Autotests

Review – SsangYong Torres (2023) – SsangYong maakt eindelijk kans in Nederland

september 5, 2023

SsangYong

Bij het horen van de naam SsangYong gaat bij de meeste Nederlanders niet meteen een belletje rinkelen. Maar, vergis je niet, dit Zuid-Koreaanse merk draait al jaren mee op onze automarkt. Ze zijn vooral bekend om hun stoere offroaders en imposante SUV’s, denk aan de Rexton, Tivoli en de Korando. SsangYong heeft de laatste jaren flink wat woelige wateren doorstaan, maar nu hebben ze een nieuwe eigenaar aan het roer: de Koreaanse KG Group.

KG Mobility

Er zijn plannen om het merk om te dopen tot KG Mobility, afgekort tot KGM, maar voorlopig staat er nog SsangYong op de kont van de auto waar we in de Ardennen voor het eerst kennis mee mogen maken: de Torres. Het is een van de drie nieuwe modellen die het merk de komende tijd gaat introduceren. De naam Torres verwijst naar het nationale park in Chili, wat aangeeft dat deze SUV vooral mikt op avontuurlijke bestuurders die op zoek zijn naar een robuuste SUV. Qua afmetingen wordt de Torres boven de Korando gepositioneerd, want hij meet 4.70 meter.

Benzinebroer

Onder de motorkap van de Torres ligt een 1,5-liter turbobenzinemotor, goed voor 163 pk en 280 Nm koppel. Hij is dus niet elektrisch. Tenminste, niet de versie die wij mogen testen. Waarom rijden we hem dan? Heel simpel: de elektrische variant van de Torres, de Torres EVX, staat gepland voor begin 2024. Deze elektrische versie zal grotendeels dezelfde auto zijn, zij het met enkele subtiele aanpassingen aan het design en natuurlijk een elektrische aandrijflijn. Het is de moeite waard dus om vast zijn benzinebroer van dichtbij de bekijken.

Torres EVX

We kunnen je gelukkig al wel enkele specificaties van de Torres EVX melden. Zo krijgt hij een 73 kWh batterij van de Chinese auto- en batterijfabrikant BYD. Het gaat hier om een kobaltvrije lithium-ijzerfosfaatbatterij, die BYD de Blade Battery noemt. Deze batterij is volgens BYD extra veilig en heeft een lange levensduur. Volgens geruchten koopt ook Tesla deze batterijen in voor hun productiefaciliteit in Duitsland. De SsangYong Torres EVX heeft straks dus praktisch hetzelfde accupakket als een Tesla Model Y. Een slimme keuze van de Koreanen.

Prestaties

Het merk verwacht dat de elektrische Torres zo’n 420 tot 450 kilometer op een enkele acculading moet halen. Een 207 pk sterke elektromotor zorgt voor de aandrijving. 3-fase laden is standaard en V2L ook. Kortom: hij kan ook stroom terug leveren. Handig als je de natuur in gaat en toch een kopje koffie wil zetten of je luchtbed wil opblazen.

Stevige SUV

SsangYong zal enkele bescheiden aanpassingen maken aan het ontwerp van de Torres voor de elektrische versie, maar verwacht geen ingrijpende veranderingen. Aan de voorkant van de Torres zitten zes dubbele spijlen, die enigszins doen denken aan het design van Jeep. De slanke, vlakke koplampen met strakke dagrijverlichting die onder de koplampen doorloopt en zich aan de zijkant voortzet, geven de Torres een eigentijdse uitstraling. Behalve bij de wielkasten kom je weinig ronde lijnen en vormen tegen. Kortom, de Torres behoudt zijn kenmerkende SsangYong-uitstraling: robuust en klaar voor avontuur. Zelfs de knipperlichten in de zijspiegels hebben een hoekig ontwerp.

Range Rover

Ook de achterkant oogt stoer en robuust, met een vleugje Range Rover-design. Kijk maar eens naar de achterlichten. De Torres lijkt een achterdeur te hebben – zoals een Defender – maar schijn bedriegt. Hij heeft weliswaar een deurgreep, maar de deur – of eigenlijk achterklep – zwaait gewoon naar boven. De kofferbakinhoud is indrukwekkend: 703 liter. Met neergeklapte achterbank groeit het laadvolume tot 1.663 liter.  

Prijzen SsangYong Torres

De Torres zoals wij hem al mochten rijden – met benzinemotor – komt officieel niet naar Nederland. Ook deze SsangYong krijgt dan te maken met een flinke bpm-boete. Het is dus nog een paar maanden wachten op de elektrische Torres EVX. Later komen er meer elektrische SsangYong-modellen naar Europa. Onder andere een pick-up versie van de Torres EVX en nieuwe, spirituele opvolgers van de Korando en Rextor. Wil je meer details weten? Bekijk dan onze eerste kennismaking in de video hieronder: