Achtergrond Autonieuws

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) in 2023: alle details

januari 17, 2023

Subsidiebedrag SEBA in 2023

De SEBA-subsidieregeling werd in het leven geroepen in 2021 en loopt door tot 31 december 2025. Het subsidieplafond per bedrijfsauto is per jaar verschillend. In 2023 bedraagt het totale SEBA-jaarbudget een stevige 33 miljoen euro en komt de subsidie uit op 10% van de aanschafwaarde met een maximum van € 5.000. Een klein verschil is er voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen. Voor die partijen bedraagt het subsidiepercentage 12%.

Alleen bij koop-/financial leaseovereenkomst

Met 33 miljoen euro kunnen ongeveer 7.500 bedrijfswagens met SEBA-subsidie worden gekocht. Zoals gezegd geldt de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s voor ondernemers en non-profitorganisaties. Je komt alleen in aanmerking voor de SEBA-regeling bij een koop-/financial leaseovereenkomst van een nieuwe, lokaal emissievrije bedrijfsauto. Via operational lease moet de leasemaatschappij de subsidie aanvragen.

Voertuigcategorie N1 of N2

Alleen bedrijfsauto’s voor goederenvervoer uit de voertuigcategorie N1 of N2, met een maximumgewicht van 4.250 kilogram, komen in aanmerking voor SEBA. Na goedkeuring van de aanvraag van SEBA duurt het maximaal 7 maanden totdat de bedrijfsauto wordt afgeleverd. Als er sprake is van een langere levertijd, dan mag de aanvrager deze goedkeuringsperiode met maximaal 5 maanden verlengen.

Te combineren met Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Als de subsidiepot leeg is, moet men wachten tot het nieuwe jaar. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland werkt de stand van het SEBA-budget elke maandag bij. Zo af en toe even kijken naar het resterende budget is dus de moeite waard. SEBA valt ook te combineren met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). RVO geeft over dat onderwerp op deze website meer informatie: rvo.nl/subsidies-financiering/seba/seba-en-mia.

Belangrijk: de eisen!

De aan te schaffen bedrijfsauto moet nieuw zijn, lokaal uitstootvrij en zijn uitgerust met een elektromotor. De netto catalogusprijs uit voertuigcategorie N1 is € 20.000 of meer, exclusief btw, inclusief bpm en inclusief opties die zijn aangebracht voorafgaand aan de aangifte van het kenteken. Op de aanvraagdatum van SEBA mag het voertuig nog niet op naam staan. Er zo zijn er nog veel meer voorwaarden. Alle voorwaarden voor SEBA 2023 zetten we hieronder voor jou op een rij.

SEBA 2023

Voorwaarden SEBA 2023

Om SEBA aan te vragen, moet je voldoen aan deze voorwaarden:

Eisen aanvrager

Eisen bedrijfsauto

Technische eisen