Autonieuws Elektrisch rijden

Snelste elektrische auto’s 2022

mei 6, 2022

De eerste elektrische auto’s waren beperkt in actieradius en topsnelheid. Vaak is die begrensd om te voorkomen dat een toch al niet zo groot rijbereik zienderogen krimpt bij het aanhouden van een hoge snelheid. Nieuwere elektrische auto’s hebben echter aanzienlijke topsnelheden, waarmee je op de Duitse Autobahn goed mee kunt. Op de plekken waar dat trouwens nog mag.

Snelste elektrische auto’s ter wereld

We zetten even de snelste elektrische bolides op een rij die op dit moment verkrijgbaar zijn. We beginnen met de Porsche Taycan Turbo S. Met een elektromotor van 761 pk en een koppel van 1.050 Nm haalt hij een top van 260 km/u en sprint hij in 2,8 seconden van stilstand naar 100 km/uur.

Veel minder prijzig is de Tesla Model 3, ook in de uitvoering Performance, maar hij is wel sneller dan de Porsche Taycan Turbo S. De top is 261 km/u en dat voor een prijs van nog geen 70 mille! Trouwens, de grotere Tesla Model X Plaid heeft dezelfde topsnelheid en sprint zelfs in 2,6 seconden van 0 naar 100 km/u.

De Lotus Evija degradeert de Tesla’s en de Porsche tot stumperige achterblijvers als het stroompedaal tegen de vloer wordt gedrukt. 320 km/u kan hij halen. Na 9 seconden zit hij al op 300 km/u. Er zijn auto’s die dan net de 100 km/u aantikken.

De allersnelste elektrische auto: 415 km/u

Nu komen we in de ware top van elektrische snelheidskampioenen. Riemen vast en nekspieren aanspannen is het in de Tesla Model S Plaid. Jawel, toch weer een Tesla. 1.100 pk heeft hij en die zorgen voor een top van 322 km/u.

Pininfarina Battista
Pininfarina Battista

Dan komen we bij een van de snelste elektrische auto’s ter wereld. Dat is de Battista van Automobil Pininfarina. Een designstudio die alle kennis en kunde heeft benut voor een elektrische superauto met een topsnelheid van 350 km/u! Hij is te koop voor 2,6 miljoen euro. Of beter: dat was hij, want alle 150 gebouwde exemplaren zijn al verkocht.

Gelukkig is er nog een alternatief en die is nog sneller. Dat is de Aspark Owl. Die haalt 400 km/u. Je moet veel geld meebrengen om hem te kunnen bemachtigen. Er wordt gesproken van minimaal 3 miljoen euro. De topper qua topsnelheid is de Rimac C_Two uit Kroatië. Die stopt past met versnellen bij 415 km/u!

Snelste elektrische auto 0-100 km/u

Elektrische auto’s trekken razendsnel op. Ook de ‘modale’ gezinsauto’s zoals de IONIQ 5 van Hyundai. Van nul naar honderd in 5,2 seconden lukt en dat is een waarde die alleen de rapste sportauto’s met verbrandingsmotor kunnen halen.

Het kan nog veel sneller: twee keer knipperen met je ogen en de snelheidsmeter tikt 100 km/u aan. Daarvoor moet je bij een Formule 1-auto zijn of bij de elektrische Automobil Pininfarina Battista. Die haalt niet alleen de hoogste snelheid, hij sprint ook binnen 2 seconden van nul naar honderd. Dat doen ook de Aspark Owl en de Rimac C_Two.

Elektrisch sprintkanon

Voor het ware sprintkanon moet je nog even geduld hebben. Tesla werkt aan een Roadster SpaceX Package die volgens de makers in 1,1 seconden van stilstand naar 100 km/u sprint! Helaas zijn er nog geen banden met genoeg grip om dat waar te maken. Het lukte alleen met inzet van extra luchtkanonnen, die meehielpen om de auto af te schieten, vandaar SpaceX Package. Zonder de kanonnen is de sprinttijd 1,9 seconden.