Achtergrond Autonieuws

SEPP-subsidie te laag? – Waarom de SEPP-subsidiepot maar niet leeg raakt

augustus 14, 2023

SEPP-subsidie, wat is dat?

SEPP is een afkorting voor Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren. Als je als particulier een nieuwe elektrische personenauto koopt, dan kom je mogelijk in aanmerking voor SEPP. Waarom zeggen we mogelijk? Omdat de auto moet voldoen aan bepaalde eisen. De auto is bijvoorbeeld 100 procent elektrisch, heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer en heeft een oorspronkelijke nieuwprijs (catalogusprijs) van minimaal 12.000 en maximaal 45.000 euro.

Eisen voor de koper

Daarnaast moet je als koper ook aan bepaalde eisen voldoen: de auto staat op of na 1 januari 2023 op naam in het kentekenregister en staat voor een periode van minimaal drie jaar op je naam. Kleine kanttekening: zodra de auto is geleverd, zet je deze auto op je naam in het kentekenregister, maar de auto hoeft nog niet geleverd te zijn als je subsidie aanvraagt. De personenauto moet je overigens kopen bij een erkend autobedrijf. Onderlinge verkoop tussen particulieren mag niet. Deze eis is opgenomen in de regeling en vormt een extra drempel tegen mogelijk misbruik van de subsidie.

BYD Dolphin

Loopt geen storm

Een overzichtelijk eisenpakket, toch? Bovendien komen er diverse elektrische auto’s in aanmerking voor de SEPP-subsidie. Toch loopt het geen storm. Want na acht maanden in 2023 is er nog meer dan de helft van de beschikbare 67 miljoen euro voorhanden. De kans bestaat dat de subsidiepot helemaal niet leeg raakt voor de jaarwisseling. Hoe dat kan? Dat heeft verschillende redenen.

Wat kan de overheid doen?

De SEPP-subsidiepot vormt een goed initiatief om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken voor particulieren. Maar het subsidiebedrag is helaas te laag waardoor de meeste mensen de hand op de knip houden. Een oplossing? Verhoog de SEPP-subsidie voor de rest van het jaar naar 5.000 euro. Met de resterende 37 miljoen euro (stand 7 augustus) in de subsidiepot kunnen in theorie nog 7.400 particulieren op een aantrekkelijke manier een elektrische auto kopen. Grote kans dat het dan wel storm loopt. Als het subsidiebedrag 2.950 euro blijft, kunnen nog dik 12.500 particulieren een batterij-elektrische auto kopen met 2.950 euro subsidie.