Autonieuws

Review – Nissan Qashqai e-Power (2022)

juli 14, 2022

Qashqai e-Power

Nissan versnelt in rap tempo de elektrificatie van het modellengamma. Naast de vertrouwde Nissan Leaf kun je binnenkort bij de Japanners ook de volledig elektrische Ariya krijgen. Daarnaast zijn alle modellen met een traditionele verbrandingsmotor voortaan ook leverbaar als hybride. Zo reden we kort geleden voor het eerst in de Juke Hybrid. Nu stappen we in Stockholm in de Qashqai e-Power.

Bijzondere aandrijflijn

De Qashqai e-Power is net als een Juke Hybrid geen plug-in hybride. Je hoeft hem dus niet aan de stekker te hangen. Toch maakt hij gebruik van een elektromotor, die altijd de wielen aandrijft. En met altijd, bedoelen we écht altijd. De benzinemotor staat niet in verbinding met de wielen. Die is enkel en alleen aanwezig om stroom op te wekken. Het is in feite dus een generator. En de stroom die hij opwekt gaat – je raadt het al – richting de elektromotor.

Elektrische auto

Het resultaat is een rijervaring die overeenkomt met die van een volledig elektrische auto. Doordat de wielen uitsluitend worden aangedreven door de elektromotor, is het maximale koppel al direct vanaf stilstand beschikbaar en is er geen vertraging als je het gaspedaal intrapt. Net als bij een volledige elektrische auto dus.

De elektromotor zorgt voor een vermogen van 190 pk. De Qashqai e-Power is dus lekker krachtig én vlot. Dankzij een flinke bak direct verkrijgbaar koppel – 330 Nm om precies te zijn – is hij een stuk vlotter dan zijn traditionele broer met een 1.4-liter benzinemotor. In slechts 7.9 seconden zit hij op de 100 km/u. De krachtigste Qashqai met traditionele benzinemotor (158 pk) doet over een 0-100-sprint 9.2 seconden. Omdat een accupakket ontbreekt voelt de auto niet overdreven zwaar aan, zoals bij een échte EV vaak het geval is.

Comfortabeler dan een PHEV

Dat hij lekker van zijn plek komt is mooi meegenomen, maar niet zijn belangrijkste eigenschap. De rust en comfort die je ervaart achter het stuur maakt het verschil. Traditionele hybrides en plug-in hybrides voelen vaak na 30 tot 50 kilometer — zodra de batterij leeg is — aan als een traditionele benzineauto. Dan doet de benzinemotor weer al het werk. In de Qashqai e-Power lijkt het alsof je altijd in een elektrische auto rijdt.

Lekker stil

De deels elektrische aandrijflijn zorgt niet alleen voor een soepele en lineaire acceleratie, maar is ook muisstil. Er is veel isolatiemateriaal gebruikt, waardoor je de benzinemotor nauwelijks hoort. Pas als je als een hooligan het gaspedaal tot de bodem intrapt wordt je eraan herinnerd dat er ook nog een traditionele brandstofmotor onder de kap ligt. En natuurlijk als de brandstofmeter in het rood komt en je op zoek moet naar een tankstation.

Noise cancelling

Actieve noise cancelling zorgt er ook voor dat het motorgeluid het interieur niet bereikt. Dat werkt hetzelfde als bij een noise cancelling koptelefoon: kleine microfonen in het interieur herkennen het monotone geluid van de benzinemotor, waarna de speakers dezelfde frequenties een fractie later produceren. De golven van geluid heffen elkaar zo op, waardoor het geluid van de motor minder goed tot niet meer hoorbaar wordt.

E-Pedal

Net als in de EV’s van Nissan, zit ook in de Qashqai e-Power een e-Pedel-knop. Druk je hier op, dan voelt de auto helemaal als een EV aan. Je kunt dan namelijk versnellen en vertragen door alleen het gaspedaal te bedienen. Als je van het gas afgaat, dan remt de Qashqai flink af op de elektromotor. Hierdoor hoef je niet of nauwelijks nog het rempedaal te gebruiken. Bij gas los vertraagt de Qashqai e-Power met een kracht van 0,2g – genoeg om de remlichten te laten branden – tot kruipsnelheid.  

Voor wie is de Nissan Qashqai e-Power?

De Qashqai e-Power is er voor consumenten die de overstap naar volledig elektrisch nog niet durven of willen maken, maar het wel interessant vinden. Met de Qashqai e-Power kunnen consumenten voorzichtig hun eerste stapjes in de wereld van elektrisch rijden zetten. Als je thuis of op je werk niet kan laden of als je zonder gedoe op vakantie naar Zuid-Europa wil rijden, dan kun je bij Nissan aankloppen voor een SUV die rijdt als een elektrische auto, maar die je wel binnen vijf minuten kunt volgooien bij een tankstation.

Big in Japan

In Japan is de e-POWER-aandrijftechniek al een tijdje populair. In 2017 voor het voor het eerst geïntroduceerd in Japan in de Nissan Note. Een jaar later werd deze compacte gezinsauto zelfs bestverkochte auto van Japan.

Hoe zit het met het verbruik?

Met een gecombineerd verbruik van 5.3 l/100 km is de hybride Qashqai zuinig, maar niet veel zuiniger dan een traditionele Qashqai. Het voordeel van de nieuwe aandrijflijn zit hem dan ook vooral in de prettige rijervaring. Koop hem dus niet omdat je minder vaak wil tanken, maar omdat je de fijnst rijdende Qashqai wil hebben.

Wat kost een Nissan Qashqai e-Power?

De Qashqai met e-Power-aandrijflijn is er vanaf 43.790 euro. Daarmee is hij 2.450 euro duurder dan een Qashqai met automaat. De e-Power variant heeft geen automaat, want hij heeft helemaal geen versnellingsbak. Zelf schakelen is ook in deze uitvoering niet nodig dus. De Qashqai e-Power is standaard lekker dik aangekleed. Er zitten flink meer spulletjes op dan op een basis Qashqai met automaat. Denk aan 18-inch lichtmetalen velgen, parkeersensoren voor, een Around View Monitor, en twee 12,3-inch schermen voor je neus zitten allemaal inbegrepen bij de vanafprijs. De meerprijs van 2.450 euro is dus zo gek nog niet, vooral als je weet dat je er ook een zeer prettige rijervaring voor terugkrijgt.