Autonieuws

Triumph rondt testfase elektrische TE-1 af

juli 12, 2022

Triumph TE-1

Mocht je dit project van Triumph gemist hebben, praten we je snel even bij. Begin 2021 deelde Triumph de eerste beelden van een studiemodel genaamd de TE-1, de start van het Britse avontuur op het gebied van elektrische motorfietsen. In samenwerking met een aantal grote partijen die onder meer gespecialiseerd zijn in batterijen en elektromotoren bouwde Triumph een prototype. Bijna een jaar na die bekendmaking bereikte het project de testfase van de ontwikkeling. Deze laatste fase is inmiddels voltooid en nu deelt Triumph de resultaten.

De testresultaten van de TE-1

Na het uitvoerig testen komt de actieradius op 161 kilometer. Hiermee werden alle projectdoelen bereikt wat betreft de energiecapaciteit van de door het Williams TE-1-project ontwikkelde batterij. Regeneratief remmen is met succes geïmplementeerd op de TE-1, maar moet nog verder geoptimaliseerd worden. In de toekomst wordt ook nog een betere efficiëntie voor de generator-unit en transmissie verwacht, wat het bereik van andere elektrische Triumph motorfietsen nog zou kunnen verbeteren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Triumph TE-1-1

Vermogen van 177 pk

Het TE-1-prototype levert een piekvermogen van 130 kW/177 pk, met een piekkoppel van 109 Nm. Het motorkarakter zou direct, maar doseerbaar zijn met soepel vermogen over het hele toerenbereik. De sprinttijden zijn 3,6 seconden van 0-100 km/u en 6,2 van 0 naar 160 km/u. Dat tijden zijn vergelijkbaar met die van de huidige Speed Triple 1200. Triumph heeft goede hoop dat er betere prestaties mogelijk zijn door verdere verfijning van de elektronica. Met name een betere afstelling van de tractiecontrole en de wheeliecontrol zou het volledige koppel beter benutten.

Korte oplaadtijd

Dankzij de samenwerking met Williams Advanced Engineering (WAE) boekte het TE-1 project een grote stap vooruit in de batterij- en oplaadtechnologie. Het resultaat is een oplaadtijd van slechts 20 minuten om de batterij van 0 naar 80% te laden. Hoe en wat wordt niet genoemd, maar het betreft waarschijnlijk snelladen. Thuis zal het laden ongetwijfeld langer duren.

220 kg totaal gewicht

De Triumph TE-1 heeft een totaalgewicht van 220 kg. Zelf zegt Triumph dat dit tot wel 25% lichter dan de gelijkaardige elektrische motorfietsen die momenteel verkrijgbaar zijn. De Triumph heeft de grootte van de Street Triple, maar dan met de ergonomie, geometrie en gewichtsverdeling van een Speed Triple. De TE-1 is dus redelijk compact, wat de wendbaarheid ten goede moet komen.

Sountrack

Volgens Triumph heeft de motor een “unieke, opwindende sound die opbouwt naar een huiveringwekkend crescendo dankzij een erg aparte primaire transmissie met spiraalvormige tandwielen”. Het zou beter moeten klinken dan menig elektrische motorfiets, aldus Triumph. We moeten dus nog even afwachten hoe het precies zal zijn. De goedkeuring voor het geluid heeft Triumph in ieder geval al binnen.

Samenwerking

De unieke samenwerking tussen Triumph Motorcycles, Williams Advanced Engineering, Integral Powertrain Ltd en WMG, University of Warwick, werd gefinancierd door het Office for Zero Emission Vehicles via Innovate UK. Bij het testen werd de deskundigheid van Daytona 200-kampioen Brandon Paasch ingeschakeld. Hij werkte mee aan zowel de setup van het prototype op circuit, als aan de definitieve evaluatie van de motorprestaties.

Wanneer de productieversie van de Triumph TE-1 klaar zal zijn en wanneer deze op de markt verschijnt is nog niet bekend.

Triumph TE-1-2