Autonieuws

Vier handige tips voor het kopen van een (tweedehands) auto

juli 19, 2022

Tip 1: Bepaal je budget

Nieuw of tweedehands, een auto is altijd een grote aankoop. Daarom is het verstandig om vooraf een budget op te stellen. Bedenk hoeveel geld je aan de auto uit wilt geven. Zo kun je meteen gericht zoeken en kom je niet uit bij auto’s die je niet kunt betalen. Naast de aanschafwaarde zijn de maandelijkse kosten ook erg belangrijk. Met een autocheck kun je de vaste en variabele kosten van een auto opzoeken. Zo weet je precies hoeveel de auto je (maandelijks) gaat kosten en kun je meteen kijken of deze binnen je budget valt. 

Tip 2: Zoek uit waar je de auto wilt kopen

Er zijn verschillende manieren om een auto te kopen: bij een dealer, een garage, een autohandelaar, een particulier of online. Dealers, garages en autohandelaren bieden over het algemeen verschillende automerken aan en geven vaak garantie. 

Een auto die je bij een dealer koopt voldoet aan de leveringsvoorwaarden die de fabrikant van het automerk aan de dealers stelt. Dat is bij auto’s die je bij garages, autohandelaren, online en bij particulieren koopt niet altijd het geval. Online of bij een particulier een auto kopen is in de regel het goedkoopst, maar je krijgt geen enkele garantie op de staat van de auto. Bepaal dus voor jezelf wat je belangrijk vindt. 

Tip 3: Maak een proefrit

Of je nu een nieuwe of een tweedehands auto koopt, maak altijd een proefrit. Zo kun je zelf voelen hoe de auto rijdt en of hij je bevalt. Als je weinig verstand van auto’s hebt is het verstandig om iemand mee te nemen bij een proefrit die dat wel heeft. Deze persoon kan beoordelen of de auto ook technisch in orde is. Verkopers zijn overigens wettelijk verplicht om gebreken aan de auto te melden. 

Tip 4: Onderhandel over de prijs

Hoe graag je een auto ook wilt, onderhandel altijd over de prijs. Dit is heel normaal. Bij een dealer is het zelfs normaal om acht tot tien procent onder de verkoopprijs uit te komen. Wil je een tweedehands auto kopen? Doe dan altijd een kentekencheck. Zo weet je wat de dagwaarde van de auto is en hoeveel eigenaren hij heeft gehad. Op die manier ga je de onderhandeling beter geïnformeerd in.

Onderhandelen over de prijs kan je tientallen tot honderden euro’s besparen en is dus zeker de moeite waard. Ben je niet goed in onderhandelen? Neem dan iemand mee die hier wel goed in is.