

Maak je een langere rit? Dan is het verstandig om niet continue de recirculatiestand in te schakelen. Je beperkt zo namelijk de toevoer van frisse lucht. Daardoor stijgt het percentage kooldioxide in je auto en dat kan weer leiden tot vermoeidheid, een slechte concentratie of een verminderde reactiesnelheid.