Autonieuws Autotests

Review – Kia EV6 GT, een monsterlijk snelle Kia

maart 23, 2023

Kia EV6 in Nederland

De Kia EV6 doet het goed in Nederland. De batterij-elektrische auto – gebouwd op het E-GMP-platform – is populair onder zowel zakelijk rijders als particulieren die willen overstappen naar een volledig elektrische auto. Een basisversie van de Kia EV6 is er vanaf 48.995 euro, maar dat is wel voor een auto met kleinere batterij (58 kWh). Investeer liever in de 77,4 kWh-accu in combinatie met achterwielaandrijving. Die is er vanaf 57.495 euro. Je krijgt dan direct de versie met de grootste actieradius: 528 kilometer (WLTP). Voor de GT-uitmonstering dien je wat langer door te sparen en rekening te houden met een lagere actieradius, blijkt uit deze Kia EV6 GT-review.

Prijs Kia EV6 GT

Allereerst even de prijs. De Kia EV6 GT kost in 2023 minimaal 69.295 euro, dat was eind 2022 nog 64.195 euro. Die 69 mille is dan wel inclusief alle opties, met uitzondering van wellicht een ander kleurtje. Dat kan hooguit 795 of 1.095 euro meer kosten, afhankelijk van de gekozen kleur. Maar 70 mille mag je dus wel zien als een all-in prijs. Wat betreft actieradius moet je wel concessies doen. Kia levert de EV6 GT wel altijd met de grootste batterij, de 77,4 kWh lithium-ion unit met een gewicht van 486,7 kilogram.

KIA EV6 GT 2023, de snelste KIA ooit! – REVIEW – AutoRAI TV

Actieradius in de praktijk

Kia noemt een WLTP-rijbereik van 424 kilometer, maar in de praktijk dient eerder rekening te worden gehouden met ongeveer 320 kilometer bij temperaturen van ongeveer 10 graden Celsius. Op papier heeft deze Zuid-Koreaan een gemiddeld stroomverbruik van 20,6 kWh per 100 kilometer. In de praktijk is dat met heel rustig rijden mogelijk. Wij noteren uiteindelijk 23 kWh per 100 kilometer gemiddeld. Wie zin heeft om de trappen, haalt met twee vingers in de neus eenvoudig een gemiddeld stroomverbruik van 30 kWh per 100 kilometer. Deze GT-variant houdt ervan om hard te gaan.

Kia EV6 GT

Systeemvermogen en -koppel

De auto heeft namelijk nogal wat power aan boord. De Kia EV6 GT beschikt over twee krachtige elektromotoren. De voorin gemonteerde motor van 160 kW (218 pk) werkt samen met een achterin gemonteerde variant van 270 kW (367 pk). Dat is samen goed voor 585 pk en maximaal 740 Nm aan koppel. Dat resulteert onder de juiste omstandigheden in een 0-100-tijd van slechts 3,5 seconden en een topsnelheid van 260 km/u. Voor een BEV zijn dat topprestaties. Bovendien zijn het prima cijfers om de gemiddelde Porsche op straat te pesten bij een stoplicht.

Snelladen

Snel is ook het laadproces van de Kia. Snelladen kan met maximaal 240 kW. Van 0 tot 80 procent laden kost dan ongeveer 18 minuten. Licht is de EV6 GT niet. Hij legt 2.100 kilogram in de weegschaal. De auto mag wel een flinke caravan trekken. Het geremde trekgewicht bedraagt namelijk 1.800 kilogram.

Kenmerken EV6 GT

Een GT-variant van de Kia EV6 herkennen is niet zo heel lastig. De auto heeft specifieke 21-inch vijfspaaks wielen met neongele remklauwen, op de achterklep schittert een GT-badge en verder heeft de auto sportievere bumpers voor en achter. De achterzijde heeft ook een extra grote spoiler en een diffuser met geïntegreerde achteruitrijverlichting.

Interieur

In het interieur vallen de kuipstoelen met metalen GT-inzetstukken op, evenals de verschillende afwerkingsdetails in dezelfde neongele kleur. Het dashboard en de middenarmsteun zijn afgewerkt met speciale GT-sierpanelen en de GT-sfeerlichting zorgt voor een prettige sfeer aan boord tijdens nachtelijke ritten. Het vrij grote tweespaaks stuur bevat een speciale GT Drive Mode-selector, waarmee het karakter van de auto snel en eenvoudig kan worden aangepast. Daarover later meer. Dankzij de wielbasis van 2,9 meter zit iedereen heerlijk in deze EV6, ook achterin. De beenruimte is te vergelijken met die van een Skoda Superb. Haast limousineruimte dus in deze elektrische Kia.

Aandachtspunten Kia EV6 GT review

Tijdens deze Kia EV6 GT review ontdek je uiteraard wat nadelen. De 21-inch GT-wielen staan de 4.695 mm grote EV6 GT prachtig, maar ze zijn wel zo groot dat de auto zich bij straatje keren letterlijk optilt bij maximale stuuruitslag. De auto ‘stuitert’ bij stapvoets rijden dan over zijn eigen wielen. Houd hier dus rekening mee en matig het tempo bij straatje keren. Bij normaal of dynamisch rijden heb je van dit ‘stuiteren’ overigens geen last meer. De auto ligt dan als een blok op de weg en geeft maximaal gevoel van controle. Sterker nog: het onderstel komt tot leven bij hogere snelheden en biedt maximale feedback om elke bocht aan te kunnen vallen. Wel valt op dat er aardig wat bandengeluid uit de wielkasten het interieur binnendringt.

Dikke A-stijlen

Wat valt nog meer op? Net als de reguliere EV6 heeft ook de GT-variant zeer dikke A-stijlen. Dat neemt veel zicht weg. Altijd even dubbelchecken dus of er niets achter de A-stijl zit. De prachtige kuipstoelen met suède bekleding zijn niet elektrisch verstelbaar en dienen manueel te worden ingesteld. Heel erg is dat niet, want het verstellen gaat handmatig nog sneller ook. Verder geeft het navigatiesysteem soms rare instructies. Omrijden bijvoorbeeld, terwijl de normale route gewoon toegankelijk is.

Karakter beïnvloeden

We hebben zelden een elektrische auto meegemaakt waarin de verschillen van de rijmodi zo goed merkbaar zijn. Schakelen van standje ‘Eco’ naar ‘GT’ via de knop op het stuur is alsof je een beest ontwaakt. Elke rijmodus heeft zijn eigen karaktertrekken, waarbij de alertheid op het gaspedaal telkens net wat feller wordt. Gelukkig kan de EV6 GT ook heel goed rustig gereden worden. Dan is de auto zelfs heel comfortabel.

Standje GT

De GT Drive Mode heeft invloed op de elektromotoren, remmen, de besturing, de ophanging, het e-LSD en het Electronic Stability Control (ESC). In standje GT staat alles op scherp en is de ESP zelfs deels uitgeschakeld. Wie echt in de menu’s duikt en de juiste knoppencombinaties weet in te drukken, kan alles zelfs uitschakelen en een driftmodus vinden waarbij de auto alleen RWD heeft. Een EV voor de echte liefhebbers dus, vergelijkbaar met een BMW i4 M50. Die 544 pk sterke BMW is wel wat duurder: minimaal 77.875 euro. Dus Kia heeft prijstechnisch en ook pk-technisch de betere auto in huis. Hyundai komt later in 2023 met een IONIQ 5 N, met nagenoeg dezelfde aandrijflijn. Dan is dat eventueel nog een alternatief.

Kia EV6 GT

Conclusie Kia EV6 GT review

Monsterlijk snel is deze Kia EV6 GT. Maar ook heel comfortabel als dat gewenst is. Maakt dat van de EV6 GT de ideale daily van een huisvader of -moeder die ook van sturen houdt? Het komt wel heel dicht in de buurt. Als BEV klopte de EV6 al. Ruimte, afwerking en laadmogelijkheden zijn allemaal dik in orde. De EV6 GT beschikt ook over een Vehicle-to-load (V2L)-functie. V2L levert tot 3,6 kW aan vermogen en is in staat om bijvoorbeeld een 55-inch televisie of een airconditioner meer dan 24 uur tegelijk te laten werken. Het systeem kan óók een andere EV opladen. Aan die eigenschappen voegt Kia nu een extra dimensie aan toe: performance. Leuke performance, want deze Kia is oprecht lachen geblazen. Maar de echte kilometervreters zijn beter af met een normale variant.

























































































Kia EV6 GT











Kia EV6 GT