Autonieuws

Verrassing: Volkswagen integreert ChatGPT in spraakassistent in auto’s

januari 10, 2024

Volkswagen ChatGPT in combinatie met spraakassistent IDA

“De op kunstmatige intelligentie gebaseerde chatbot gaat Volkswagen-rijders binnenkort helpen hun rijervaring nog verder te verbeteren. De naadloze integratie van ChatGPT wordt mogelijk voor alle Volkswagen-modellen die zijn uitgerust met de spraakassistent IDA. De integratie van ChatGPT is ontwikkeld door Volkswagen’s technologiepartner Cerence Inc”, aldus de fabrikant.

Volkswagen eerste fabrikant met ChatGPT

Met deze stap wordt Volkswagen de eerste fabrikant van volumemodellen die ChatGPT als standaardfunctie gaat aanbieden. De meeste modellen zullen vanaf het tweede kwartaal van 2024 over de nieuwe functie beschikken.

In meerdere modellen verkrijgbaar

ChatGPT komt beschikbaar in de ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, de Tiguan en Passat plus de nieuwe Golf, zolang de auto maat uitgerust is met de nieuwste generatie van het MIB-infotainmentsysteem. Voor de bestuurder verandert er nagenoeg niets. Het is namelijk niet nodig om een nieuw account aan te maken, een nieuwe app te installeren of ChatGPT in te stellen. De spraakassistent wordt geactiveerd door ‘Hallo IDA’ te zeggen, of door op de knop op het stuur te drukken.

Zo werkt het

IDA bepaalt automatisch of een voertuigfunctie moet worden uitgevoerd, een bestemming wordt gezocht of de temperatuur moet worden aangepast. Als het verzoek niet kan worden beantwoord door het Volkswagen-systeem, wordt het anoniem doorgestuurd naar AI en antwoordt de vertrouwde Volkswagen-stem.

Hoe zit het met privacy?

ChatGPT krijgt geen toegang tot voertuiggegevens; vragen en antwoorden worden onmiddellijk verwijderd om het hoogst mogelijke niveau van gegevensbescherming te waarborgen. De integratie met de welbekende chatbot wordt mogelijk gemaakt door Cerence Chat Pro van Cerence Inc., de technologiepartner van Volkswagen. Die stelt spraakassistent IDA in staat om nauwkeurige en relevante antwoorden te geven op vrijwel elke denkbare vraag. De functie waarborgt ook beveiliging en naadloze integratie met de talloze mogelijkheden van IDA, voor naadloos gebruiksgemak voor bestuurders.

Grote taalmodellen

In de toekomst gaan Volkswagen en Cerence verder samenwerken om een nieuwe gebruikerservaring te ontwerpen op basis van grote taalmodellen (LLM), als basis voor de volgende generatie in-car assistent van Volkswagen.