Autonieuws

Suzuki EVX en Toyota Urban SUV zijn broertjes

december 19, 2023

Afmetingen Suzuki en Toyota

De Toyota Urban SUV Concept krijgt een lengte van 4,3 meter, een breedte van 1,82 meter en een hoogte van 1,62 meter. Suzuki noemt voor de EVX de volgende afmetingen: een lengte van 4,3 meter, een breedte van 1,8 meter en een hoogte van 1,6 meter. Toevallig he!

De naam eVX staat overigens voor Emotional Versatile Cruiser. De Suzuki eVX Concept geeft een zeer concrete vooruitblik op dit veelbelovende model. Van de Urban SUV van Toyota kunnen we hetzelfde zeggen. Ook die is al voor 95 procent productieklaar.

Suzuki EVX en Toyota Urban SUV

Accu’s en actieradius

De Toyota en Suzuki beschikken dankzij een forse wielbasis over bijzonder veel interieurruimte. Het studiemodel van de Suzuki EVX heeft vierwielaandrijving en beschikt over een 60 kWh grote batterij, goed voor een rijbereik tot wel 500 kilometer volgens WLTC (de rijcyclus van de WLTP-meetmethode). Toyota noemt nog geen specificaties, behalve dan dat er twee accupakketten verkrijgbaar worden. In feite verklapt de Suzuki al een van die accu’s.

Plannen van Suzuki

Suzuki maakt in 2024 meer bekend over haar nieuwe elektrische B segment SUV. Toyota doet hetzelfde met de productieversie van de Urban SUV. Suzuki presenteert tot en met 2030 in Europa in totaal vijf gloednieuwe modellen met een elektrische aandrijflijn. Het merk investeert meer dan 30 miljard euro in alle BEV’s. De doelstelling: rond 2030 moet ongeveer 80 procent van alle verkochte Suzuki’s een elektrische aandrijflijn hebben.










Nog veel meer modellen

Tijdens een officiële presentatie heeft Suzuki aan het grote publiek een line-up van vijf modellen gepresenteerd. Waar moeten we aan denken? Aan een elektrische terreinauto met Jimny-design, een drietal elektrische hatchbacks of crossovers en een Wagon R-achtige gezinsauto (eWX). Suzuki geeft de komende tijd meer informatie vrij over alle elektrische modellen.

Toyota komt op zijn beurt ook met verschillende elektrische modellen. Naast de productieversie van de Urban SUV komt het merk ook met een elektrische crossover onder de bZ4X, een model boven de bZ4X en met een vlaggenschip BEV crossover.