Achtergrond Autonieuws

Toyota APM (2024) walkaround – AutoRAI TV

januari 4, 2024

Olympische Zomerspelen van Parijs in 2024

Paris 2024, oftewel: de Olympische Zomerspelen van Parijs in 2024. Van vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus 2024 vinden deze Zomerspelen plaats in een stad waarin mobiliteit sterk onder druk staat.  Sterker nog: Parijs streeft naar een grotendeels autovrije binnenstad. En dan heb je vast ook wel een keer gehoord van het Klimaatakkoord van Parijs. Doel van dit akkoord – getekend in 2016 – is om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius. Met een duidelijk zicht op 1,5 graden Celsius. 

Toyota is mobiliteitspartner

In 2024 is Parijs zoals gezegd hét toneel voor de Zomerspelen. Om alle bezoekers en atleten op de gewenste locaties te krijgen, voelt Toyota zich geroepen om zich aan te sluiten als officiële mobiliteitspartner. Dat houdt in dat Toyota tijdens de Olympische én Paralympische Spelen in Parijs mobiliteitsoplossingen biedt voor alle mensen. Toyota stelt 250 volledig elektrische voertuigen beschikbaar voor individueel vervoer. Ook rijden er diverse waterstofvoertuigen rond, waaronder 500 Mirai’s, alsook 150 rolstoeltoegankelijke, elektrisch aangedreven Toyota’s Proace Verso.  Toyota stelt in totaal meer dan 2.650 geëlektrificeerde personenauto’s beschikbaar aan de organisatie van de Spelen van Parijs.

Toyota APM 2024

Toyota APM 2024

Aanvullend zet Toyota 250 emissievrije, elektrisch aangedreven APM’s in. De APM die in 2020 bij de Spelen in Tokyo is gebruikt, heeft Toyota – op basis van de ervaringen en het succes tijdens dat evenement – in Europa opnieuw ontwikkeld en hier ook in productie genomen.

Accessible People Mover

Je kijkt hier dus naar een nieuwe generatie Toyota APM, gepresenteerd tijdens het Kenshiki Forum in Brussel waarbij wij aanwezig waren. APM is een afkorting voor Accessible People Mover. Met de APM’s wil Toyota zowel de atleten helpen als de organisatie en toeschouwers met een fysieke beperking, zoals rolstoelgebruikers. De APM’s dienen als belangrijkste personenvervoermiddel in het olympisch en paralympisch dorp. 

Op sommige locaties worden ze ook voor goederenvervoer gebruikt en een klein aantal doet dienst als voertuig voor hulpdiensten. De APM’s worden vooral binnen de veiligheidszones in Parijs ingezet. Ze worden ook gebruikt om bijvoorbeeld cateraars te bevoorraden, want er is ruimte voor een europallet.

Wat een RARE Toyota! – TOYOTA APM 2024 – AutoRAI TV

Specificaties Toyota APM 2024

Benieuwd naar de specificaties? Lees maar even mee. De Toyota APM 2024 heeft een topsnelheid van 20 km/u en heeft een rijbereik van 100 km/u. Het opladen van het accupakket neemt met 220V ongeveer 5 uur in beslag. Het voertuig is 3,7 meter lang, 1,66 meter breed en 1,97 meter hoog. De productie vindt plaats in Portugal.

Opklapstoelen

Aan boord heeft de Toyota APM opklapstoelen, zodat mensen in een rolstoel ook eenvoudig aan boord kunnen komen. Ten opzichte van het eerste ontwerp heeft Toyota veel geleerd. De oprijplaat voor een rolstoel was bij het eerste ontwerp lastig te bedienen. Je had er zelfs twee personen voor nodig om hem terug in te schuiven. Dat heeft Toyota opgelost. In het nieuwe ontwerp schuift de oprijplaat eenvoudig in zonder al te veel moeite.

Toyota APM 2024

Conventionele klokkenwinkel

De gele buizenframes aan de zijkant zijn kantelbaar om het instappen te vergemakkelijken. Aan boord heeft Toyota alles verder simpel gehouden. We bespeuren een conventionele klokkenwinkel met een snelheidsmeter die tot 25 km/u reikt, een conventioneel stuurwiel, een rem- en gaspedaal en twee USB-C laadpoorten. En dat vat alle luxe wel samen.

Het gaat bij de Toyota APM vooral om het achterliggende idee: iedereen mobiel maken want iedereen heeft de behoefte om zich te kunnen verplaatsen, in het bijzonder bij een groot event als de Zomerspelen van 2024.