Achtergrond Autonieuws

Snelheid in Amsterdam vrijwel overal naar 30 km/u

december 9, 2022

Snelheid in Amsterdam naar 30 km/u

De snelheidsaanpassing van 30 km/u gaat gelden vanaf december 2023. In totaal mag er dan op 270 kilometer aan drukke stadsstraten in Amsterdam nog maar maximaal 30 km/u gereden worden. Dat betekent dat vanaf december 2023 80 procent van de wegen een 30-weg is. “Het verkeer wordt zo veiliger en stiller. Komend jaar bereiden we de invoering van de nieuwe maximumsnelheid voor. De gemeenteraad beslist in januari over het plan”, aldus Gemeente Amsterdam.

‘Onze buurt is onveilig!’

Uit stadsgesprekken blijkt dat 67 procent van de Amsterdammers het verkeer in de buurt (zeer) onveilig vindt. En 83 procent vindt dat te hard rijden zorgt voor onveilig verkeer. “Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers is ongeveer 20 per jaar en het aantal gewonden meer dan 800. Met een lagere maximumsnelheid neemt het aantal ongelukken af met 20 tot 30 procent. Ook zijn de gevolgen van ongelukken dan minder ernstig. Cijfers laten zien dat de remweg met de helft afneemt als je van een snelheid van 50 kilometer per uur gaat naar 30 kilometer per uur”, meldt de gemeente.

Amsterdam - Google Maps
Amsterdam – Google Maps

Wat gaat er precies gebeuren in Amsterdam?

Gemeente Amsterdam: “We gaan op 270 kilometer weg de snelheid veranderen. Het komende jaar zijn we druk met de voorbereidingen. Dit doen we met aanpassingen aan stoplichten, borden en lijnen. De wegen die 50 kilometer per uur blijven, krijgen extra lijnen. Met een grote campagne en aandacht voor snelheid op scholen, bereiden we Amsterdam voor.”

De gemeente vervolgt: “We gaan automobilisten natuurlijk waarschuwen, maar ook helpen om zich aan de snelheid te houden. We zetten nieuwe technieken in om de snelheid aan te passen. Denk hierbij aan auto’s die waarschuwen als je te hard rijdt. Ook gaan we handhaven, bijvoorbeeld met vaste en mobiele flitspalen die rouleren door de stad.”

Stadsbussen mogen nog wel 50 km/u

Omdat bussen en trams op een aparte baan rijden mogen zij straks nog steeds 50 km/u rijden. Op sommige plekken maakt Gemeente Amsterdam er aparte rijstroken bij, maar in veel straten is daar geen ruimte voor. “Ook daar gaat het openbaar vervoer 30 km/u rijden. We onderzoeken samen met GVB en de Vervoerregio hoe we de gevolgen voor het openbaar vervoer kunnen beperken.”

Gemeente Amsterdam heeft een speciale 30-website geopend voor meer informatie en eventuele vragen. Op onderstaande kaart zie je blauw gearceerde straten. In die straten verlaagt Gemeente Amsterdam de snelheid naar 30 km/u.

Gemeente Amsterdam: snelheid naar 30 km/u

Ook in Weesp snelheidsverlaging!

Ook in Weesp wordt een snelheid van 30 km/u de norm. Aan het toevoegen van Weesp op de kaart wordt momenteel gewerkt. We hebben alvast wel een afbeelding in handen kunnen krijgen.

Snelheid in Weesp