Autonieuws Autotests

Review – Peugeot 508 SW Hybrid 225 (2024)

mei 17, 2024

1. De Peugeot 508 is ruim

Met de huidige populariteit van SUV-modellen zou je bijna vergeten dat een stationwagen ook een uitstekende keuze is als ruime gezinsauto. Achterin de Peugeot 508 SW past 530 liter aan bagage, of zelfs 1.780 liter met de achterbank neergeklapt. Ook mooi: kies je voor de plug-in hybride, dan gaat de batterij niet ten koste van bagageruimte. Alle liters blijven beschikbaar. Enig verbeterpunt: er is niet echt plek voor de laadkabel. Die moet los liggen of onder de laadvloer. Dat laatste is weer onhandig als je bagage hebt.

Ook op de achterbank is ruimte genoeg. Met een lengte van 1,80 m (en de voorstoel in een voor ons goede stand) zitten we achterin prima ‘achter onszelf’. De hoofdruimte achterin is eveneens voldoende en dat zien we zelfs bij SUV(-achtige) modellen nog wel eens anders. Wel iets om rekening mee te houden: aan de zijkanten loopt het dak wel vrij ver door naar onderen, dus let even op je hoofd bij het in- en uitstappen.


Binnenaanzicht van de Peugeot 508 SW uit 2024 met de achterstoelen, die zijn bekleed met rood leer met gedetailleerde stiksels. De autodeur staat open en de stoelen zien er schoon en goed onderhouden uit, wat het verfijnde ontwerp van dit Hybrid 225-model benadrukt.


De afbeelding toont de lege kofferruimte van een Peugeot 508 Hybrid 225 met de achterdeur open. Aan de linkerkant van de met tapijt beklede kofferbak is een autogereedschapsset bevestigd.


Het interieur van de kofferbak van de Peugeot 508 SW Hybrid, zoals benadrukt in de recensie van 2024, is voorzien van een zwarte tas aan de linkerkant. De kofferbak is voorzien van vloerbedekking en enkele opbergvakken aan de zijkanten.

2. De Peugeot 508 biedt volop keuze

De Peugeot 508 biedt heel wat keuze in uitvoeringen. De standaardmotor is een 1,2-liter driecilinder benzinemotor met 96 kW (130 pk) en daarnaast is er keuze uit maar liefst drie plug-in hybrideversies: een met 132 kW (180 pk), een met 165 kW (225 pk) en een met 265 kW (360 pk). Die laatste is voorbehouden aan de Peugeot Sport Engineered-uitvoering, beter bekend als de PSE, een serieuze sportuitvoering.

Daarnaast is er keuze uit drie uitrustingsniveaus: de Allure, de GT en de genoemde PSE. Standaarduitvoering GT biedt al een rijke uitrusting, met onder meer matrix-led-koplampen, een hoog geplaatst digitaal instrumentarium (dat een head-up display overbodig maakt) en verschillende geavanceerde assistentie- en veiligheidssystemen. De GT breidt dat vooral uit met lederen bekleding en een wat luxere aankleding van ex- en interieur. De PSE biedt naast sportieve uitrustingen zoals een actief onderstel ook extra’s in de vorm van een Hi-Fi Premium Focal audiosysteem en zelfs een nachtzichtcamera. Sommige van de genoemde uitrustingen zijn natuurlijk ook optioneel leverbaar voor de lagere uitrustingsniveaus.

De nachtzichtfunctie werkt goed. Het onderscheidt voetgangers en fietsers duidelijk van andere objecten langs de weg en waarschuwt er indien nodig voor. Dat is soms wel wat voorbarig: we kregen ook wel eens een waarschuwing voor een fietser die gewoon veilig op de andere weghelft reed. Een ander verbeterpuntje is dat de rijstrookassistent wat erg snel ingrijpt met een stuurcorrectie.

Een grijze Peugeot 508 SW Hybrid 225 uit 2024 staat geparkeerd op een verhard oppervlak nabij een rij bladerloze bomen op een buitenlocatie. Op het kenteken staat "T-534-SR".

3. De Peugeot 508 rijdt fijn

Over het algemeen bieden de modellen van Peugeot fijne rijeigenschappen en daarop is de Peugeot 508 geen uitzondering. Het zitcomfort is goed en de auto is erg comfortabel geveerd. Korte oneffenheden in het wegdek zijn wel merkbaar, maar niet in storende mate. Wij reden met de HYbrid 225-uitvoering, de krachtigste plug-in hybride na de sportieve PSE-uitvoering. Het volle vermogen van 165 kW (225 pk) is alleen beschikbaar met voldoende energie in de batterij, maar ook met lege batterij voelt hij nog snel en krachtig aan. De benzinemotor levert dan 133 kW (180 pk). Naast dat het extra vermogen beschikbaar is, rijdt de 508 met een volle batterij wel iets soepeler. De elektrische aandrijving weet schakelmomenten namelijk keurig te maskeren. Écht helemaal leeg is de batterij eigenlijk nooit, zodat je vanuit stilstand altijd nog wegrijdt met elektro-ondersteuning.

Een zilverkleurige Peugeot 508 SW met kentekenplaat T-334-SR staat op een bewolkte dag geparkeerd op een verhard terrein omringd door bladerloze bomen en verzorgde heggen.

4. De Peugeot 508 is zuinig

Afhankelijk van carrosserie- en motorvariant hebben de benzinemodellen van de Peugeot 508 een officieel gemiddeld verbruik van 5,8 tot 6,0 l/100 km (grofweg 1 op 17). Het verbruik voor de plug-in hybridemodellen ligt op 1,1 tot 1,2 l/100 km (ruim 1 op 80), of 1,8 l/100 km (1 op 55) voor de sportieve PSE-uitvoering. Afhankelijk van de uitvoering bedraagt de volledig elektrische actieradius van de plug-ins ongeveer 60 km. Natuurlijk vallen of staan deze WLTP-waarden bij hoe je de auto gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een (on)zuinige rijstijl of laadt je de batterij van de plug-in hybride netjes op?

Wij hadden helaas niet altijd de gelegenheid om onze HYbrid 225 netjes op te laden. Ook maakten we vrij veel (snelweg)ritten die ruimschoots langer waren dan de elektrische actieradius. Toch konden we met een rustige rijstijl nog bijna 40 kilometer elektrisch rijden op de snelweg. Uiteindelijk kwamen we op een gemiddeld praktijkverbruik van 6,1 l/100 km (ruim 1 op 16). Dat is dus vergelijkbaar met de theoretische waardes van de niet-hybrides. Toch vinden we het binnen de omstandigheden (veel snelwegritten, weinig opladen) geen slechte score.

Op een verhard terrein naast enkele bomen staat een grijze Peugeot 508 SW Hybrid geparkeerd. De auto heeft een zichtbaar geel en blauw kentekenplaat in Europese stijl met de tekst "T-534-SR." De omgeving bestaat uit gras en struiken, wat zorgt voor een elegante scène die perfect geschikt is voor een recensie in 2024.

5. De Peugeot 508 ziet er goed uit

Dit laatste punt is natuurlijk volledig subjectief, maar wat ons betreft is ook het design een reden om de Peugeot 508 in overweging te nemen. Daar heeft de facelift niets aan veranderd. Het is misschien wel de mooiste Peugeot die je op dit moment kunt kopen. Bovendien onderscheidt je je er tegenwoordig mee in een massa aan SUV-achtige modellen.


Op een verhard terrein met kale bomen op de achtergrond staat een grijze Peugeot 508 SW hybride stationwagen geparkeerd. De auto heeft een geel kenteken met het nummer "T-534-SR.


Close-up van de koplamp linksvoor en de grille van een strakke, moderne grijze Peugeot 508 SW Hybrid uit 2024. De koplamp is voorzien van opvallende verticale LED-strips.


Close-up van de grille van een Peugeot 508 uit 2024, met het kenmerkende Peugeot-logo met een leeuwenkop.


Een grijze Peugeot 508 SW Hybrid stationwagen staat geparkeerd op een verhard terrein nabij kale bomen en grasvelden. Op het kenteken staat "T-334-SR." Dit zou onderdeel kunnen zijn van een komende recensie voor het 225 (2024) model.


Close-up van de linkerachterzijde van een grijze Peugeot 508 SW Hybrid met opvallende rood verlichte achterlichten. Rechts is een deel van een Europees kenteken zichtbaar. Bomen zijn op de achtergrond.


Close-up van de achterkant van een grijze Peugeot 508 SW Hybrid 225 uit 2024, met de achterlichten en een prominente 'HYBRID'-badge.


Een grijze Peugeot 508 SW Hybrid 225 uit 2024 staat geparkeerd aan de kant van een weg met bladerloze bomen en een grasveld op de achtergrond. De auto heeft een Nederlands kenteken met de tekst "T-534-SR".


Close-up van het voorwiel en de band van een grijze Peugeot 508 SW Hybrid 225 uit 2024, met het woord "HYBRID" in blauw op de zijkant van de auto.


Close-up van een zilveren Peugeot 508 SW met een 'HYBRID 225'-badge op de zijkant, met blauwe en zwarte letters. Op de achtergrond zijn bomen met kale takken zichtbaar.


Interieur van de Peugeot 508 SW Hybrid uit 2024 met een stuur, een digitaal dashboard, een aanraakscherm en roodleren stoelen. Het beeld omvat de voorstoelen en de middenconsole met verschillende bedieningselementen.


Een autodashboard in de Peugeot 508 SW uit 2024 met een GPS-navigatiescherm en daaronder verschillende bedieningsknoppen, waaronder die voor het innovatieve Hybrid 225-systeem.


Een autodashboard met een touchscreen met daarop een kaart en verschillende knoppen voor verschillende bedieningselementen, waaronder airconditioning, stoelverwarming en rijmodi, wordt op indrukwekkende wijze tentoongesteld in de nieuwe Peugeot 2024-modellen.


Binnenaanzicht van de Peugeot 508 SW Hybrid uit 2024, met het slanke stuur met logo, het geavanceerde digitale dashboard, het touchscreen-infotainmentsysteem en de luxe roodleren stoelen.


Close-up van de middenconsole van een Peugeot 508 SW Hybrid met verschillende bedieningselementen, waaronder een versnellingspook, een elektronische parkeerremknop en meerdere andere knoppen. Het strakke, moderne design wordt benadrukt in deze review uit 2024.


Close-up van de middenconsole van de Peugeot 508 SW Hybrid uit 2024 met een start-/stopknop voor de motor, keuzeschakelaar voor de rijmodus en schakelknoppen met de aanduidingen P, R, N, D en B.


Binnenaanzicht van de Peugeot 508 uit 2024 met het stuur, het digitale dashboard en het touchscreen-display op de middenconsole. De voertuigbedieningen zijn verbeterd met knoppen en knoppen voor gebruikersgemak.


Close-up van een Peugeot 508 SW-autodashboard uit 2024 met een gladde, donkerhoutachtige afwerking met lineaire korrelpatronen.


Een close-up van het dashboard van de Peugeot 508 SW uit 2024 met een strakke, matzwarte textuur met subtiele nerfpatronen, geaccentueerd door donker, gestikt leer en een chromen strip. Het Hybrid 225-model toont een innovatief ontwerp en milieuvriendelijke technologie.


Een Peugeot 508 SW-interieur met twee voorstoelen met roodleren bekleding en diamantstiksel, een zwart stuur en een open bestuurdersdeur. Dit Hybride 225-model uit 2024 combineert luxe met de allernieuwste technologie.


Close-up van de rugleuning van de autostoel van de Peugeot 508 SW, bekleed met roodbruin leer met ingewikkelde stikpatronen en geperforeerde zijpanelen. De Hybrid 225 uit 2024 getuigt van onberispelijke aandacht voor detail.


Close-up van de hoofdsteun van een roodleren autostoel met het in reliëf gemaakte Peugeot-logo met een leeuw in een schild, onderdeel van het strakke ontwerp van de nieuwe Peugeot 508 SW Hybrid.


Close-up van een ronde autoluidspreker met een metalen rooster geïnstalleerd in het dashboard van de Peugeot 508 Hybrid 225 uit 2024, met regendruppels zichtbaar op de voorruit op de achtergrond.


Close-up van een Peugeot 508 SW-interieur uit 2024 met een luidspreker met een geperforeerd metalen rooster, met het opschrift "FOCAL", geïntegreerd in het dashboard nabij de ventilatieopening.


Close-up van de dorpelplaat van een Peugeot 508 SW Hybrid 225-auto met de merknaam "PEUGEOT" erop gegraveerd, wat het strakke ontwerp van het model uit 2024 laat zien.

Een open autokap met daarop de motor en verschillende componenten van de motorruimte van de Peugeot 508 SW Hybrid, die een gedetailleerd beeld biedt van een uitgebreide recensie van 2024.


Er is een automotor zichtbaar met de motorkap open, waardoor verschillende componenten zichtbaar zijn in de motorruimte van een Peugeot 508 SW Hybrid 225 uit 2024, geparkeerd op een verhard oppervlak.