Achtergrond Autonieuws Autotests

Roadtrip – Reizen in regio Lyon met DS9 E-TENSE 4×4 360 (MY23)

juni 22, 2023

Roadtrip DS9 en Lyon

Goed, Lyon. Een van de grootste steden van Frankrijk, gelegen in de regio waar de rivieren de Rhône en de Saône samenkomen. Maar Lyon is ook een stad vol met bijzondere wijken, een rijke historie en – ook niet onbelangrijk – diverse locaties om heerlijk te tafelen met een goed glas wijn. De link met DS Automobiles? Als we het vertalen naar automotive termen: bijzondere vormgeving, ook een rijke historie en een prima plek om in te vertoeven. Kortom: er is best een match.

Art of Travel Experience

Voor DS Automobiles was het reden genoeg voor een unieke Art of Travel Experience door het Centraal Massief langs prachtige stops: Maison Auvigue (wijnhuis in de Roche de Solutré), restaurant La Colline du Colombiers van de bekende restaurantfamilie Troisgros en Velours de Lyon – waar op ambachtelijke wijze kleding gemaakt wordt voor de grootste modehuizen. Klinkt goed, toch? Ons vervoer: een kersverse DS 9 modeljaar 2023.

DS 9 2023

Wat is er nieuw aan de DS9?

Moet gezegd: heel veel nieuw is er niet aan de DS9 (MY23). Dat blijft beperkt tot het nieuwe DS Iris System (infotainment) en de chique uitvoering Esprit de Voyage. Tijdens het event opteren wij voor een DS9 E-TENSE 4×4 360, de variant met de meest potente aandrijflijn. Kunnen we niks aan doen: noem het natuurlijke aantrekkingskracht van een autoliefhebber. Stoelventilatie aan, massage aan, muziek door de speakers en on y va.

Esprit de Voyage

De DS9 in kwestie is een Esprit de Voyage. Wat maakt deze variant zo bijzonder? Denk aan exclusieve lichtgrijze (Pearl Grey) lederen interieur, maar ook diverse kunstzinnige details. Uiteraard bespeuren we verschillende Esprit de Voyage-badges, maar ook 19-inch Chambord-velgen, buitenspiegelkappen met Clous de Paris-patroon, verlichte dorpellijsten en – tot slot – een Esprit de Voyage-logo ingeperst in de lederen bekleding, als symbool dat het karakter van de DS9 Esprit de Voyage als luxueuze reisauto benadrukt.

DS 9 2023

DS Iris System

Over het nieuwe DS Iris System. Deze vernieuwde interface is zowel gebruiksvriendelijk als visueel aantrekkelijk. Het 12-inch HD-touchscreen voelt aan als een grote smartphone. Of iPad, zo je wilt. Of je nu de 3D Connected-navigatie nodig hebt, de 360°-cameraweergave, je airconditioning wilt regelen, of de informatie van je rit wilt bekijken, alles is binnen handbereik. Nog belangrijker: je kunt alles ook vrij eenvoudig vinden. Belangrijk, want afleiding in een regio als Lyon wil je niet. Wie weet mis je een historisch pand als je voor twee seconden een blik werpt op het display.

Slimme navigatie

De connected navigatie werkt uitstekend. Het systeem houdt real-time rekening met verkeersomstandigheden en kiest de meest efficiënte route. Het toont ook waarschuwingen voor gevaarlijke situaties en snelheidscontroles, evenals het weer en locaties van nabijgelegen tank- of oplaadstations.

DS9 E-TENSE 4×4 360

De DS9 E-TENSE 4×4 360 – uitgerust met een turbobenzinemotor van 200 pk en twee elektromotoren – glijdt verbluffend soepel door het hellende Franse landschap. De acceleratie van 0 naar 100 km/u in 5,6 seconden is erg rap. Met de verschillende rijmodi kun je naar wens schakelen tussen bijvoorbeeld sportief en comfort. Toch is dat standje ‘sportief’ wat ons betreft overbodig. De DS9 is wat ons betreft geen auto om in te ‘jakkeren’. Nee, je moet hem rustig rijden, als een Rolls-Royce. Dan is ie in zijn element. Bij de comfortstand maakt de DS9 gebruik van een camera die het wegdek scant en zo de vering real-time aanpast. Dat werkt prima, zo blijkt als we naar verschillende locaties in de omgeving van Lyon rijden.

Reizen in de omgeving van Lyon

Lyon is de voormalige hoofdstad van Gallië en heeft een opmerkelijk historisch, architectonisch en gastronomisch erfgoed. Het vormt de uitvalsbasis van deze trip om te genieten van de fijnere dingen in het leven. We rijden onder door de Monts du Lyonnais en Beaujolais naar de Maconnais en de Roche de Solutré. Daar treffen we onder meer Maison Auvigue, gehuisvest in een gerenoveerde kerk. Deze unieke locatie beschikt over uitgebreide collectie vaten en een wijnkelder van Pouilly-Fuissé, Saint-Véran en andere namen van de Chardonnay-druivensoort. Zeker de moeite waard, mocht je in de buurt zijn.

Voormalige stal

Ook een bezoek aan La Colline du Colombiers van de familie Troisgros staat op de planning. Grappig: in een voormalige stal – waarvan het frame en de muren uitstekend bewaard zijn gebleven – kun je uitstekend eten. Er worden uitsluitend lokale producten gebruikt. Ooit gehoord van Velours de Lyon? Dat is de volgende stop. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de productie van effen fluweel en jacquard voor kleding en meubels. De producten van dit bedrijf worden gebruikt door de beste modehuizen en luxe confectiemerken. In no time zitten onze tijd in Lyon er alweer op. De sleutels van de DS9 moeten we – ondanks een zeer vriendelijke knipoog – toch weer inleveren. Hadden we liever niet gedaan, maar ach. Wat moet, dat moet.

Conclusie DS9 2023

Alles bij elkaar genomen biedt de DS9 modeljaar 2023 een bijzonder fijne rijervaring. Het is een auto die schoonheid en technologie naadloos met elkaar combineert. Veel vermogen, geavanceerde technologie, de DS9 heeft het allemaal. Dan heeft de auto nog niets wat andere modellen van andere merken niet hebben: hij is esthetisch heel onderscheidend. Een buitenbeentje, dat wel. Maar juist dat kan heel aantrekkelijk zijn. In een wereld die overspoeld wordt door crossovers en SUV’s is de DS9 een auto die zich probleemloos weet te onderscheiden, ook door luxe en comfort. Het is een auto die je moet ervaren om het volledig te begrijpen. Het is meer dan alleen een auto, het is feitelijk een kunstwerk op wielen. Dat kan je ding zijn, of niet. Je noemt het in ieder geval sexappeal, iets waar iedereen een andere invulling aan geeft.

Copyright fotografie: GREG JONGERLYNK


DS 9 2023DS 9 2023