Achtergrond Autonieuws

Update voor Toyota GR Yaris nabij: meer power?

maart 24, 2023

G16E-GTS turbobenzinemotor

In Europa en Japan levert Toyota de GR Yaris, uitgerust met een 1,6-liter driecilinder G16E-GTS turbobenzinemotor, goed voor een vermogen van 261 pk en liefst 360 Nm aan koppel. Toyota lepelt dezelfde aandrijflijn in de GR Corolla, maar het vermogen in de GR Corolla Morizo-variant ligt nog wat hoger. In de GR Corolla schopt deze potente driecilinder het tot 300 pk in combinatie met 400 Nm aan koppel. Toyota bereikt deze vermogenstoename onder meer door grotere uitlaatkleppen en drie uitlaatpijpen voor verminderde tegendruk.

Dezelfde aandrijflijn

De Toyota GR Corolla en GR Yaris hebben dus dezelfde aandrijflijn. Het antwoord op de vraag die we aan het begin van dit artikel stelde, is dus een volmondige ‘ja’. De aandrijflijn van de GR Corolla past ook in de GR Yaris. De vraag is: krijgt ook de GR Yaris de sterkere aandrijflijn met 300 pk? Die kans lijkt aardig groot, want achter de schermen werken de Japanners aan een update voor de GR Yaris. Vermoedelijk krijgt de heetste Yaris ooit dan ook een paar pk extra indien gekozen wordt voor de Morizo-variant.

Toyota GR Yaris 2020

Verbeterde zesbak

Ook krijgt de auto een verbeterde short-ratio handgeschakelde zesbak. Voor de liefhebbers goed nieuws. Het merk zou ook werken aan een automaatversie met dubbele koppeling. Vooralsnog is de ontwikkeling van een extra potente GR Yaris alleen nog gecommuniceerd door Toyota Gazoo Racing chief engineer Naoyuki Sakamoto en niet via de officiële PR-kanalen van Toyota. Maar aangezien de ontwikkeling al even loopt, lijkt een update niet lang meer te duren. Reken op een presentatie in 2023.

Prijzen Toyota GR Yaris in Nederland

Momenteel is de Toyota GR Yaris verkrijgbaar als Premium en Performance. Het advies luidt om altijd voor de Performance-variant te gaan, want dan krijg je een mechanisch sper. Kosten van de Toyota GR Yaris Performance? Een stevige 65.995 euro, waarvan 22.850 euro aan BPM. De Premium-variant is met 63.495 euro iets voordeliger. In Duitsland is de GR Yaris er vanaf 34.000 euro of 39.290 euro als Performance. Huilen is toegestaan. BPM blijft keiharde klappen uitdelen aan de Nederlandse automarkt. Een nieuwe auto kopen is haast onhaalbaar geworden.

Toyota GR Yaris 2020