Autonieuws

Toyota Yaris Hybrid 130: nieuwe variant met extra kracht

juni 1, 2023

Je zou na een levensduur van vier jaar kunnen stellen dat een auto wel een facelift verdient, maar Toyota is kennelijk tevreden met het uiterlijk van de Yaris. De Japanners voeren namelijk geen ingrijpende uiterlijke wijzigingen door. Desondanks maakte Toyota het er zich niet bepaald gemakkelijk vanaf, want naast de Hybrid 130 heeft de vernieuwde Yaris een digitaal instrumentarium, een nieuw infotainmentscherm met Toyota Smart Connect en verbeterde rijhulpsystemen. We lopen de verschillende vernieuwingen één voor één met je door.

Toyota Yaris Hybrid 130: Zelfde recept, meer vermogen

Laten we beginnen met de nieuwe aandrijflijn: de Hybrid 130. Deze nieuwe versie komt naast de bestaande hybride aandrijflijn van de Yaris te staan, die Hybrid 115 gaat heten. De Hybrid 130 heeft, je raadt het al, 130 pk. Daarmee is hij qua vermogen in feite een halve GR Yaris. Ook het koppel nam toe tot 185 Nm. Het gestegen vermogen is te danken aan en grotere en krachtigere elektromotor-generator en herziene software van de Power Control Unit (PCU). Met het gestegen vermogen is de Toyota Yaris Hybrid 130 een stuk rapper dan voorheen. De sprint van 0-100 km/u is gepiept in 9,2 seconden, een halve seconde sneller dan de Hybrid 115. Ook de tussensprint van 80 naar 120 km/u verloopt met 7,5 seconden een halve seconde sneller.

Verbeterde rijhulpsystemen

Naast de krachtige Hybrid 130 profiteren ook de overige versies in het Yaris-aanbod van de vernieuwingen. Zo nam Toyota het pakket aan rijhulpsystemen, Toyota T-Mate, onder de loep. Zo zorgen een nieuwe camera en radar voor een verbeterde werking van het Pre-Collision System. Ook het Intersection Collision Avoidance Support heeft door de nieuwe camera en radar een groter werkingsgebied. Het systeem herkent naderend verkeer over twee rijstroken en kan fietsers en voertuigen detecteren die op een kruispunt vanaf de zijkant invoegen.

Multimedia: digitaal instrumentarium en slimme connectiviteit

Toyota schrapt met de modeljaarupdate van de Yaris het deels analoge instrumentarium. In plaats daarvan krijgt de Yaris nu een volledig aanpasbaar digitaal instrumentarium. Afhankelijk van het uitrustingsniveau heeft deze een formaat van 7- of 12,3 inch. Ook het multimediascherm groeide, het centrale touchscreen meet nu 9- of 10,5-inch. Cloud-based navigatie is standaard als je kiest voor het 10,5-inch display.

Ook kun je bij de vernieuwde Yaris een digitale sleutel krijgen. Deze is gekoppeld aan de MyT-app en geeft maximaal vijf gebruikers toegang tot de auto via hun smartphone. Zij hoeven de smartphone niet uit hun tas of broekzak te halen om de auto te vergrendelen, ontgrendelen of te starten. Daarmee werkt de digitale sleutel dus op dezelfde manier als Keyless Entry & Start met de reguliere contactsleutel. Verder breidt Toyota de functionaliteit van de app voor de Yaris uit. Zo kun je de auto nu ook op afstand ver- en ontgrendelen, de verlichting activeren en de klimaatregeling bedienen.

Yaris Premiere Edition: speciaal introductiemodel

De vernieuwde Yaris komt in het voorjaar van 2024 op de markt. Hij is dan ook verkrijgbaar met een nieuwe topuitvoering: de Premiere Edition. Deze uitvoering is te herkennen aan de bi-tone lakkleur Neptune Blue met contrasterend zwart dak en zwarte raamstijlen. Het blauwe thema keert dankzij speciale stiksels en sierlijsten terug in het interieur. Geheel nieuwe 17-inch zwart gepolijste velgen maken het geheel af. Overigens biedt Toyota de Premiere Edition ook aan in de kleuren Platinum Pearl White of Shimmering Silver Metallic.

Ook de overige uitvoeringen van de Yaris profiteren van uiterlijke aanpassingen. Toyota voegde een aantal nieuwe lichtmetalen wielen toe aan het gamma en de stoelbekleding heeft een nieuw patroon. Verder wordt de kleur Juniper Blue Metallic na de Aygo X en de Corolla nu ook leverbaar op de Yaris.