Autonieuws

Waarom afremmen voor deze mysterieuze flitspalen niet nodig is

maart 29, 2023

Zijn het flitspalen?

Nee, het zijn geen flitspalen. Dus afremmen voor deze mysterieuze flitspalen is niet nodig. De grote vraag: wat is het dan wel? Heel Nederland staat inmiddels vol met deze camerasystemen, maar de meeste zullen na verloop van tijd ook weer verdwijnen. Onder meer langs de A16 bij Hendrik-Ido-Ambacht, langs de A17 en A29 zijn diverse van deze cameramodules opgesteld, gericht op het verkeer. Dat blijkt wel uit de flitsmeldingen die weggebruikers ontvangen bij het naderen van deze ‘flitspalen’.

Speciale camera’s

De indruk wordt gewekt dat het om flitspalen gaat, maar navraag leert dat het speciale camera’s zijn die het vervoer van gevaarlijke stoffen in kaart brengen. “De snelheid wordt niet gemeten. De camera’s brengen puur in kaart hoeveel gevaarlijke stoffen worden vervoerd op de Nederlandse wegen”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat in gesprek met AutoRAI.nl.

Duizenden permanente camera’s

Rijkswaterstaat heeft langs alle snelwegen in Nederland duizenden permanente camera’s geïnstalleerd. Die zijn handig voor het monitoren van het verkeer. “Onze camera’s staan vaak in de middenberm of hangen direct naast de matrixborden boven de weg, vaak om de paar honderd meter. Deze camera’s worden gebruikt om het verkeer te monitoren of voor wegverkeersmanagement, bijvoorbeeld als er een ambulance met spoed over de weg rijdt, kunnen we alles mooi volgen”, stelt de woordvoerder.

Situaties snel afhandelen

“Medewerkers in de verkeerscentrales van Rijkswaterstaat kijken voor verkeersmanagement en incidentmanagement via camera’s live naar de situatie op de weg. We gebruiken deze beelden om het verkeer zo goed mogelijk te laten doorstromen en om incidenten te signaleren, zodat snel kan worden gehandeld wanneer dat nodig is”, legt Rijkswaterstaat uit.

Verwarring

Om een idee te geven: alleen al tussen Amsterdam en Utrecht hangen langs de A2 meer dan honderd camera’s om het verkeer in de gaten te houden. Maar de camera’s die in dit verhaal een hoofdrol spelen, hebben een andere functie. Want zo nu en dan doet Rijkswaterstof ook onderzoek naar het vervoer van gevaarlijke stoffen. Daar gebruikt de organisatie speciale camera’s voor. Die zien eruit als flitsers, maar dat zijn het dus niet. Ook nu – zo eind maart, begin april – is het ‘hoogseizoen’ voor deze speciale camera’s weer begonnen, want de ‘flitsmeldingen’ stromen binnen bij flitsmeldingsdiensten, zoals Flitsmeister of Waze.

Meer camera’s langs de weg

Overigens is Rijkswaterstaat niet de enige die toestemming heeft om camera’s langs de weg te plaatsen. Ook andere instanties hebben omwille van onderzoeksredenen de mogelijkheid om verkeerstellingen uit te voeren. Toch is het vooral het Openbaar Ministerie dat graag met camera’s aan de slag gaat om een oogje te houden op het verkeer. Dat kan met daadwerkelijke flitspalen die wel op snelheid controleren, maar ook met zogeheten ANPR-camera’s.

ANPR

ANPR is niets minder dan automatische kentekenplaatherkenning. ANPR is feitelijk een Engelse term, want het betekent Automatic Number Plate Recognition. Met behulp van dit systeem kan het OM eenvoudig achterhalen of een voertuig te gestolen is, ook op Europees niveau. Bij een ANPR-hit wordt direct de politie geïnformeerd en volgt er een instructie om de auto in kwestie staande te houden. Soms werken bestuurders niet mee, zoals de persoon in deze Franse Hyundai KONA die gestolen blijkt te zijn. Maar in de meeste gevallen verloopt de afhandeling van een ANPR-hit soepel.

Op een gegeven moment verdwijnen ze weer

Vermoedelijk verdwijnen de camerasystemen voor het controleren op gevaarlijke stoffen eind april weer uit het straatbeeld. Maar afremmen is dus niet nodig. Dat is natuurlijk geen vrijbrief om hard te rijden.

Foto: Rijkswaterstaat/Twitter