Achtergrond Autonieuws

Vooruitblik op autojaar 2023: Max Veldhuis

januari 5, 2023

Eerst even een korte terugblik: welke auto is je persoonlijke favoriet van 2022? En waarom is dat?

Dacht ik dat mijn stemlijstje voor de Top 2000 samenstellen zo’n beetje de moeilijkste taak van de afgelopen tijd was, krijg ik deze vraag om mijn oren… Ik denk dat de gefacelifte Alpina B3 mijn persoonlijke favoriet van 2022 was. Nee, geen volledig nieuw of heel baanbrekend model, maar wel ontzettend cool zonder protserig te zijn. Doe mij maar een donkergroene B3 Touring met lichtbruin interieur, zonder getinte ramen maar wél met gouden striping op de flanken. Perfectie.

Ik kies niet alleen voor de Alpina B3 vanwege de auto zelf, maar ook omdat Alpina dit jaar officieel is ingelijfd door BMW. Voorlopig verandert er niet zoveel, maar vanaf 2025 worden Alpina’s volledig in elkaar geschroefd in de fabrieken van BMW. Nu is het nog zo dat BMW-modellen naar Alpina’s eigen fabriek in Buchloe gaan voor de afbouw. De volledige overname door BMW maakt uiteraard dat een kleine fabrikant als Alpina – Alpina’s hebben immers hun eigen chassisnummer – kan overleven in een tijd van alsmaar strenger wordende emissie-eisen, maar laten we vooral hopen dat het unieke karakter van deze auto’s niet verloren gaat.

Wat was je absolute automotive hoogtepunt van 2022?

Privé was dat zonder meer de aanschaf van mijn BMW Z4 3.0i Roadster, die op de headerfoto van dit artikel staat. Wat heb ik een kostbaar, maar heerlijk jaar gehad met die auto. Ik kocht hem in februari 2022 met nét iets meer dan 297.000 kilometer op de teller, inmiddels zijn dat er ruim 311.000. De 3.0 zes-in-lijn is fantastisch en klinkt zeker met de kap open echt voortreffelijk. Ik heb er wel wat zaken aan moeten laten doen, maar hij startte altijd en liet me onderweg nooit in de steek. Fingers crossed dat dat ook komend jaar zo blijft.

Mijn professionele hoogtepunt laat zich wat lastiger uitkiezen. Ik werk pas sinds begin oktober voor AutoRAI.nl, maar heb al zoveel mooie artikelen en video’s mogen maken. Een uitschieter voor mij is de reis die ik met BMW maakte naar het Oostenrijkse Sölden om daar te proeven aan alle aandrijflijnen van de nieuwe BMW X1. Het rijden op de Tiefenbachgletsjer was een unieke ervaring die ik nooit zal vergeten, maar ook de gesprekken met de engineers en andere medewerkers van BMW waren openhartig en verhelderend. Hopelijk volgen dit jaar nog meer van dit soort reizen!

Naar welke auto kijk je het meest uit in 2023? En waarom?

Mag ik er ook twee auto’s van maken? Nee? Oké, ik wilde namelijk zowel de BMW i5 als de Audi A6 e-tron een plekje geven. Aangezien er nog geen afbeeldingen zijn van de BMW i5, kies ik voor de A6 Avant e-tron. In het hogere segment zijn er namelijk nog geen elektrische stationwagons te krijgen, iets waar fabrikanten in mijn optiek hoognodig op moeten inspelen. Daarnaast zijn de specificaties van het PPE-platform waarop de elektrische A6 komt te staan veelbelovend: een 800v-boordnet, laden met 270 kW, een vermogen van 476 pk en een actieradius van 700 kilometer. De eveneens op stapel staande elektrische Porsche Macan komt overigens ook op die basis te staan. Bring it on!

Audi A6 Avant e-tron concept

Van welke elektrische auto heb jij hoge verwachtingen in 2023?

De A6 Avant e-tron is natuurlijk al een elektrische auto, maar ik ben ook heel benieuwd naar de Volvo EX90. Normaal gesproken ben ik niet kapot van SUV’s, maar ik heb de XC90 altijd al een mooie verschijning gevonden en ik denk dat de EX90 een mooie manier is om het vlaggenschip van Volvo naar de toekomst te loodsen. Met 517 pk zal dat laatste wel moeten lukken. Ook uniek: het is een zevenzitter! Aangezien de keuze uit elektrische zevenzitters niet bepaald reuze is, kan de EX90 zomaar een schot in de roos zijn.

Is er nog een bepaalde auto waar je extra naar uit kijkt?

Wat gaat MG maken van de Cyberster? Als de productieversie van die auto ook maar íets van de lijnen van het studiemodel overneemt, ben ik fan. Eindelijk weer een echte sportwagen van MG! Het merk doet onder leiding van het Chinese SAIC Motor goede zaken hoor, maar een leuke sportieveling ontbreekt nog. Hoewel de MG4 Electric al wel iets meer opgeschoven is richting de van oudsher sportieve inborst van MG. We gaan het zien…

Je goede voornemen voor 2023 is…

Mooie ritten maken met mijn Z4 en hem weer een stukje verder restaureren. Op het programma staan onder meer een intensieve polijstbeurt, het aanbrengen van een keramische coating, het herstellen van de kleine schades op de wielen, nieuwe bekleding voor het stuurwiel en een kleurbehandeling voor de stoelen. Op technisch vlak wil ik vooral inzetten op goed (preventief) onderhoud. Originaliteit staat daarbij voorop!

Professioneel hoop ik dit jaar nog beter te worden in het presenteren en maken van video’s voor jullie, onze lezers, luisteraars en kijkers. Daarnaast verwacht ik veel van de AutoRAI Podcast die we recentelijk hebben gelanceerd. Ik kijk uit naar alle interessante gasten en dito gesprekken die nog gaan volgen!

Volg AutoRAI.nl ook in 2023!

YouTube: www.youtube.com/@AutoRAITV

Facebook: www.facebook.com/autorai

Instagram: www.instagram.com/autorai.nl

AutoRAI Podcast: https://open.spotify.com/show/5mU4Ahn3O3xFgMkfDTs55k