Autonieuws Autosport Formule 1

Tijden van de F1 GP Japan 2022

oktober 6, 2022

Hoe laat begint de kwalificatie van de F1 GP Japan 2022?

De kwalificatie voor de F1 GP van Japan begint op zaterdag 8 oktober om 08.00 uur. Dat wordt je wekker zetten dus! Max Verstappen is ondanks het matige weekend in Singapore nog steeds leider in het wereldkampioenschap, al liep Leclerc wel twaalf punten in op de Nederlander. Verstappen begint de kwalificatie met een voorsprong van 104 punten op Charles Leclerc van Ferrari, die op zijn beurt twee punten voor Max’ teamgenoot Sergio Perez staat.

Tijden van de F1 GP Japan 2022

Bekijk hieronder het schema met alle tijden van de F1 GP Japan 2022.

Datum Sessie Nederlandse tijd
Vrijdag 7 oktober 1e vrije training 05.00 – 06.00
Vrijdag 7 oktober 2e vrije training 08.00 – 09:30
Zaterdag 8 oktober 3e vrije training 05.00 – 06.00
Zaterdag 8 oktober Kwalificatie 08.00 – 09.00
Zondag 9 oktober Race 07.00 – 09.00

Wat gebeurde er tijdens de GP van Japan in 2019?

Het is alweer even geleden dat we in Japan waren voor een Formule 1 race op Suzuka, want in 2020 en 2021 werd er niet geracet op Japanse bodem vanwege de pandemie. In 2019 was het dus voor het laatst. Zo goed als Sebastian Vettal op zaterdag was door pole te pakken, zo matig kwam de Duitser uit de startblokken tijdens de start van de race. Hij verloor direct zijn plek aan Bottas, die van P3 startte notabene. Leclerc, die van P2 vertrok, kreeg direct bezoek van Verstappen die een uitstekende start kende vanaf P5. In de tweede bocht na de start moest de Nederlander een tik van Leclerc incasseren, die hem later een DNF opleverde. De Red Bull had te veel schade om de race uit te rijden. Leclerc ontving voor de botsing een straf van vijf seconden en later ook nog eens tien seconden extra voor het gevaarlijk lang doorrijden met de schade aan zijn voorvleugel. De Monegask eindigde uiteindelijk zevende. Bottas bleek onaantastbaar en reed zonder problemen de race uit als winnaar. Vettel eindigde op P2, de Brit Hamilton werd derde.

Bottas_Suzuka_Japan_2019

Verstappen kampioen in Japan?

Als alles dat weekend had meegezeten kon Max Verstappen in Singapore al kampioen worden. Die aspiraties konden na de teleurstellende kwalificatie direct de prullenbak in. In Japan krijgt de Nederlander een nieuwe kans om zijn tweede achtereenvolgende kampioenschap te winnen. Dit zijn de scenario’s waarbij Verstappen wereldkampioen wordt.

Simpelste scenario: eerste worden

Wanneer Verstappen dit weekend 8 punten meer dan Leclerc scoort en 6 punten meer dan teamgenoot Sergio Perez, is de Nederlander wereldkampioen. Dat kan wanneer Verstappen de race in Japan wint met de snelste ronde achter zijn naam. Hij heeft dan alles in eigen hand en is niet afhankelijk van de eindklasseringen van Leclerc en Perez.

Verstappen op P2 of P3

Als Verstappen tweede eindigt kan hij alleen kampioen worden als hij het punt voor de snelste ronde binnenhaalt, Leclerc niet hoger dan P5 eindigt en Perez niet hoger dan P4. Heeft Max geen snelste ronde, mag Leclerc ook geen snelste ronde hebben op P5 (wel als hij op P6 eindigt) en Perez niet de snelste ronde mag hebben met P4 (mag wel op P5).

Eindigt Verstappen op P3 of P4 met de snelste ronde, dan mag Leclerc niet hoger eindigen dan P6 en Perez op P5. Heeft Verstappen de snelste ronde niet moeten Leclerc en Perez respectievelijk P7 en P6 of lager worden.

Wat moet je weten over Japan?

Het circuit van Suzuka in Japan is geliefd onder de coureurs. Het heeft een ols school sfeertje, doordat het een snelle krappe baan is, zonder al te veel uitloopstroken. Een foutje wordt dus snel afgestraft. Japan heeft, op een aantal jaar na, vrijwel altijd een plekje gehad op de Formule 1-kalender. Grappig feitje over het circuit is dat het ontworpen is door Hans Hugenholtz, de Nederlander circuitontwerper die onder meer ook Zandvoort heeft ontworpen. Het circuit wordt gekenmerkt door onder meer het reuzenrad langs de baan, de snelle slingerbochten en natuurlijk het viaduct waarmee het ene deel van de baan over het andere gaat.

Mercedes_F1_Suzuka_Japan

Monza in feiten en cijfers:

Officiële naam: FORMULA 1 HONDA JAPANESE GRAND PRIX 2022
Locatie: Suzuka, Japan
Lengte circuit:  5,807 km
Aantal ronden: 53
Aantal bochten: 18
Totale raceafstand: 307,471 km
Ronderecord: 1:30:983 Lewis Hamilton (2019)

Bron: F1