Autotests

Review – Dacia Duster Extreme (2023) – Een Stoere metamorfose

juni 2, 2023

Dacia Extreme

Alle Dacia-modellen zijn voortaan als Extreme-uitvoering verkrijgbaar: de Duster, Jogger, Spring en Sandero Stepway. Met het nieuwe, stoere uitrustingsniveau wil Dacia benadrukken dat ze hét merk zijn voor liefhebbers van het buitenleven en avontuur. Technisch zijn er geen zaken gewijzigd aan de modellen – behalve bij de Spring – maar ze hebben wél een extra avontuurlijke uitstraling.

Duster

Zo heeft Dacia enkele avontuurlijke wijzigingen doorgevoerd op de Duster om hem om te toveren tot een stoere Extreme-variant. Allereerst is er een nieuwe carrosseriekleuren: Cedar Green. Daarnaast zijn er hoogglanszwarte accenten toegevoegd, zoals de haaienvinantenne en de zwarte lichtmetalen 17-inch wielen. De dakrails en buitenspiegelkappen hebben koperkleurige accenten. Een uniek kenmerk van de Duster Extreme is de striping in topografisch design op de voorportieren, die lijkt op een stoere ‘snorkel’. In de video onderaan dit artikel vertellen we je meer over deze details.

Binnenin

Het interieur van de Dacia Duster Extreme is ook voorzien van enkele stoere updates. Zo is er een nieuwe bekledingsstof genaamd ‘MicroCloud’ toegepast op de deurpanelen en stoelen. Deze stof is niet alleen slijtvast en eenvoudig te reinigen, maar voelt ook zacht en aangenaam aan. Het Dacia Link-logo is reliëf aangebracht in de bekleding van de voorstoelen, wat een subtiele maar stijlvolle toevoeging is. Verder zijn er rubberen vloermatten met een topografisch design voor zowel de voorste als achterste zitrij. De koperkleurige afwerking van de deurpanelen, ventilatieopeningen en versnellingspook voegt een vleugje elegantie toe aan het interieur van de Duster Extreme.

Bagageruimte Dacia Duster

De bagageruimte van de Duster Extreme is praktisch en ruim. Met 478 liter aan bagageruimte biedt de Duster voldoende plaats voor al je wekelijke boodschappen of vakantiebagage. Als je de achterbank naar voren klapt, ontstaat er een flinke 1.600 liter opbergruimte. In ECO-G versie – voorheen bekend als de Bi-fuel – ligt een LPG-tank onder de vloer in plaats van een reservewiel. Op het dak van de Extreme zit dakrails die je overdwars kunt plaatsen, zodat je altijd dakdragers bij je hebt.

Vermogen

Wat betreft de rijprestaties biedt de Dacia Duster Extreme verschillende motoropties. Je kunt kiezen tussen motoren met 100, 130 en 150 pk. Alleen de versie met 150 pk is voorzien van een automaat. Met name de ECO-G variant, die op zowel benzine als LPG kan rijden, is interessant vanwege de voordeligere kilometerkosten. De ECO-G heeft een gastank van ongeveer 50 liter, wat in combinatie met de 50 liter benzinetank resulteert in een actieradius van meer dan 1.200 kilometer. Dit maakt de Duster Extreme ECO-G de ideale voordelige kilometervreter.

Veiligheid

Qua veiligheids- en infotainmentfuncties biedt de Dacia Duster Extreme een goede standaarduitrusting. Standaard krijg je ABS met stabiliteits- en tractiecontrole, airbags en gordijnairbags voorin. Ook zijn er bedieningsknoppen op het stuur, een boordcomputer, een radio met DAB, MP3, Bluetooth en een jack-aansluiting aanwezig. Bij de luxere versies van de Duster Extreme krijg je extra functies zoals cruisecontrol, een 8-inch infotainmentscherm, een achteruitrijcamera, parkeersensoren en dodehoekwaarschuwing.

Conclusie

Concluderend kan worden gesteld dat de Dacia Duster Extreme een geslaagde metamorfose heeft ondergaan. Met zijn stoere exterieur, comfortabele interieur en praktische bagageruimte biedt de Duster Extreme alles wat je nodig hebt voor een groot avontuur. Met verschillende motoropties en de interessante ECO-G LPG-variant is er voor ieder wat wils. Het onderstel van de Duster Extreme is onveranderd gebleven, waardoor het rijgedrag comfortabel en stabiel blijft. Als je op zoek bent naar een betaalbare SUV met een stoere uitstraling, is de Dacia Duster Extreme zeker het overwegen waard. In de video hieronder zie je onze eerste kennismaking met de Duster Extreme.