Autonieuws Autotests

Review – eerste indruk nieuwe Peugeot e-2008

juni 29, 2023

Peugeot e-2008 een succesnummer

De Peugeot 2008 is ontzettend belangrijk voor de Franse autoconstructeur. Sinds de marktintroductie van de tweede generatie in 2019 zijn er al bijna 700.000 exemplaren geproduceerd. Hoewel de meeste 2008’s nog voorzien zijn van een verbrandingsmotor, heeft ook de volledig elektrische Peugeot e-2008 gezorgd voor succes. Sinds 2019 zijn er van die elektrische versie al dik 75.000 exemplaren geproduceerd. Reden genoeg dus om deze uitvoering een flinke update te geven zodat potentiële kopers hem niet uit het oog verliezen.

Cosmetische aanpassingen

Dankzij de cosmetische upgrade valt de nieuwe Peugeot 2008 beter op dan ooit, zo ook de elektrische e-2008. De kleine crossover krijgt een gewijzigd front met forse grille en uiteraard het nieuwe Peugeot-embleem. Bij de Active-uitvoeringen zijn de horizontale elementen in de grille uitgevoerd in glanzend zwart. Op de Allure- en GT-uitvoeringen heeft de grille een verticaal patroon in de carrosseriekleur.

Peugeot E-2008 2023

Klauwen voor en achter

De drie verticale lichtklauwen zijn niet te missen. Deze opvallende lichtsignatuur is nu verwerkt in de glanzend zwarte inzetstukken op de bumper. Alle versies van de nieuwe 2008 hebben deze nieuwe lichtsignatuur. Bij de GT-uitvoering wordt het signatuur van de drie klauwen voor het eerst doorgetrokken in de led-koplampen met drie lichtmodules. Dit ontwerp onderscheidt de GT-versie van de rest van het gamma. In de praktijk blijkt de GT-variant ook een van de populairste uitvoeringen. De achterkant van de nieuwe 2008 valt op dankzij nieuwe verlichting en nu een voluit geschreven Peugeot-aanduiding op de achterklep. Peugeot levert de nieuwe 2008 in zes carrosseriekleuren, te weten Gris Selenium, Gris Artense, Blanc Okenite, Noir Perla Nera, Rouge Elixir en Bleu Vertigo.

Voorkant
Achterkant

Interieur Peugeot 2008

Tijd om in te stappen, want ook het interieur van de Peugeot 2008 kreeg een upgrade. Gebleven is de Peugeot i-Cockpit, met een kenmerkend klein stuurwiel met daarboven een digitaal instrumenatarium. Alle modellen van de 2008 hebben standaard een 10-inch centraal touchscreen (voorheen 7-inch op de eerste twee uitrustingsniveaus). Bij de uitvoeringen Allure en GT is het een high-definition touchscreen. Onder het centrale scherm bevinden zich verfijnde ‘pianotoetsen’ voor de belangrijkste functies. De afwerking is daarnaast naar een hoger plan getild.

Andere updates

Updates van het Peugeot i-Connect infotainmentsysteem vinden over-the-air plaats. Verder heeft de 2008 nu ook spraakherkenning. Door ‘oké Peugeot’ te zeggen kun je vervolgens een opdracht geven aan de auto. Smartphones zijn daarnaast draadloos te koppelen aan het infotainmentsysteem in de auto voor toegang tot Apple CarPlay en Android Auto. Het is mogelijk om gelijktijdig twee telefoons via Bluetooth te koppelen. Voor de volledigheid: de Allure en GT-versies hebben drie USB-aansluitingen (twee USB-C voorin en één USB-A op de tweede zitrij). Bij de Active-uitvoering heeft de 2008 één USB-C-aansluiting voorin, terwijl de e-2008 ook nog een USB-C-aansluiting en een USB-A-aansluiting achterin heeft. Aan een draadloze smartphonelader is ook gedacht.

Peugeot E-2008 - Interieur

Sfeerverlichting

Is er nog meer nieuw? Jazeker! Nieuwe parkeerhulpcamera’s voor en achter op de Peugeot 2008 hebben nu een high-definition beeld. Verder heeft de Fransoos nu ook sfeerverlichting. Deze sfeerverlichting staat in verbinding met het touchscreen, zodat met het selecteren van een bepaalde rijmodus de sfeer in het hele interieur wordt doorgetrokken. Al met al een hoop wijzigingen en updates.

Peugeot e-2008: nieuwe elektromotor en verbeterde accu

Toch moet de belangrijkste aanpassing nog komen. De volledig elektrische Peugeot e-2008 krijgt namelijk een nieuwe elektromotor. Het maximum vermogen stijgt met 15%, van 100 kW (136 pk) naar 115 kW (156 pk), terwijl de accucapaciteit is vergroot van 50 kWh naar 54 kWh. Dankzij optimalisaties op het gebied van efficiëntie heeft de elektrische e-2008 een rijbereik tot 406 kilometer. Voorheen was dat 345 kilometer (WLTP). Vooral dat toegenomen rijbereik zal voor veel kopers een belangrijke reden zijn om nu voor een e-2008 te kiezen.

Zijkant

Peugeot e-2008 opladen

Hoe zit het dan met opladen? Bij een snellaadpunt haalt de e-2008 een maximale laadsnelheid van 100 kW waardoor de batterij van 20 tot 80 procent in ongeveer 30 minuten is opgeladen. Met een wallbox van 7,4 kW duurt dat ongeveer vier uur en 40 minuten. Wie ervoor kiest om met een normaal stopcontact op te laden (3,2 kW) moet even geduld hebben. In dit geval duurt het opladen 11 uur en 10 minuten. Rijhulpsystemen zijn er in overvloed en dat merk je ook best wel tijdens het rijden. Gelukkig kan alles op verzoek ook uit.

Volwassen allrounder

Tijdens het rijden in de nieuwe Peugeot e-2008 valt een ding op: het is een zeer volwassen en haast perfecte allrounder. Zeker de e-2008 mag zich na alle aanpassingen en upgrades rekenen tot de top in het elektrische B-segment. De auto heeft comfortabele demping en een fijn stuurgedrag. Ook voel je dat de auto wat extra vermogen heeft. Dat rijdt gewoon net wat lekkerder. Onder de streep heeft Peugeot belangrijke aanpassingen doorgevoerd op de succesvolle e-2008. Die updates gaan ongetwijfeld helpen om de verkoop van deze elektrische crossover een extra impuls te geven. Je koopt in ieder geval een auto die op meerdere punten flinke stappen heeft gezet, waarbij het toegenomen rijbereik een in de praktijk goed merkbare verbetering is.

Wat de auto moet kosten? Peugeot trapt af met een zogeheten First Edition van de elektrische e-2008. Die kost minimaal 45.870 euro. Prijzen van overige versies maakt Peugeot in een later stadium bekend. Meer weten over de ‘normale’ Peugeot 2008? Check dan dit artikel.


Peugeot E-2008 2023

Peugeot E-2008 2023