Autonieuws

Subsidie voor elektrische auto’s blijft volgend jaar hetzelfde

oktober 6, 2023

SEPP

Demissionair Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, heeft besloten om de subsidie voor elektrische auto’s – de zogeheten SEPP-subsidie – volgend jaar niet te verminderen zoals oorspronkelijk gepland was. Heijnen zegt dat ze nog steeds wil helpen met subsidies voor mensen die een elektrische auto willen kopen, maar dat het aan een nieuw kabinet is om te beslissen wat er na 2025 gaat gebeuren.

Voorwaarde

Dat betekent dat als je een elektrische auto koopt in 2023, je recht hebt op een subsidie van 2.950 euro, in plaats van 2.550 euro. Voorwaarde is nog steeds dat de auto niet meer dan 45.000 euro kost. Voor tweedehands elektrische auto’s is opnieuw 2000 euro subsidie beschikbaar.

Prijsstijging

De staatssecretaris is bang is dat mensen minder interesse zullen hebben in elektrische auto’s als de subsidie wordt verminderd. Ook zijn er andere kosten, zoals belastingen en prijsstijgingen, waardoor het duurder wordt om een elektrische auto te bezitten. Dit kan ervoor zorgen dat er minder elektrische auto’s worden verkocht.

Afgebouwd

Een paar jaar geleden kreeg je nog 4.000 euro subsidie als je een nieuwe elektrische auto kocht. Die subsidie is stap voor stap afgebouwd, maar nu stopt de afbouw voorlopig. Destijds werd gedacht dat elektrische auto’s in de toekomst goedkoper zouden worden, waardoor er minder subsidie nodig zou zijn om mensen over te halen er een te kopen. Dat is vooralsnog niet het geval.

RAI

De RAI Vereniging waardeert de keuze van de staatssecretaris. “Dit is echter een kleine stap in de goede richting; er is dringend meer actie nodig. Zoals het doorzetten van subsidies, ook vanaf 2025, en fiscale stimulering,” aldus Huub Dubbelman, voorzitter sectie personenauto’s bij de vereniging.