Review – BMW 2 Serie Active Tourer (2022)
MPV vs. SUV
MPV-koetswerk, voorwielaandrijving en een driecilinder: het is geen bijster populair recept anno nu. Tenminste, dat wil de media je doen geloven. Oók wij schrijven regelmatig over de populariteit van SUV’s en de teloorgang van de MPV. Eén van de laatste keren dat wij in een ‘multi-purpose vehicle’ stapten was in 2017, in de Renault Grand Scénic. De ruimtewagen van Renault is inmiddels officieel doodverklaard en komt in 2024 terug als – je raadt het nooit – een SUV. In München is de MPV echter nog springlevend.
Eerste generatie BMW 2 Serie Active Tourer
In 2014 introduceerde BMW de 2 Serie Active Tourer. In 2015 kwam daar de 2 Serie Gran Tourer bij: de eerste en enige MPV met drie zitrijen ooit van BMW. Van de eerste generatie hebben de Duitsers meer dan 430.000 exemplaren verkocht. Indrukwekkend, maar het merk is vooral blij met de doelgroep die deze auto weet aan te spreken: non-BMW klanten. Maar liefst 80 procent van de klanten die een 2 Serie Active Tourer koopt, stapt over van een ander merk. Klanten bij een concurrent wegsnoepen is lastig in de autowereld, dus dat BMW een tweede generatie van de verleidelijke 2 Serie Active Tourer introduceert, is niet meer dan logisch.
Spannend design
De ontwerpers bij BWM hebben de nieuwe MPV een stoerder gezicht gegeven dan zijn voorganger. De nierengrille is wat groter en de deurgrepen zijn verzonken. Daarnaast zijn de A-stijlen wat vlakker geplaatst, de zijruiten zijn langer en de C-stijlen slanker. Dit alles zorgt voor een goed zicht rondom, een belangrijke eigenschap van een MPV.
Booskijkende full-led koplampen en achterlichten krijg je voortaan standaard, matrix-ledlampen zijn ook leverbaar. Heb je wat ruimte in je budget, vink deze dan altijd aan op de optielijst. Dankzij bochtverlichting en grootlichtassistent heb je altijd goed zicht in het donker. Dat is voor automobilisten van elke leeftijd prettig, maar ook zeker voor de oudere autobezitter, waar BMW onder andere op mikt met deze ruimtewagen.
Vijf personen
Ten opzichte van zijn voorganger is de nieuwe 2 Serie Active Tourer enkele centimeters langer, hoger en breder geworden, maar de wielbasis is hetzelfde gebleven. Hij biedt nog steeds met gemak ruimte aan vijf personen. Achterin kun je goed met drie volwassenen naast elkaar zitten en er is veel hoofd- en beenruimte.
Omdat de stoelen vrij hoog staan, kun je je voeten er makkelijk onder kwijt. Daardoor kan er achterin prima iemand in het midden zitten, ondanks de hoge middentunnel. Zit er iemand toch met z’n knieën in zijn nek of wil je meer bagageruimte? Dan kun je de bank 13 centimeter naar voren en achteren schuiven. Voor deze mogelijkheid moet je wel bijbetalen. De hellingsgraad van de achterbank kun je ook verstellen, voor een optimale zithouding. Wil je met zevenpersonen op pad, dan heb je pech. Van de zevenzitter, de Gran Tourer, heeft BMW afscheid genomen.
Ruimteauto biedt ruimte
De bagageruimte in de BMW 220i Active Tourer met mild-hybride aandrijflijn die wij testen biedt nog steeds en nette 415 liter en 1.405 zodra je de bank neerklapt. Klap je de achterbank naar beneden en omhoog, dan creëer je 90 liter extra ruimte. De plug-in hybride variant kan tot 406 liter meenemen, de versies zonder elektrische ondersteuning bieden ruimte aan 470 liter. Het blijft een BMW, dus leuke snufjes zoals een elektrisch bedienbare en op afstand volledig te openen achterklep is standaard. Een elektrische inklapbare trekhaak is beschikbaar als optie.
BMW iX en i4
De grootste veranderingen komen we tegen in het interieur. Het hippe en strakke BMW Curved Display, dat we kennen uit de iX en i4, zit voortaan ook in de brave MPV. Het langgerekte scherm bestaat eigenlijk uit twee schermen: een 10,25-inch instrumentarium en een 10,7-inch infotainmentscherm. Ze zitten achter een gebogen glasplaat, waardoor het één scherm lijkt.
Fijn infotainmentsysteem
Op het scherm draait de nieuwste versie van BMW’s iDrive-infotainmentsysteem: BMW Operating System 8. Het reageert lekker snel en heeft een zeer gebruiksvriendelijke layout. Het is niet te ingewikkeld, waardoor je tijdens het rijden niet onnodig lang op het scherm bezig hoeft te zijn. We missen wel de iDrive-knop, die je in de iX en i4 wel krijgt. In plaatst daarvan krijg je op het zwevende middenconsole een bedieningspaneel met wat knopjes, die je niet blind kunt bedienen zoals de iDrive-knop.
Via spraakbediening kun je gelukkig een hoop zaken bedienen, waardoor je tijdens het rijden je handen gewoon aan het stuur kunt houden. Op het middenconsole zit ook de start- en stopknop van de auto en een klein ‘pookje’ waarmee je de standaard aanwezige 7-traps automaat met dubbele koppeling bedient. Verder kom je overal USB-laadpunten, bekerhouders en opbergvakken tegen, zoals het hoort in een MPV. Een draadloze smartphonelader kun je ook krijgen voorin.
Motoren
Op de prijslijst van de Active Tourer komen we zeven motorvarianten tegen, met vermogens van 136 tot liefs 326 pk. In het laatste geval gaat het om de 230e plug-in hybride-variant. Dieselen kan met de 150 pk sterke 218d. Schakelen gaat zoals gezegd altijd via een zeventraps automaat.
220i Active Tourer
Wij rijden de 220i, die voorzien is van een 156 pk sterke 1,5-liter driecilinder benzinemotor, die ondersteuning krijgt van een 19 pk sterke elektromotor. Samen leveren de motoren 170 pk. Het systeemkoppel bedraagt 280 Nm. Voldoende vermogen voor een auto van dit formaat. Met een 0-100-tijd van 8,1 seconden komt hij ook prima met het verkeer mee. De tweede generatie 2 Serie Active Tourer rijdt zoals je verwacht van een MPV, al valt ons op dat hij dynamischer is geworden. Niet dat rijdynamiek enorm belangrijk is in dit segment, maar dat hij leuk stuurt is mooi meegenomen. Een sportonderstel is ook leverbaar, maar je kunt je afvragen of dat handig is op een gezinsauto waarmee je wellicht ook naar de camping in Zuid-Frankrijk wilt rijden.
Stil en geruisloos
Bij een MPV denk je namelijk niet aan sportiviteit, maar comfort. Daar zit het wel goed mee bij de BMW. Het onderstel is soepel en er komt weinig motorgeluid het interieur binnen, tenzij je de driecilinder echt op z’n falie geeft. Van windgeruis is ook haast geen sprake. Dit komt mede door de nieuwe en slankere buitenspiegels.
De stoelen zitten voortreffelijk, waardoor je lekker uitgerust aankomt op je bestemming. Met het hele gezin meezingen met de Frozen-soundtrack of genieten van ‘gouwe ouwe’ hits kan met een kraakhelder Harman-Kardon audio-installatie (721 euro).
Wat kost de nieuwe BMW 2 Serie Active Tourer?
De nieuwe 2 Serie Active Tourer is er vanaf 41.558 euro. Voor dit geld krijg je de 136 pk sterke instapper. Voor de BMW 220i die wij reden betaal je minimaal 42.282 euro. Onze testauto is voorzien van een hoop leuke, máár prijzige opties, zoals een glazen panoramadak, een kek kleurtje (Mineralweiss metallic) en fraaie 19-inch wielen. De catalogusprijs komt zo uit op 62.109 euro. Stevig prijskaartje dus.
BMW 2 Serie Active Tourer Plug-in Hybride.
De plug-in hybride modellen zijn zoals altijd in Nederland extra interessant en beginnen vanaf 46.817 euro. Hiervoor krijg je de 245 pk sterke BMW 225e xDrive, die tot 80 kilometer volledig elektrisch kan afleggen. Hang je hem iedere dag netjes aan de lader, dan kan dit uiteindelijk de voordeligste versie zijn die je kunt kopen. En dankzij het vermogen ook nog eens de leukste. De BMW 230e beschikt zelfs over 326 pk. Dat vinden we bijna ordinair, in een MPV, maar stiekem wel erg leuk. Voor deze razendsnelle (0-100 km/u in 5,5 seconden!) PHEV-MPV vraagt BMW 50.447 euro. De PHEV’s bieden wel de minste bagageruimte, al scheelt het maar negen liter met de door ons geteste mild-hybride.
Lees ook: