Achtergrond Autonieuws

Volvo patenteert 14 nieuwe modelnamen, dit zijn ze

september 20, 2022

Veertien nieuwe namen Volvo

Volvo Trademark Holding AB – zoals de betreffende afdeling van Volvo heet die namen patenteert – heeft op 13 juli 2022 in totaal veertien nieuwe modelnamen vastgelegd in de zogeheten Global Brand Database.

De namen zijn stuk voor stuk vastgelegd in categorie 12. Hieronder vallen ‘electric vehicles’ alsook ‘land motor vehicles’. Kortom: deze namen zijn bedacht voor personenvoertuigen. Een overzicht van de veertien nieuwe, vastgelegde modelnamen tref je hieronder.

Wat valt op?

Wat valt op aan bovenstaande lijst? Dat Volvo in ieder geval vast wil houden aan de cijferreeks 40, 60 en 90. En ook de EX30 valt op. Wordt dat de naam van een toekomstig instapmodel van Volvo? De ES40, ES60 en ES90 lijken sedans, terwijl de EV40, EV60 en EV90 horen bij estates. De aanduidingen EX30, EX40, EX60, EX90, EXC40, EXC60 en EXC90 horen thuis op crossovers/suv’s.

Huidige line-up van Volvo

Momenteel voert Volvo modellen als de XC40, C40, V60, S60, XC60, S90, V90 en XC90. De Volvo V40 – een compacte estate – is sinds 2019 uit het modellengamma verdwenen.

Doelstelling elektrische Volvo’s

Naar verwachting krijgen opvolgers van de huidige modellen een ietwat afwijkende naam, bijvoorbeeld met een toevoeging ‘E’. Dit kan duiden op elektrische versies. Dat zou niet raar zijn, want Volvo zal vanaf 2030 alleen nog volledig elektrische modellen aanbieden. Tegen die tijd worden in het wereldwijde portfolio alle auto’s van Volvo met verbrandingsmotor uitgefaseerd, inclusief modellen met hybride technologie. Volvo wordt volledig elektrisch.

De komende jaren introduceert Volvo meer elektrische modellen. Het merk streeft ernaar dat in 2025 liefst 50 procent van de wereldwijde verkoop uit volledig elektrische auto’s zal bestaan en de rest uit deels elektrische auto’s (plug-in hybride of hybride). Tegen 2030 moet elke nieuwe auto die de showroom verlaat volledig elektrisch zijn.

Slag om de arm met Volvo modelnamen

Dat een fabrikant een modelnaam of type-aanduiding vastlegt bij een patentbureau, hoeft niet te betekenen dat een automerk de naam ook gaat gebruiken. Een autobouwer poogt op deze manier ook namen te claimen, zodat andere merken er niet mee aan de haal kunnen gaan. Dus wellicht sieren deze nieuwe namen in de toekomst op nieuwe Volvo-modellen, maar misschien ook niet.