Achtergrond Autonieuws

Sneak preview: MINI Cooper Electric (2024) – AutoRAI TV

september 1, 2023

Minimalistisch design voor MINI Cooper Electric

MINI heeft voor de buiten- en binnenkant van de nieuwe MINI Cooper E en MINI Cooper SE gekozen voor minimalistisch design. Kenmerken aan de buitenkant van de nieuwe MINI Cooper Electric zijn korte overhangen, een korte motorkap, een lange wielbasis, verzonken portierhendels, het ontbreken van wielkuiplijsten, grote wielen en grote raamoppervlakken. Chroom ontbreekt. MINI gebruikt de nieuwe accentkleur Vibrant Silver. Zelfs rond de LED verlichting ontbreken verchroomde sierranden.

Knipoog

De LED-koplampen met geïntegreerde dagrijverlichting bieden optioneel drie instelbare lichtsignaturen, Alle lichtmodi beginnen en eindigen met een speciale welkomst- en afscheidslichtanimatie, zoals een ‘knipoog’.

Achterkant nieuwe MINI

Ook de achterkant van de nieuwe MINI Cooper valt op. Kenmerken zijn verzonken achterlichten met verticale lichtclusters en Union Jack-design. Ook hier zijn verschillende lichtmodi mogelijk. Het derde remlicht en het mistachterlicht zijn verzonken. Een sierlijst in hoogglans zwart met type-aanduiding verbindt beide achterlichten en benadrukt de breedte van de auto.

MINI Cooper Electric (2024) – SNEAK PREVIEW – AutoRAI TV

Vier uitvoeringen: Essential Trim, Classic Trim, Favoured Trim en John Cooper Works Trim

De elektrische MINI Cooper is verkrijgbaar in vier verschillende uitvoeringen. De Essential Trim vormt de basis. Andere keuzes zijn Classic Trim en  Favoured Trim. De Favoured Trim is verkrijgbaar met het karakteristieke Multitone Roof met een combinatie van drie verschillende kleuren en een frontgrille in Vibrant Silver.

De vierde uitvoering betreft de John Cooper Works Trim, de meest sportieve variant. De grille-omlijsting en het logo in hoogglans zwart onderstrepen de krachtige totaallook, terwijl een contrasterend dak in Chili Red en JCW-specifieke motorkapstrepen (optioneel) in rood of zwart de sportieve looks nog verder versterken.

Minimalistisch interieur

Het interieurdesign van de nieuwe MINI weerspiegelt het dashboardontwerp van de klassieke Mini, ooit bedacht door Mini uitvinder Alec Issigonis in 1959. Net als het origineel biedt ook de nieuwe MINI een rond instrumentenpaneel in het midden en de karakteristieke rand met tuimelschakelaars eronder. Achter het stuur zorgt het optionele Head-Up Display ervoor dat alle relevante rij-informatie in het blikveld van de bestuurder verschijnt. Hierdoor heeft het dashboard aan de bestuurderszijde geen extra display nodig, resulterend in een vrijer zicht naar voren.

Rond OLED-display

Extra noemenswaardig is het in het midden geplaatste instrumentendisplay: de MINI Interaction Unit. Het ronde OLED-display heeft een diameter van 240 mm. Het MINI Operating System 9 is aantrekkelijk vormgegeven, geoptimaliseerd voor touchbediening en compatible met 5G-connectiviteit (optioneel). Het infotainmentsysteem is voor het eerst gebaseerd op een Android Open Source Project (AOSP) software stack.

Interieur MINI Cooper SE 2024

MINI Experience Modes

De MINI Experience Modes mag je zien als thema’s of rijmodi, want ze combineren een eigen design met specifieke lichteffecten en rij-instellingen. De modi Core, Green en Go-Kart zijn standaard beschikbaar. Optioneel zijn de modi Balance Mode, Timeless Mode, Vivid Mode, Personal Mode en Trail Mode verkrijgbaar. Elke modus geeft met een kenmerkende jingle aan dat deze is geactiveerd. Het kleurdesign van het optionele Head-Up Display past zich eveneens aan de gekozen MINI Experience Mode aan.

Stoelen en bagageruimte

De stoelen zijn verkrijgbaar in een basisversie en in een extra sportieve JCW-versie. De achterbank is in een verhouding van 60:40 neerklapbaar. De bagageruimte groeit dan van 200 liter naar een volume van maximaal 800 liter. In een extra opbergruimte onder de vloer in de bagageruimte zijn de laadkabels op te bergen.

MINI Cooper SE 2024

Rijhulpsystemen

De nieuwe elektrische MINI Cooper heeft een uitgebreid pakket rijhulpsystemen. Als aanvulling op de automatische parkeerfuncties van de Parking Assistant maakt de nieuwe optionele Parking Assistant Plus het parkeerproces nog eenvoudiger. Dankzij twaalf ultrasone sensoren en vier surround view-camera’s kan de auto mogelijke parkeerplaatsen duidelijker identificeren en zelfs zelfstandig parkeermanoeuvres in beperkte ruimte uitvoeren. Bovendien kan een handmatig parkeerproces op elk moment naar Parking Assistant Plus worden overgedragen, zodat die de manoeuvre zelfstandig kan herhalen. Dankzij Explore Mode is het zelfs mogelijk dat de auto met behulp van een smartphone kan inparkeren, mocht er te weinig ruimte zijn om uit de auto te stappen.

MINI Cooper SE 2024

Twee vermogensvarianten

De elektrische MINI Cooper is verkrijgbaar in via twee vermogensvarianten met een aanzienlijke actieradius. Dit maakt alle versies geschikt voor ritten tot ver buiten de stad. De acceleratie is vloeiend, zonder onderbreking door schakelacties.

MINI Cooper E

De basis van de line-up wordt gevormd door de MINI Cooper E, uitgerust met een elektromotor met een vermogen van 135 kW (184 pk) en een koppel van 290 Nm. De accucapaciteit van de MINI Cooper E bedraagt 40,7 kWh, resulterend in een actieradius tot 305 kilometer (WLTP). De 0-100 km/u acceleratietijd bedraagt 7,3 seconden.

MINI Cooper SE

De MINI Cooper SE is uitgerust met een accupakket met een capaciteit van 54,2 kWh, goed voor een range tot wel 402 kilometer (WLTP). De elektromotor van deze topversie heeft een vermogen van 160 kW (218 pk) en een koppel van 330 Nm, resulterend in een 0-100 km/u acceleratietijd van slechts 6,7 seconden. De genoemde actieradiusgegevens van de Cooper E en Cooper SE zijn voorlopige cijfers.

MINI Cooper SE 2024

Opladen

De lithium-ion hoogvoltage-accu is in de vloer geïntegreerd. Het opladen van de accu kan op verschillende manieren. Via een reguliere laadpaal met wisselstroom (AC) is een laadsnelheid met 11 kW mogelijk. De MINI Cooper E is daarnaast geschikt voor 75 kW snelladen (DC). Bij de MINI Cooper SE is dat maximaal 95 kW. Bij een snellaadstation is de accu hierdoor in een kleine 30 minuten van 10 procent naar 80 procent op te laden.

Wielformaat

De bandbreedte van de optioneel verkrijgbare 17- en 18-inch lichtmetalen velgen is met achtereenvolgens 10 en 20 mm vergroot tot 205 en 225 mm. Er is te kiezen uit wielen in de maten 16- tot 18-inch.

Marktintroductie MINI Cooper E en MINI Cooper SE

Samen met de nieuwe elektrische MINI Countryman – die vanaf november 2023 wordt geproduceerd in de BMW Group Fabriek Leipzig – rolt de nieuwe elektrische MINI Cooper de loper uit voor een volledig elektrische toekomst van MINI. Daarbij maakt de nieuwe crossover MINI Aceman de nieuwe MINI familie compleet vanaf eind 2024. Vanaf 2030 levert MINI uitsluitend volledig elektrische modellen, waarbij MINI toekomstgerichte technologie combineert met de elementaire principes van carrosseriedesign en de oorsprong van het merk. De nieuwe 100% elektrische MINI Cooper neemt het voortouw in de transitie naar een volledig elektrische line-up. De marktintroductie is gepland voor begin 2024.


MINI Cooper SE 2024

MINI Cooper SE 2024
MINI Cooper SE 2024Interieur MINI Cooper SE 2024