Achtergrond Autonieuws

Rijden in een EV-busje voor 25 cent per uur, dat kan!

maart 29, 2023

Helixx Mobility Hubs

Het elektrische busje van Helixx is in het Verenigd Koninkrijk ontworpen, maar is volgens het bedrijf wel wereldwijd inzetbaar via zogeheten Helixx Mobility Hubs. Daar worden de voertuigen op abonnementsbasis aangeboden voor commerciële gebruikers vanaf 0,25 dollar per uur.

Bevolkingsdichtheid

Het busje is volgens het bedrijf een antwoord op de sterk toenemende bevolkingsdichtheid wereldwijd. De VN voorspelt dat tegen 2050 ongeveer 6,6 miljard mensen in stedelijke gebieden zullen wonen. “Door de groeiende bevolking is een fundamentele verschuiving naar efficiëntere mobiliteitssystemen essentieel”, stelt Helixx.

“Kleine, veilige, betaalbare, emissievrije voertuigen die lokaal worden gebouwd binnen een volledig beheerd circulair ecosysteem hebben veel potentieel. Helixx Mobility Hubs helpen om de CO2-uitstoot tot een minimum te beperken.”

Helixx

Complete line-up van Helixx

De complete line-up van Helixx is ontworpen door Jowyn Wong en Jakub Jodlowski. Bekende namen in de autowereld, want de heren tekenden onder meer voor fabrikanten zoals Apollo en DeTomaso. De range omvat in eerste instantie vier carrosserievarianten, ontworpen voor optimale productie-eenvoud door middel van een flexibel productieproces.

Helixx CARGO en TRUCK

Neem de Helixx CARGO. Dat is een bedrijfswagen ontworpen om tegemoet te komen aan de snelgroeiende vraag voor last-mile-delivery-voertuigen. Deze variant heeft een laadruimte van 2.100 liter en de capaciteit om de meeste ISO-pallets te vervoeren. De TRUCK-variant is een pick-up die ideaal is voor bouwbedrijven en stadsontwikkelaars.

TUK en RIDE

Dan zijn er nog de TUK en RIDE, met respectievelijk open en gesloten carrosserieën. Deze versies zijn ontworpen als de beste oplossing voor ritjes in de stad. Alle vier de voertuigen bieden een emissievrij rijbereik voor een vrijwel ononderbroken bedrijfscyclus van 24 uur met snel verwisselbare lithium-ijzerfosfaat-accu’s (LFP).

Keep it simple

“De afgelopen vier jaar hebben we de markt onderzocht om ervoor te zorgen dat er duurzame emissievrije voertuigen worden gecreëerd die voldoen aan de eisen en behoeften van de opkomende economieën in de wereld”, vervolgt Pegg. “Maar misschien nog belangrijker is dat we onszelf de opdracht hebben gegeven om een ​​oplossing te vinden voor hoe dergelijke voertuigen overal ter wereld kunnen worden ingezet zonder dat het te complex wordt.”

McDonalds

Helixx ondersteunt hubpartners van A tot Z, van de oprichting van de lokale fabriek en de installatie van apparatuur tot het opleiden van personeel en doorlopende commerciële ondersteuning met lokale wagenparkbeheerders. Helixx zal ook alle grondstoffen en componenten en productieprocessen organiseren. Je mag Helixx dus zien als een McDonalds-vestiging. Je kan franchisenemer worden van Helixx en vervolgens op lokale schaal bedrijven van voertuigen voorzien.

Plannen

Na het succesvol testen van de concepthub in het Verenigd Koninkrijk in samenwerking met Siemens, zal Helixx meer piloothubs opzetten in het Verenigd Koninkrijk en Singapore. Het bedrijf is in gesprek met klanten in de regio Azië-Pacific, gevolgd door India en Zuid-Amerika. Als alles op rolletjes loopt, dan kan een nieuwe vestiging binnen 180 dagen de eerste modellen produceren. Of Helixx ook in Nederland plannen heeft, is op dit moment nog niet bekend.