Elektrisch rijden

Subsidie elektrische auto in 2023: dit kun je krijgen

januari 10, 2023

Voor 2023 is in totaal 99,4 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor particulieren die een nieuwe of gebruikte elektrische personenauto willen aanschaffen. Dat is fors meer dan in 2022, terwijl het subsidiebedrag voor nieuwe auto’s iets lager is. Dat betekent dat meer mensen hier gebruik van kunnen maken. En dat is maar goed ook, want in 2022 was de subsidiepot halverwege het jaar al leeg. Naar verwachting gaat dat dit jaar iets minder snel, maar zoals altijd geldt: als de subsidiepot leeg is, kun je dit jaar geen subsidie meer krijgen. Op = op. Het is dan wachten tot de subsidie voor 2024 beschikbaar wordt gesteld.

Hoe zit het ook alweer?

De subsidie geldt alleen voor particulieren die een nieuwe of gebruikte elektrische auto willen aanschaffen. De aanvraag gaat via de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Het gaat hier om de zogeheten SEPP (Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren) die geldt tot en met 31 december 2024. In 2023 kunnen particulieren aanspraak maken op:

De subsidie geldt niet alleen bij koop, maar ook bij private lease. In dat geval wordt de subsidie omgezet in een bijdrage van € 61,45 per maand voor een periode van 48 maanden. Je moet de auto dan vier jaar leasen. Als het private leasecontract eerder eindigt, stopt ook de uitbetaling van de maandelijkse subsidie.

Voorwaarden subsidie elektrische auto voor particulieren

Er gelden wel verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie:

Wanneer subsidie elektrische auto aanvragen?

De subsidie voor elektrische personenauto’s voor particulieren kan pas worden aangevraagd nadat de koop- of leaseovereenkomst is gesloten. Daarbij moet het koop- of leasecontract van de auto op naam van de subsidieaanvrager staan, met een datum in hetzelfde kalenderjaar waarin je de subsidie aanvraagt. Het aanvragen van subsidie gaat via de RVO.

Let op: de subsidie wordt pas uitbetaald als de auto is geleverd, op naam is gezet van de subsidieaanvrager en van de RVO een bevestiging is ontvangen. Er wordt geen voorschot uitbetaald. Ook mag je maar één keer gebruik maken van de subsidieregeling.

De subsidie is dus geen korting op de auto, maar een extraatje dat je achteraf ontvangt. Het subsidiebedrag wordt altijd aan de particulier uitbetaald, nooit aan een (auto)bedrijf. Het is wel mogelijk om een autobedrijf te machtigen om de subsidieaanvraag voor je te doen. Dit kan met het formulier machtiging intermediair subsidies.

Wat als ik de auto met subsidie weer verkoop?

Als je subsidie ontvangt voor een nieuwe of tweedehands elektrische auto, dan moet die minimaal drie jaar op jouw naam staan. De gegevens van de tenaamstelling staan in het kentekenregister, die regelmatig door de RVO worden gecontroleerd. Als de auto binnen drie jaar wordt verkocht (of als in ieder geval de tenaamstelling van de auto wijzigt), dan moet dit worden gemeld bij de RVO en moet je (mogelijk) een deel van de subsidie terugbetalen. Hetzelfde geldt als het contract van nieuwe of gebruikte private leaseauto eerder eindigt dan de afgesproken vier jaar.

Subsidie elektrische auto particulieren 2024

De subsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s voor particulieren wordt stapsgewijs afgebouwd. In 2024 daalt het subsidiebedrag voor een nieuwe elektrische auto naar € 2.550. De subsidie voor een gebruikte elektrische auto van € 2.000 blijft in 2024 onveranderd. De subsidieregeling eindigt 31 december 2024. In 2025 kun je geen subsidie meer krijgen voor een nieuwe of tweedehands elektrische auto.

Geen subsidie voor hybride en plug-in hybride

De subsidie voor particulieren geldt alleen voor emissievrije voertuigen zonder uitstoot. In principe geldt dit dus ook voor waterstofauto’s, alleen zijn die door de dure techniek nog niet onder de € 45.000 euro te vinden. De subsidieregeling geldt sowieso niet voor hybride auto’s en plug-in hybrides.