Autonieuws Autotests

Review – Toyota Corolla 2023, wat heeft de bestseller te bieden?

juli 10, 2023

Toyota Corolla 2023

Tja, de Toyota Corolla. Wie kent hem eigenlijk niet? Vrijwel elke nog levende generatie is er groot mee geworden. Het succesverhaal van de Corolla begon al in 1966. Anno 2023 is er al sprake van de twaalfde generatie. Om het model in de schijnwerpers te houden van particulieren en vooral zakelijk rijders, geeft Toyota de Corolla voor 2023 een fikse upgrade. Wat heeft het merk allemaal aangepast? Hoe duur is een Toyota Corolla 2023? En hoe zuinig zijn de hybride aandrijflijnen? We hebben een hoop vragen. Tijd voor antwoorden.

Vanafprijs

De vernieuwde Toyota Corolla heeft een vanafprijs van 33.995 euro. Deze prijs geldt dan wel voor de vijfdeurs hatchback. Verreweg de meeste Corolla-kopers opteren voor de Touring Sports, de stationwagon. Die start in Nederland bij 36.795 euro. Bijkomend voordeel: je krijgt hem direct als 1.8 Hybride. Dat brengt ons direct bij de eerste noviteit.

Toyota Corolla 2023: is ie echt zo sterk verbeterd? – AutoRAI TV

Twee hybride aandrijflijnen

De vijfde hybride aandrijflijn van Toyota wordt in twee varianten geleverd: een 1,8 liter en een 2,0 liter. Toyota heeft beide aandrijflijnen verder verfijnd. Dankzij een opnieuw ontworpen Power Control Unit (PCU), transaxle-motor en een sterkere en vooral kleinere lithium-ion-batterij is de nieuwe Corolla tot 18 kilogram lichter en stijgt het systeemvermogen naar 140 pk. De sprint van 0-100 km/u neemt door het toegenomen vermogen 9,2 seconden in beslag, een winst van 1,8 seconden. We reden deze aandrijflijn al eerder in de Suzuki Swace, een auto die technisch identiek is aan de Toyota Corolla Touring Sports.

Toyota Corolla 2023

2.0 Hybrid met bijna 200 pk!

De testauto in dit verhaal betreft een hele dikke. Je kijkt namelijk naar de Toyota Corolla Touring Sports 2.0 High Power Hybrid GR Sport Plus. Een hele mond vol. Ook de 2.0 Hybrid profiteert van meer power. De 2,0-liter variant heeft voortaan een output van 196 pk, waardoor de sprint van 0-100 km/u nu in slechts 7,5 seconden is afgerond. Dit is bijna een halve seconde sneller dan voorheen.

Lagere CO2-uitstoot

Voor beide hybride aandrijflijnen geldt een lagere CO2-uitstoot dan voorheen: de 1,8 liter heeft nu een uitstoot vanaf 100 gram CO2 per kilometer (2 gram lager dan voorheen) en de 2,0 liter heeft een uitstoot vanaf 102 gram per kilometer (16 gram lager dan voorheen). Voor particulieren niet heel interessant, voor zakelijk rijders weer wel.

Bijzonder zuinig

Oke, wat moet zo’n GR Sport Plus kosten? Ongeveer 48.000 euro. Jawel, dat is veel geld. Met wat opties loopt die prijs zelfs op tot 50.000 euro. Dan beginnen bij ons twijfels te ontstaan of je niet beter kunt investeren in een batterij-elektrische auto als de Toyota bZ4X. Die start tegenwoordig al bij 47.090 euro. Even los gezien van wat de betere keuze is: de bijna 200 pk sterke hybride aandrijflijn blijkt een heerlijke powerunit te zijn in de praktijk. Hij biedt lekker veel koppel onderin en geeft een prettige push als er meer vermogen gewenst is. Met het grootste gemak kun je ondanks het hogere vermogen toch zuinig rijden. Gemiddeld scoren wij 1 op 20. Dat is met een vermogen van bijna 200 pk bijzonder zuinig. Zodoende kun je ook flinke afstanden afleggen op een volle brandstoftank. Denk aan ongeveer 750 tot 800 kilometer met een brandstoftank van 43 liter. Dat is toch leuk: veel power en een laag verbruik.

Toyota heeft verder nog wat aanpassingen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat de acceleratie natuurlijker aanvoelt voor de bestuurder. Voorheen lag de focus op lineaire versnelling. Nu heeft een nieuwe afstelling van de hybride besturing geleid tot een acceleratie die beter aansluit bij het gebruik van het gaspedaal en de intentie van de bestuurder. En dat merk je ook in de praktijk. De aandrijflijn is beter bij de les en reageert alerter. De auto remt ook natuurlijker af bij het liften van het gaspedaal. Op de snelweg draait de hybride aandrijflijn minder toeren dan voorheen, met als resultaat minder geluid en meer rust aan boord.

Cosmetische aanpassingen

Goed, de Toyota Corolla 2023 heeft dus een technische upgrade gehad. Maar wat is er nog meer aangepast? De Corolla Hatchback en Corolla Touring Sports kregen voor 2023 aanpassingen aan de grille en omlijsting van de mistlampen. Ook het ontwerp van de lichtmetalen wielen is aangepast. Er zijn ook twee nieuwe kleuren verkrijgbaar: Juniper Blue Metallic is de nieuwe hoofdkleur voor de Corolla en daarnaast is er ook nog keuze uit Ash Grey Metallic.

Voor de nieuwe Corolla GR Sport zijn nieuwe 18-inch lichtmetalen velgen ontworpen en heeft ook de achterbumper een nieuwe vorm. De stoelen in de Corolla Hatchback en Corolla Touring Sports hebben een nieuwe afwerking met het GR-logo in reliëf in de hoofdsteunen. Maar was is dan het verschil tussen de GR Sport en GR Sport Plus? Heel simpel: de GR Sport heeft een 1.8 Hybrid. Deze GR Sport Plus heeft de 2,0-liter aandrijflijn. De ‘plus’ doelt dus op extra vermogen.

Interieur Toyota Corolla 2023

Interieur Toyota Corolla 2023

Altijd fijn als een fabrikant luistert naar feedback van een journalist. Kiezen tussen adaptieve cruise control en normale cruise control of een snelheidsbegrenzer is vanaf nu kinderlijk eenvoudig met een druk op de knop. Voorheen waren daar ingewikkelde knoptrucjes voor nodig. Nu is het kiezen gewoon veel eenvoudiger. Daar kunnen heel veel andere fabrikanten nog wat van leren.

Het interieur van de Corolla heeft verder forse displays. Het grote 10,5-inch multimediadisplay heeft een high definition beeldscherm met een antireflectiescherm. Ook krijgt de Corolla een 12,3-inch groot digitaal instrumentarium, waarbij de bestuurder kan kiezen welke informatie er wordt weergegeven en ook kan kiezen uit vier verschillende modi: Casual, Smart, Sport en Tough.

Er zijn ook een aantal externe services beschikbaar met behulp van de MyT-app, waarmee bestuurders hun smartphone kunnen gebruiken om de auto te vergrendelen of te ontgrendelen, de klimaatregeling te bedienen om de cabine te verwarmen of te koelen voorafgaand aan een reis, de alarmlichten te activeren en hun voertuig te lokaliseren.

Rijhulpsystemen

Toyota heeft ook sommige rijhulpsystemen verder verbeterd. Pre-Collision System (PCS) is bijvoorbeeld effectiever in stedelijke verkeersscenario’s en kan nu potentiële frontale botsingen nog beter herkennen. Dankzij Intersection Collision Avoidance kan de auto nu naderend verkeer over twee rijstroken identificeren, evenals fietsers en voertuigen die vanaf de zijkant naderen. Er is ook een beveiliging tegen plotseling, onbedoeld gebruik van het gaspedaal bij het rijden op lage snelheid, met een nieuwe acceleratieonderdrukkingsfunctie. Tot slot: Emergency Steering Assist helpt de bestuurder de auto binnen de rijstrook te houden wanneer hij een gevaar zoals een voetganger, fietser, geparkeerde auto of – dankzij de detectieverbeteringen – motorrijder probeert te vermijden.

En zo zijn er nog veel meer systemen te noemen. Wel zo fijn: wat je niet prettig vindt, schakel je eenvoudig uit via de boordcomputer. De rijstrookassistent gaat bij ons bijvoorbeeld altijd uit. Het systeem stuurt tegen op punten waar je dat niet wilt. Op de snelweg prima, maar op plattelandswegen geen pretje.

Conclusie Toyota Corolla 2023 review

Er bestaat geen twijfel over dat de Toyota Corolla beter is dan ooit. Hij is completer, fraaier afgewerkt en sterker dan ooit. Daarnaast bewijzen de hybride aandrijflijnen nogmaals dat veel vermogen en een laag verbruik prima naast elkaar kunnen bestaan. De Corolla is daarnaast net zo ruim als voorheen. Vooral als Touring Sports is het absoluut een heerlijke familie-auto. Maar dat heeft wel een prijskaartje, want de Corolla is niet goedkoop.
Toyota Corolla 2023
Interieur Toyota Corolla 2023

Toyota Corolla 2023