Autonieuws

Toyota bZ3: elektrische sedan met 600+ km range!

oktober 24, 2022

Nieuwe batterijtechnologie

De Toyota bZ3 maakt voor de Chinese markt gebruik van een accupakket van BYD Toyota EV Technology (BTET), een joint-venture opgericht door Toyota, BYD Company en FAW Toyota Motor. Het accupakket – bestaande uit lithium-ion en lithiumijzerfosfaat, moet de Toyota bZ3 een actieradius bezorgen van meer dan 600 kilometer. Let wel: dit zijn Chinese cijfers, volgens een wat minder strenge testcyclus dan onze WLTP. Toch zijn het best indrukwekkende cijfers. Over de capaciteit van het batterijpakket doet Toyota nog geen uitspraken.

Schaalbaar platform

Toyota maakt wel bekend dat de bZ3 wordt gebouwd op het schaalbare e-TNGA-voertuigplatform. Op dit platform komen alle bZ-modellen te staan. De term bZ staat voor Beyond Zero. Toyota plant een compleet bZ-modellengamma. Na de Toyota bZ3 en bZ4X volgen nog een kleine SUV, een middelgrote SUV en een grote SUV met derde zitrij. Hieronder een teaser van een komend bZ-model van Toyota. Dat lijkt op een middelgrote SUV met coupéstyling.

Teaser Toyota bZ-model

Aerodynamische styling

De Toyota bZ3 heeft zeer aerodynamische styling, vergelijkbaar met die van de Toyota Prius. Toyota spreekt over een hamerhaai-achtig design. Kenmerken zijn een lange wielbasis, aflopende daklijn en zeer lage luchtweerstand. De cW-waarde komt uit op slechts 0,218.

Interieur met fors display!

Het interieur is voorzien van een zogeheten Digital Island-systeem, bestaande uit een groot verticaal middendisplay met een dienbladachtige console. De bediening van airconditioning, muziek, kofferbakontgrendeling en andere bedieningselementen zijn ook geïntegreerd in het grote display. Draadloos opladen van smartphones is ook mogelijk.

Afmetingen Toyota bZ3

Tot slot nog even wat basisspecificaties. De Toyota bZ3 is 4.725 mm lang, 1.835 mm breed, 1.475 mm hoog en de wielbasis bedraagt 2.880 mm. Er is plaats voor vijf personen. Dankzij de lange wielbasis zitten passagiers ook achterin riant.