Autonieuws

Vernieuwde Mercedes-Benz A-Klasse en B-Klasse krijgen vingerafdrukscanner

oktober 6, 2022

Dit is er nieuw aan de Mercedes-Benz A-Klasse

De vernieuwde Mercedes-Benz A-Klasse krijgt een nieuwe grille, smallere lichtunits en een diffuser aan de achterkant. Ook de LED-achterlichten kregen een update. Verder zijn er zaken nieuw die vanzelfsprekend zijn bij een facelift, zoals nieuwe wieldesigns en nieuwe kleuren.

De grootste noviteit is te vinden in het interieur. Daar bespeuren we niet alleen een nieuw stuurwiel, maar plaatst Mercedes-Benz ook een verbeterd MBUX-infotainmentsysteem, waarbij de topversie twee 10,25 displays heeft. De A-Klasse heeft verder een extra USB-C-laadpoort gekregen.

Vingerafdrukscanner

Voor het interieur zijn ook nieuwe kleuren en materialen verkrijgbaar. Saillant detail: in het eerste kwartaal van 2023 volgt er een zogeheten vingerafdrukscanner ter identificatie van de bestuurder. Deze scanner is gekoppeld aan het telematicasysteem van de auto. Er is nog niet meer informatie bekend over deze functie.

Verbeterde rijhulpsystemen

En nu we het toch over systemen hebben: het aanbod rijhulpsystemen is verder uitgebreid, onder meer Lane Keeping Assist werkt nu comfortabeler in combinatie met Active Steering Control. Ook installeert Mercedes-Benz de nieuwste versie van het Parking Package, inclusief een 360-graden camerasysteem voor nog eenvoudiger inparkeren. Automatisch inparkeren kan het systeem natuurlijk ook.

Motoren, inclusief plug-in hybride

En hoe zit het met de motoren? Ook daar is nieuws. Alle motorvarianten zijn vanaf nu geëlektrificeerd, dat wil zeggen met mild-hybride technologie (48 Volt, 10 kW boost). Er staat ook plug-in hybrides op het menu. Van die variant is het vermogen van de elektromotor toegenomen met 5 kW waardoor hij nu 80 kW levert.

De energiedichtheid van de batterij is eveneens verbeterd zodat de EV-range is toegenomen. Het acccupakket opladen kan met 3,7 kW tot 11 kW. Voorheen lag de grens bij 7,4 kW. Opladen bij een 22 kW-laadpunt kan ook. In dat laatste geval duur het opladen van de batterij van 10 tot 80 procent ongeveer 25 minuten.

En de Mercedes-Benz B-Klasse dan?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het dan met de Mercedes-Benz B-Klasse? Want die deelt toch zijn technologie met de A-Klasse? Klopt helemaal, de A-Klasse en B-Klasse zijn technisch gelijk aan elkaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat ook de B-Klasse van dezelfde noviteiten profiteert, tot en met de aandrijflijnen aan toe. Ook bij de B-Klasse zijn er wat cosmetische aanpassingen, waaronder een nieuwe grille, sportiever bumperwerk en gewijzigde lichtunits.A-Klasse als AMG

Er is wel een belangrijk verschil, want de Mercedes-Benz B-Klasse wordt niet als extra sportieve AMG-versie geleverd. Dat is een ander verhaal bij de A-Klasse die te krijgen is als A 35 en alf A 45 S. Alleen de hatchback is als A 45 S verkrijgbaar. Die variant heeft als vanouds een vermogen van 421 pk. De 35-versie – leverbaar als hatchback en als A-Klasse Sedan – heeft 306 pk.

Andere motoren

De 180 volgt nog altijd de basisversie. Die heeft 136 pk. Dieselen kan ook met een 118 d met 116 pk. De 250 e plug-in hybride heeft een systeemvermogen van 218 pk en 450 Nm koppel. De batterijcapaciteit komt uit op 15,6 kWh, goed voor een EV-range van 70 tot 82 kilometer, afhankelijk van gekozen wielen en uitrusting. Alle motorvarianten hebben een automaat. Afhankelijk van versie is dat een zeven- of achttraps automaat.