Achtergrond Autonieuws

Rivian fabriekstoer: zo bouwt Rivian de R1S, R1T en EDV – VIDEO

november 18, 2022

Rivian-topman Scaringe legt precies uit hoe deze elektrische voertuigen op grote schaal worden geproduceerd. Van het persen van de carrosseriepanelen, tot de spuiterij, power unit-afdeling, de algemene assemblage en kwaliteitscontrole. Super interessant om te zien hoe de elektrische R1T, R1S en EDV-bedrijfswagens schouder aan schouder worden gebouwd.

Komt Rivian ook naar Europa?

Het Amerikaanse automerk is druk bezig met de voorbereiding om de R1T en R1S ook op Europese bodem te kunnen verkopen. Naar verluidt zijn er gesprekken gaande tussen het Amerikaanse merk en VDL Nedcar in Limburg om de modellen lokaal te produceren. Dat het merk Europa serieus neemt, blijkt wel uit de vele vacatures die het merk open heeft staan in Europa. Opvallend veel vacatures hebben betrekking op Nederland.

Video: fabriekstoer

Jonge speler

Rivian is een relatief jonge speler op de automarkt. Het bedrijf werd in 2009 opgericht door Robert Scaringe. Het merk begon met de ontwikkeling van een modulair skateboardchassis waarop Rivian diverse modellen kan bouwen. Dat zijn op het moment van schrijven de R1T en R1S. Er komen nog veel meer modellen aan in de toekomst. Ook heeft Rivian een deal met Amazon voor het produceren van ongeveer 100.000 exemplaren van de EDV, de eerste elektrische bestelauto van dit Amerikaanse automerk.

Prijzen van Rivian

De R1S heeft in Amerika een prijskaartje van 78.000 dollar, maar met wat opties loopt die prijs hard op naar een kleine 100.000 dollar. De elektrische pick-up R1T kost minimaal 73.000 dollar. De officiële Amerikaanse actieradius schatting voor het grote batterijpakket met quad-motor komt uit op 314 mijl voor R1T en 316 mijl voor R1S, dat is respectievelijk 502 en 505 kilometer. Rivian levert de R1T ook met een Max Batterypack (meerprijs 16.000 dollar). De actieradius komt dan uit op 400 miles, omgerekend kom je dan uit op ongeveer 640 kilometer. De genoemde cijfers zijn volgens de zogeheten EPA-rating. Die wijkt af van de Europese WLTP-meetmethode en is iets strenger/realistischer. Prijzen van de EDV-bestelauto zijn niet openbaar.