Autosport Formule 1

Tijden van de F1 GP van Mexico 2022

oktober 26, 2022

Hoe laat begint de kwalificatie van de F1 GP van Mexico 2022?

De kwalificatie voor de F1 GP van Mexico begint op zaterdag 29 oktober om 22.00 uur. Inderdaad, door het tijdverschil met Mexico – het is daar zeven uur vroeger dan in Nederland – wordt het opnieuw een latertje voor Nederlandse racefans. Zowel de kwalificatie als de race worden dus pas ’s avonds (Nederlandse tijd) verreden.

Ook dit weekend heeft Pirelli een bandentest gepland. Door de vele regen tijdens het raceweekend op Suzuka konden bandentesten daar niet doorgaan. Dat wordt nu ingehaald: zowel afgelopen raceweekend in Austin als dit weekend in Mexico test Pirelli verschillende banden voor het seizoen 2023. Daarom staat ook een langere tweede vrije training op het programma.

Tijden van de F1 GP Mexico 2022

Bekijk hieronder het schema met alle tijden van de F1 GP Mexico 2022.

Datum Sessie Nederlandse tijd
Vrijdag 28 oktober 1e vrije training 20.00 – 21.00
Vrijdag 28 oktober 2e vrije training 23.00 – 00.30
Zaterdag 29 oktober 3e vrije training 19.00 – 20.00
Zaterdag 29 oktober Kwalificatie 22.00 – 23.00
Zondag 30 oktober Race 21.00 – 23.00

Wat gebeurde er tijdens de GP van Mexico in 2021?

Na een jaar afwezigheid – het coronajaar 2020 – was het Mercedes-coureur Valtteri Bottas die in 2021 verrassend vanaf pole position mocht vertrekken. De Finse coureur beleefde hier echter maar kort plezier van: in de eerste bocht passeerde Max Verstappen zowel Bottas als titelrivaal Lewis Hamilton. Daarna verdween de Nederlander langzaam maar zeker aan de horizon.

Het was niet de race van Bottas. In de tweede bocht werd hij achterstevoren getikt door McLaren-coureur Daniel Ricciardo. Vanaf de allerlaatste plaats moest de Fin aan een inhaalrace beginnen. Kenmerkend voor zijn ellendige raceweekend was zijn poging om in de slotfase de snelste raceronde van Verstappen af te snoepen. Dat lukte, maar daarvoor had hij een extra pitstop nodig, waardoor hij terugviel naar een troosteloze vijftiende positie.

Max dominant in ‘Maxico’

Vooraan was een dominante Verstappen onbedreigd op weg naar alweer zijn derde Mexicaanse Grand Prix-zege. Hiermee vergrootte hij zijn voorsprong op Hamilton in het WK tot 19 punten. Die knokte zich naar de tweede positie. In de slotfase moest hij flink zijn best doen om voldoende banden en brandstof te sparen. Daardoor kon lokale held Sergio Perez, die als derde finishte, angstvallig dicht in de buurt komen.

Achter de leiders scoorde Pierre Gasly verrassend goed met een vierde positie. Daarachter waren het de Ferrari’s van Charles Leclerc en Carlos Sainz. Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen, Fernando Alonso en Lando Norris verdeelden de laatste WK-punten.

F1 GP van Mexico 2022: wat kunnen we verwachten?

De teams, coureurs en racefans hebben na de Grand Prix van de Verenigde Staten van afgelopen weekend nauwelijks tijd om bij te komen. Dit weekend is het tijd voor de 22ste editie van de Mexicaanse Grand Prix – de twintigste race van het seizoen. Samen met de Britse racelegende Jim Clark is Max Verstappen met drie Mexicaanse zeges recordhouder. Kan Max daar nog een zege aan toevoegen?

Na zijn zege in Austin kan Max een nieuwe mijlpaal bereiken. Nooit eerder won een coureur meer dan 13 races in één seizoen. Dat record deelt hij momenteel met Ferrari-coureur Michael Schumacher (in 2004) en Sebastian Vettel namens Red Bull (in 2013).

Voor Max’ Mexicaanse Red Bull-collega Perez is de tweede plaats in het rijderskampioenschap nog binnen handbereik. Daarvoor moet hij een achterstand van slechts twee WK-punten goedmaken op Ferrari-rijder Charles Leclerc.

Achter Red Bull, Ferrari en Mercedes loopt de spanning in het constructeurskampioenschap verder op. Alpine (144 WK-punten) staat nipt voor op McLaren (138 punten). Beide renstallen zullen hun uiterste best doen om de vierde plaats in het WK veilig te stellen.

F1 GP van Mexico: regels en rechtszaken

De FIA zal in de aanloop naar de Mexicaanse Grand Prix uitspraak doen in een kwestie tussen Haas, Red Bull Racing en Alpine. Kort na de Amerikaanse Grand Prix diende Haas een protest in. Haas was het er niet mee eens dat er geen actie werd ondernomen nadat bij zowel de Alpine van Alonso (spiegel) als de Red Bull van Perez (voorvleugel) loshangende onderdelen op het circuit belandden. Tijdens eerdere races werd Haas-coureur Kevin Magnussen in soortgelijke situaties wel bestraft.

Verder is het niet ondenkbaar dat er nieuwe ontwikkelingen komen rondom de budgetoverschrijding door Red Bull Racing. Loopt dit met een sisser af of krijgt deze zaak nog een staartje?

F1 GP van Mexico 2022: weersvoorspellingen

Deze week wordt er een grote kans op regen voorspeld in Mexico-Stad. Tegen het weekend neemt de bewolking echter af en het weekend wordt droog en warm. De temperaturen lopen waarschijnlijk op naar zo’n 30 graden.

Wat moet je weten over het circuit in Mexico-Stad?

Net als Monza is het circuit in Mexico-Stad gebouwd rondom een groot stadspark. Later zou de baan worden vernoemd naar twee in Mexico wereldberoemde racende broers: Autodrómo Hermanos Rodríguez.

In 1962 scheurden er voor het eerst Formule 1-auto’s over het circuit, al was deze race geen onderdeel van het wereldkampioenschap. Een jaar later, in 1963, was dat wel het geval: in zijn Lotus pakte Jim Clark de zege en later ook het kampioenschap. Een paar jaar lang was de Mexicaanse Grand Prix een feestelijke afsluiter van het Formule 1-seizoen. Mexico-Stad begon echter steeds meer uit zijn voegen te barsten. Gigantische drommen racefans en toenemende luchtvervuiling leidden tot het afblazen van de Mexicaanse Grand Prix.

Tussen 1986 en 1992 werd er opnieuw geracet, maar de definitieve terugkeer kwam in 2015. Het circuit ligt op meer dan twee kilometer boven zeeniveau. Het gevolg is dat de ijle lucht minder luchtweerstand oproept en tot adembenemende races kan leiden. Spectaculair zijn vooral de bochten in het oude Foro Sol honkbalstadion, waar de racefans geweldig uitzicht hebben.

Mexico in feiten en cijfers:

Officiële naam: Formula 1 Gran Premio de la Ciudad de México 2022
Locatie: Autódromo Hermanos Rodríguez, Mexico-Stad, Mexico
Lengte circuit: 4,304 km
Aantal ronden: 71
Aantal bochten: 17
Totale raceafstand: 305,354 km
Ronderecord: 1:17:774 Valtteri Bottas (2021)

Bron: F1.com