Autonieuws Autotests

Review: Toyota Aygo X (2022)

juli 9, 2022

Een ‘waarschuwing’ vooraf: de Toyota Aygo X die je hier op de foto’s ziet, is niet de door ons gereden auto. We hebben de Aygo X Limited in de kleur ‘Cardamom Green’ getest. Deze beperkt leverbare Aygo X met oranjekleurige designaccenten is volgens een woordvoerder van Toyota Nederland al bijna uitverkocht. Vandaar dat we dit keer geen eigen foto’s gemaakt hebben en gekozen hebben voor foto’s van een exemplaar in de kleur ‘Chili Red’ met zwart dak van Toyota zelf.

toyota aygo x rijtest

Jolige kleur

Er komt overigens weer een nieuwe gelimiteerde uitvoering, maar dan in een andere kleur dan het legergroene ‘Cardamom Green’ van onze testauto. Als je de Aygo X trouwens in een dergelijk jolige kleur wil, moet je dieper in de buidel tasten dan wat het basismodel moet opbrengen (vanaf 16.550 euro). De basisversie en opeenvolgende uitvoeringen Play en First zijn alleen leverbaar in de weinig zeggende kleuren wit, zilver en zwart. Het dak in contrasterend zwart krijg je ook niet. Juist door die bi-tone lak ziet de Aygo X er zo speels uit.

Door zijn relatief grote wielen en uitgesproken wielkasten ziet de Aygo X er behalve stoer ook heel volwassen uit

Minder spring-in-’t-veld

Vanaf de uitvoering Envy (vanaf 22.050 euro) is de Aygo X wel als bi-tone verkrijgbaar. De tweekleurige lak maakt het design van de Aygo X helemaal af. Door zijn relatief grote wielen (in bijna alle gevallen 17- of zelfs 18-inch) en uitgesproken wielkasten met kunststof bescherming ziet de Aygo X er behalve stoer ook heel volwassen uit en minder spring-in-‘t-veld dan zijn voorganger.

Geen krimp

Ook de rijeigenschappen zijn volwassen. We hebben zowel in de stad als op de snelweg gereden en telkens waren we onder de indruk over hoe comfortabel de Aygo X voor zijn klasse is. Ook als je over minder goed begaanbare wegen rijdt met om de haverklap putdeksels, dwarsrichels, drempels en tramrails, zoals vaak in de stad het geval is, geeft de Toyota geen krimp. De wielbasis groeide dan ook met 9 cm in vergelijking tot zijn kleinere voorganger en dat merk je. Van gehobbel is totaal geen sprake. Best knap, gezien het relatief grote formaat van de wielen.

Aygo X een stuk volwassener

Ook voorin, achter het stuur, merk je dat de Aygo X een stuk volwassener is dan zijn voorganger Aygo (zonder letter X). Zolang je in ieder geval niet achteromkijkt. Want dan zie je dat het achterbankje alleen geschikt is voor de boodschappen of een klein hondje. Ook kinderen kun je hier eigenlijk niet met goed fatsoen kwijt, of je moet een hekel aan ze hebben. Voorin echter heb je het idee in een auto uit een hoger segment te rijden. De ruimte hier is voorbeeldig. Je zit niet schouder aan schouder met je passagier en hebt alle ruimte.

toyota aygo x

Grotere bagageruimte

Toyota zegt dat uit eigen onderzoek is gebleken dat A-segmentauto’s bijna altijd zonder passagiers op de achterbank rijden, vandaar de minimale ruimte hier in de Aygo X. De extra lengte van 23,5 cm in vergelijking tot zijn voorganger is vooral ten goede gekomen van de bestuurder en de persoon op de bijrijdersstoel. En de bagageruimte, want die is 60 liter groter dan voorheen en bedraagt nu een voor zijn segment heel acceptabele 231 liter. Het dashboard bestaat vooral uit hard kunststof dat honderd jaar lijkt mee te gaan.

De driecilinder benzinemotor biedt opmerkelijk veel souplesse

Zonder morren en brommen

De 1,0-liter driecilinder benzinemotor met 53 kW/72 pk is overgenomen van de Aygo en biedt opmerkelijk veel souplesse. Je kunt in de stad en op provinciale wegen heel vroeg opschakelen naar de vijfde versnelling en zonder horten en stoten je weg vervolgen. Een rotonde neem je met gemak in zijn drie. De motor draait zonder morren en brommen lage toeren wat een positief effect heeft op het verbruik. We bleken na een week rijden zonder enige moeite 1 op 20 gemiddeld te hebben gescoord.

Dagdromen

Souplesse en verbruik zijn dus dik in orde. Het vermogen is dat iets minder. De Aygo X is met minimaal 1.015 kg wat zwaarder dan zijn voorganger die nog geen 850 kg weegt en dat merk je. Even vlotjes een vrachtauto op de snelweg inhalen, is er niet bij zonder het gaspedaal tot op de bodem in te trappen. Dramatisch is het allemaal niet, maar elke keer als we onderweg waren, dagdroomden we toch over een viercilinder met pak hem beet 90 pk. Daarmee zou de Aygo X pas echt volwassen zijn. Maar ja, die Europese milieueisen hè…

Uitrusting met cloud-navigatie en draadloos Apple CarPlay

Onze Aygo X Limited is de op een na compleetste uitvoering. Het ontbrak ons dan ook aan niets. Cloud-navigatie, JBL-audio met vier speakers en een subwoofer, een helder te bedienen touchscreen, stoelverwarming, draadloos Apple CarPlay en Android Auto, draadloos opladen van een smartphone, elektrisch te bedienen ramen en buitenspiegels; het zit er allemaal op. Het meest blij waren we met de parkeersensoren en achteruitrijcamera, want het zicht schuin naar achteren is door de brede C-stijl en kleine zijraampjes achter niet al te best. Goed achterom kijken bij inhalen dus.

toyota aygo x

Riante veiligheidsuitrusting

Qua uitrusting maakt de Aygo X nog meer indruk met zijn riante veiligheidsuitrusting. Zelfs de basisversie is uitgerust met automatisch grootlicht, adaptieve cruise control, Lane Departure Alert en Lane Trace Assist, een Pre-Collision System met detectie van voetgangers en fietsers en verkeersbordenherkenning. Dat mag in zijn klasse gerust opmerkelijk heten. Onze Limited was ook uitgerust met een canvas dak dat elektrisch te openen en sluiten is. De extra investering van 995 euro is het dubbel en dwars waard.

Crossover-design

Conclusie: dat de Aygo X Limited in zijn huidige vorm al bijna vergeven is, begrijpen we volledig. De aanschafprijs van 23.850 euro is wellicht even slikken, maar daar staat een zeer complete uitrusting tegenover. Het crossover-design van de Aygo X vindt bijna iedereen geweldig (wij ook) en de rijeigenschappen zijn voor het segment heel volwassen. Voorin heb je alle ruimte en comfort, de ruimte achterin is handig als je gaat hamsteren bij de grootste supermarktketen van ons land. Koppel dit aan de bewezen betrouwbaarheid van Toyota en het kan niet anders dat de Aygo X een zonnige toekomst tegemoet gaat.