Autonieuws Elektrisch rijden

Schade aan een elektrische auto

januari 18, 2022

Schade rijden

Er zijn verschillende gradaties van de term ‘schade’. De meest kleine schades zijn krassen en lakschade. Dit is dan ook de meest voorkomende vorm van schade, want een krasje is zo gemaakt in de lak van een auto, al dan niet door toedoen van iemand anders. Maar ook factoren als het weer in de vorm van een hagelbui kan schade aan een auto veroorzaken. Gelukkig zijn dit vaak relatief kleine schades en makkelijk op te lossen voor een schadehersteller.

Een stapje hoger op de ‘schade-ladder’ vinden we de welbekende deuken. Deuken in de bumpers en portieren komen veel voor. Soms door anderen, soms door zelf even niet uit te kijken met het openen van de deur bijvoorbeeld. Door moderne technieken kan een groot deel van de deuken eenvoudig worden verholpen. De ergste vorm van schade is wanneer de auto een ongeluk heeft meegemaakt. Hierbij gaat het meestal om verschillende manieren die gebruikt moeten worden om de auto weer in de oude staat terug te krijgen. Vaak is het een combinatie van schadeherstel en het gebruik van vervangende onderdelen.

Schade aan elektrische auto’s

Ondanks de verscheidenheid aan systemen die ervoor moeten zorgen dat er geen schade gereden wordt, komt het voor dat er met een elektrische auto toch schade gereden wordt. Heel zuur, zeker als je erachter komt dat prijzen van een reparatie voor een elektrische auto vaak net wat hoger liggen dan bij een simpelere benzine- of dieselauto’s.

Complexiteit

De reden dat de kosten voor een elektrische auto hoger zijn heeft vooral te maken met de complexiteit van de techniek die elektrische auto’s hebben. Denk aan bijvoorbeeld de camera’s en radars die hersteld of vervangen moeten worden. Maar ook achter de techniek van de portiergrepen of de aansluiting voor de laadkabel zitten ingewikkelde en kostbare technieken. Na het herstellen van de schaden moeten de systemen ook weer op de juiste manier worden afgesteld om de werking ervan te garanderen. Dit alles zorgt voor een rekening die wellicht hoger uit uitvalt dan verwacht in vergelijking met een auto die dergelijke technieken niet heeft.

Reparaties

Wacht niet te lang met het laten herstellen van een elektrische schade auto. Hiermee voorkom je dat onderliggende gebreken de schade erger maken. Zoals je eerder hebt kunnen lezen lezen, beschikken elektrische auto’s over een veel complexe systemen, tel daarbij op dat sommige onderdelen onder spanning staan en het herstellen kan een gevaarlijk klus worden. Daarom is het niet verstandig om zelf te gaan sleutelen aan een elektrische auto, maar laat reparaties over aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in schadeherstel. Zo kan je met een veilig gevoel de weg weer op.