Autonieuws

Tesla’s niet meer welkom in Duitse wasstraten  

maart 4, 2022

Carwash Tesla

Meerdere tankstations in het Duitse Oldenburg weigeren Tesla’s in hun carwash. Niet omdat de auto’s voor schade aan de wasapparatuur zorgen, maar omdat de EV’s zelf beschadigen. Verschillende klanten kwamen er namelijk achter dat hun Tesla na een bezoekje aan de wasstraat vanbinnen ook mooi schoon – maar nat – was geworden.

Wat gaat er mis?

Het probleem ligt niet bij de kieren en naden of panelen die niet goed aansluiten. Het komt namelijk door de laad- en achterklep, die soms vanzelf open gaan tijdens het wassen. De borstels en doeken van de carwash zouden deze per ongeluk kunnen openen, als ze een bepaalde sensor aanraken, waardoor er flinke waterschade kan ontstaan. Elektrische auto’s van andere merken blijven gewoon welkom bij de wasstraten in Oldenburg, want die hebben geen last van dit probleem.  

Tekst gaat verder onder de foto

Mag een Tesla door de wasstraat?

Volgens het Duitse blad Stern gaat het vooral mis bij oudere versies van de Model X en Model S. Deze beschikken niet over de zogeheten ‘carwash-modus’. De Model 3 en Y beschikken sinds vorig jaar wel over deze functie, dankzij een over-the-air update. De carwash-functie sluit alle ramen en de laadklep. Ook gaan alle deuren op slot en worden de parkeersensoren uitgeschakeld.

Geen garantie

Tesla raadt eigenaren af om hun auto door een automatische wasstraat te halen die gebruik maakt van borstels. Volgens het merk kunnen ze beter met hun auto naar een wasbox rijden en zelf hun auto wassen. Mocht er schade ontstaan in een automatische wasstraat, dan valt dat namelijk niet onder de garantie.

Lees ook: Ontevreden Tesla eigenaar blaast Model S op met 30 kilo dynamiet