Autonieuws

Review – BYD Dolphin (2023) – Leuker dan een Volkswagen ID.3 en MG4?

april 17, 2023

Wie of wat is BYD?

BYD is nog maar kort actief op de Nederlandse markt. Sinds een paar jaar met bussen en sinds kort ook met auto’s. De kans is dus aanwezig dat je nog niet bekend bent met het merk. Laten we je kort bijpraten. BYD – dat staat voor Build Your Dreams – is een fabrikant om rekening mee te houden. Waarom? Simpel: het is geen nieuwkomer, maar een gigantische speler met 600.000 medewerkers. Het bouwt en verkoopt miljoenen auto’s per jaar. Ze bouwen niet alleen veel auto’s, ze maken ook hun eigen batterijen. Het bedrijf begon in 1995 zelfs als batterijfabrikant en is inmiddels expert op het gebied van batterijtechnologie. Volgens geruchten koopt zelfs Tesla batterijen in bij BYD.

Dolpin

Met merk legt de batterijen ook in haar eigen auto’s. In Nederland verkoopt het merk drie modellen: de Han, Tang en de Atto 3. Die laatste is een compacte SUV, die er dit jaar een hatchbackbroertje bij krijgt in Nederland: de Dolphin. Dit model maakt – net zoals de BYD Seal – deel uit van de Ocean-reeks. BYD heeft onder meer ook een Dynasty-reeks met auto’s die naar dynastieën zijn vernoemd, zoals de Han en Tang. De Dolphin is 4.290 mm lang en 1.770 mm breed en heeft een wielbasis van 2.700 mm. Hij is wat kleiner dan een Volkswagen ID.3, maar wat groter dan een MG4. Hij neemt het in Europa ook op tegen de Renault Megane Electric.

Blade Battery

De Dolphin heeft een 60 kWh lithium-ijzerfosfaataccu. Geen lithium-ionbatterij dus. BYD is extreem trots op deze batterij, die ze de Blade Battery noemen. Hij gaat namelijk langer mee, je kunt hem zonder problemen tot 100 procent volladen en hij is zeer veilig. BYD heeft in talloze demonstraties op YouTube laten zien dat je de gekste dingen met het accupakket kunt uithalen- zoals het doorboren met een boormachine – zonder dat het ook maar de neiging krijgt om in brand te vliegen. Bekijk onze video onderaan dit artikel maar eens hoe ze dat doen.

Actieradius BYD Dolphin

Het accupakket geeft de Dolphin een actieradius van 427 km (WLTP). Thuisladen kan tot 11 kW en bij een snellader kan hij 88 kW laadkracht aan. Volgens de fabrikant kan de accu in 29 minuten van 30% naar 80% opladen. Dankzij V2L-technologie (Vehicle-To-Load) kun je ook stroom uit het accupakket terugleveren en externe apparaten van energie voorzien. Een warmtepomp is standaard, zodat de actieradius in de winter niet dramatisch inzakt. Later komt er waarschijnlijk nog een Dolphin met een kleiner accupakket naar Nederland. We vermoeden dat het hier om een 45 kWh-variant gaat.

204 pk

Op de achteras van de Dolphin ligt een elektromotor met een vermogen van 204 pk en 290 Nm. Een 0 tot 100 sprint is in 7,1 seconden gedaan. De topsnelheid bedraagt 160 km/u. De auto beschikt over vier rijmodi: Sport, Normal, Economy en Snow. Zie je dat grote scherm hieronder op de foto? Met een druk op de knop draait het 90 graden naar rechts en staat hij ineens rechtop. Ook daarvoor moet je even de video onderaan dit artikel zien om het te geloven.

Ruimte?

Het interieur biedt plaats aan vijf personen en is gemaakt van veganistisch leder. Lekker duurzaam dus. De sportstoelen voorin geven de auto een sportief randje. Ze zijn verwarmd en kunnen elektrisch in zes richtingen worden versteld voor de bestuurder en in vier richtingen voor de voorpassagier. Passagiers achterin hebben ook niets te klagen. Zoals in veel elektrische auto’s is er achterin opvallend veel beenruimte. De achterbank kan in een verhouding van 60:40 worden neergeklapt, waardoor de bagageruimte van 345 liter kan worden uitgebreid tot 1.310 liter.

Waar kun je BYD kopen?

De bekende Nederlandse importeur van de Japanse automerken Toyota en Lexus vormt de verdeler van BYD in Nederland. De Chinezen profiteren dus van een enorm dealernetwerk. De verkoop verloopt online, maar inmiddels zijn er twee eigen flagshipstores, in Amsterdam en Rotterdam. Dit jaar komen er nog twee bij. In samenwerking met de Louwman Dealer Group zijn er drie servicepunten, in Eindhoven, Arnhem en Groningen. Ook dat aantal wordt verdubbeld dit jaar. Prijzen van de Dolphin maakt het merk later bekend. Reken op iets tussen de 35.000 en 40.000 euro.

Alle specificaties op een rij:

Algemene specificaties BYD Dolphin (60 kWh)   
Afmetingen (L/W/H)  4.290/1.770/1.570 mm
Wielbasis 2.700 mm
Type aandrijving  Voorwielaandrijving
Topsnelheid  160 km/h
Motorvermogen 150kW/204 pk
0-100 km/h acceleratietijd 7,1 (cijfer nog niet definitief)
Wielmaat 16/17 inch
Elektrisch bereik 427 km (WLTP gecombineerd)
Volume kofferbak 345/1.310 liter
Zitplaatsen
Batterij type  BYD Blade Battery (LFP) 
Nominaal vermogen 60 kWh
Laadvermogen  88 kW DC   
11 kW AC (3-fase) 
DC-laadtijd (30-80%)  29 minuten
Warmtepomp  Standaard 
V2L-functie  Standaard