Autonieuws

Toyota zet de vaart achter ontwikkeling waterstof-Hilux

juni 12, 2024

Hilux op waterstof

Sinds september 2023, werkt Toyota samen met diverse consortiumpartners en met steun van de Britse overheid aan een Hilux op waterstof. In totaal zijn er inmiddels tien prototypes van de waterstof-elektrische Hilux gebouwd in de Toyota Motor Manufacturing UK fabriek in Derby. Vijf van deze voertuigen ondergaan strenge praktijktests om veiligheid, prestaties, functionaliteit en duurzaamheid te evalueren. De overige vijf worden gebruikt voor demonstraties aan klanten en media, onder andere tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs 2024.

Een wit-blauwe Toyota Hilux FCV-pick-up rijdt over een onverharde weg en doet stof opwaaien. Het voertuig heeft een H2O-symbool op de zijkant, wat aangeeft dat het een waterstof-brandstofcelvoertuig is, aangedreven door waterstoftechnologie.

Geavanceerde aandrijflijn

De waterstof-elektrische Hilux is uitgerust met technologie uit de Toyota Mirai, ’s werelds eerste in massa-geproduceerde waterstof-elektrische sedan. Deze technologie biedt de Hilux een actieradius van tot wel 600 km. De waterstof wordt opgeslagen in drie hogedrukbrandstoftanks, terwijl de brandstofcel-stack, bestaande uit 330 cellen, boven de vooras is gemonteerd. De aandrijving wordt verzorgd door een elektromotor op de achteras, die een vermogen van 134 kW (182 pk) en een koppel van 300 Nm levert.

Een uitgekleed Toyota Hilux-chassis met een zichtbare waterstof-brandstofcel-aandrijflijn, waarop de motor, brandstoftanks en andere componenten te zien zijn, tegen een blauw-witte achtergrond met technische iconen.

2030

Toyota verwacht dat Europa tegen 2030 een van de grootste markten voor waterstof-brandstofcellen zal zijn. Daarom heeft het merk de Hydrogen Factory Europe aangekondigd. Met de ontwikkeling van hun derde generatie brandstofceltechnologie, gepland voor 2026-27, streeft Toyota naar hogere energiedichtheid en een groter rijbereik. Deze technologische vooruitgang, gecombineerd met grotere productievolumes, zal naar verwachting ook de kosten aanzienlijk verlagen.

Een wit-blauwe Toyota-pick-up op waterstof, met het opschrift waterstof-Hilux, staat geparkeerd bij een stapel stenen op een grindoppervlak. Het voertuig is voorzien van ontwerpen en symbolen die het waterstofbrandstofsysteem aangeven.