Autonieuws Autotests

Toekomst compacte sportauto met middenmotor in gevaar? – AutoRAI TV

oktober 7, 2022

Druk van overheid opgevoerd

Er komt steeds meer druk vanuit overheden om de gemiddelde CO2-uitstoot te drukken. Om die reden sneuvelen er steeds meer compacte sportwagens met middenmotor. Is er in de toekomst nog wel hoop?

Verdwenen iconen

Je moet je CO2-gemiddelde als fabrikant goed op orde hebben, wil je nog iets kunnen uitbrengen met een iets hogere CO2-emissie. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dat er veel modellen zijn verdwenen blijkt wel uit het volgende. De Lotus Elise, is niet meer. Lotus Exige, idem. Ook de Alfa Romeo 4C is al van de markt verdwenen.

Toekomst compacte sportauto met middenmotor in gevaar? – AutoRAI TV

Lotus Emira

Er als we kijken naar de actuele marktsituatie dan komen we tot de conclusie dat er nog maar weinig over zijn gebleven. Helemaal nieuw is de Lotus Emira, maar ook die Lotus is de laatste in zijn soort. Een opvolger van die Emira wordt elektrisch.

Alpine A110

Een alternatief voor de Emira is de Alpine A110, lekker licht en als GT of S-uitvoering toch lekker sterk met een vermogen van 300 pk. Helemaal de Alpine A110 GT is voor de Nederlandse markt wellicht wel de ideale daily driver.

Porsche 718 Cayman

Misschien wel de meest succesvolle compacte sportwagen van dit moment is de Porsche 718 Cayman. Als coupébroer van de Porsche 718 Boxster is de 718 Cayman leverbaar in diverse uitvoeringen. Rijden kan al vanaf 93.600 euro voor een normale 718 Cayman. Dan heb je 300 pk, een mooie tegenhanger van de Alpine A110 GT of S dus, alsook van de Emira, al heeft die Lotus in de basis al wel aanzienlijk meer vermogen. Er is dan wel een gewichtsverschil. De Alpine schopt het tot slechts 1.100 kilogram, daar waar de Lotus Emira al richting 1.400 kilogram gaat. Voor een Lotus best zwaar.

Ultieme 718 Cayman

Bij Porsche kun je echt bijzonder zot maken als het gaat om de 718 Cayman. Want zoals gezegd zijn er diverse smaken verkrijgbaar. Sinds enige tijd heeft Porsche alles uit de kast gehaald om de meest ultieme 718 Cayman ooit te maken. Dat is de Porsche 718 Cayman GT4 RS geworden. Die heeft de aandrijflijn van de Porsche 911 GT3, maar dan wel met de nodige aanpassingen. Een monster, maar ook bijzonder puur. De gereden testauto heeft een prijskaartje van dik 280.000 euro. Daar heb je vier A110’s voor.

Stom toeval

Toeval wil: de toekomst van de Lotus Emira, Porsche 718 Cayman en Alpine A110 staat nu al vast. De opvolgers worden allemaal volledig elektrisch. Het is binnenkort dus echt gedaan met dit type auto’s. Natuurlijk blijven er in hogere segmenten wel auto’s met middenmotor bestaan, maar in de klasse van de Emira, A110 en 718 Cayman gaat het roer om. De benzinemotor is daar binnenkort verleden tijd. Dus bereid je alvast maar voor: al dit moois met nog echte benzinepower en roffelende motoren gaat in de toekomst verdwijnen. Opvolgers worden vast en zeker sneller, maar ook zwaarder door batterijpakketten.

Fotografie: YN – Automotive Photographer