Autonieuws Autotests

Review – Opel Astra Sports Tourer (2023) – Geen grijze muis meer

juni 3, 2023

Opel Astra Sports Tourer

De langverwachte uitgerekte variant van de Astra is eindelijk gearriveerd in ons land. De Astra Sports Tourer is er voor wie af en toe wat extra lading wil vervoeren, maar niet wil eindigen als de zoveelste persoon in de straat met een doorsnee crossover-SUV. Hij oogt stoerder dan ooit. Hij is laag, breed en heeft een gemene neus.

Opel Visor

Voorop de neus zit namelijk de Opel Vizor – die we ook kennen van de nieuwe Mokka, Crossland en Grandland. De Opel Vizor loopt over de gehele breedte van de neus en bestaat uit de koplampen en een zwart tussenpaneel waar alle sensoren voor de verschillende rijhulpsystemen in zitten. 

Strakke lijnen

Een ander bijzonder designelement is de strakke lijn die recht over de motorkap loopt en lijkt te wijzen naar het Opel-logo voorop de neus. De Astra Sports Tourer komt standaard met led-koplampen – matrix-led is ook verkrijgbaar – en opvallende vleugelvormige dagrijverlichting.

Lage tildrempel

De achterkant komt ook erg overeen met de hatchback. Zo zijn de achterlichten zelfs identiek. De kentekenplaat zit wel op een andere plek, namelijk op de achterklep. Bij de hatchback zit hij in de achterbumper verwerkt. De station heeft hierdoor een lagere tildrempel, want de bumper zit veel lager. Handig, want zo kost het minder moeite om je vakantiespullen, kinderwagen, boodschappen of andere spullen achterin te laden.

Bagageruimte Opel Asta Sports Tourer

Over de bagageruimte gesproken: die heeft een inhoud van 608 liter, of 1.634 liter wanneer je de achterbank neerklapt. Cijfers waar de meeste crossover-SUV’s alleen maar van kunnen dromen. De achterbank kun je overigens in de verhouding 40:20:40 naar beneden klappen. Dat kan niet in de vijfdeurs hatchback. Zo kun je achterin twee personen vervoeren én een lange boekenkast die je net bij de Ikea hebt opgehaald. In de plug-in hybridevariant neemt het accupakket wel wat ruimte in, maar blijft er alsnog flink wat over: 548 tot 1.574 liter. De 130 pk sterke Astra mag tot 1.200 kilogram trekken. De hybrid kan tot 1.400 kg aan.

Intelli-Space

Varianten zonder hybride aandrijflijn kun je krijgen met het zogeheten ‘Intelli-Space’. Dit is een verstelbare laadvloer die je eenvoudig met één hand in een hogere of lagere positie kunt plaatsen. Ook kun je de laadvloer onder een hoek van 45 graden zetten, waardoor je de laadruimte in twee delen opdeelt.  

Afmetingen

De wielen van de nieuwe Opel Astra Sports Tourer staan verder uit elkaar ten opzichte van de vorige generatie. De nieuwe Astra Sports Tourer heeft een wielbasis van 2.732 mm, een toename van 70 mm en 57 mm meer dan de nieuwe Astra hatchback. Op de tweede zitrij is daarom voldoende leefruimte. Volwassenen met langere benen kunnen beter voorin plaatsnemen.

Pure Panel

Ook aan de binnenkant ziet de nieuwe Astra er strak en modern uit. Het interieur is bijna compleet digitaal. Analoge klokken en meters zijn afwezig en in plaats daarvan zitten er twee grote 10-inch schermen. Deze zitten strak tegen elkaar aan, zodat het haast één heel groot breed scherm lijkt. Opel noemt dit het Pure Panel.

Fysieke knoppen

Belangrijke functies zoals de klimaatbeheersing kun je nog steeds bedienen met fysieke knoppen. Tijdens het rijden hoef je dus niet onnodig lang op het scherm te priegelen om de verwarming een halve graad lager te krijgen. Telefoonkabels zijn overbodig, want de auto is standaard voorzien van draadloze Apple CarPlay en Android Auto.

Goede stoelen

De Astra Sports Tourer is een echte kilometervreter. Die kilometers kun je extra comfortabel afleggen als je de AGR-gecertificeerde voorstoelen aanvinkt op de optielijst. Deze ergonomische stoelen zijn in eigen huis ontwikkeld en worden gezien als de beste in hun klasse. We moeten dan ook toegeven: ze zitten voortreffelijk. Je kunt ze op allerlei verschillende manieren instellen en ze zijn verkrijgbaar met stoelventilatie en massagefunctie.

Opel Astra Sports Tourer motoren

Net als in de hatchback is de Astra Sport Tourer leverbaar met verschillende benzinemotoren én een plug-in hybride aandrijflijn. De vermogens variëren van 110 pk tot en met 130 pk voor de benzineversies. De plug-in hybride is de krachtigste versie, met tot 225 pk systeemvermogen. Het gaat hier om de extra sportieve GSe-variant. In Duitsland reden we al eerder met reguliere PHEV met 180 pk. Hoe dat ging kun je in de video onderaan dit artikel bekijken. Op Hollands asfalt rijden we nu de 130 pk sterke versie, met een achttrapsautomaat. Een handgeschakelde zesbak is standaard op de benzine- en dieselmodellen.

Fijne mix

De Opel Astra Sports Tourer biedt een aangename en comfortabele rijervaring. Met zijn AGR-gecertificeerde stoelen, prettige besturing en semi-sportieve onderstelafstelling, levert de auto een evenwichtige mix van comfort en sportiviteit. Het onderstel is sportief afgesteld, waardoor de auto lekker strak op de weg ligt. Je voelt hierdoor wel oneffenheden in het wegdek iets meer doorkomen. Hier valt prima mee te leven, maar voor optimaal comfort kun je kiezen voor een kleinere wielmaat dan de 18-inch wielen op onze testauto.

De 130 pk sterke 1,2-liter driecilinder zorgt voor een lekker roffeltje en is behoorlijk pittig. Hij heeft er altijd zin in. Gevoelsmatig ben je daardoor met meer vermogen op pad. De 0-100-sprint duurt 10 seconden en de topsnelheid bedraagt 210 km/u. Op papier is een verbruik van 1 op 17,9 mogelijk. In de praktijk blijkt dit ook zonder fluwelen rechtervoet redelijk haalbaar. Na een week achter het stuur geeft de boordcomputer een verbruik van 1 op 17 aan.

Wat kost een Opel Astra Sports Tourer?

De nieuwe Astra Sports Tourer is er vanaf 33.499 euro. Je krijgt dan een Astra met een 110 pk sterke 1,2-liter benzinemotor mee naar huis. Voor 34.499 euro zit je in een 130 pk sterke benzineversie. De 180 pk sterke Opel Astra Sports Tourer plug-in hybride is er vanaf 40.499. In de video hieronder vertellen we je meer over de nieuwe Astra Sports Tourer.