Autonieuws

Renault Captur: uniek aanbod met Franse bravoure

februari 13, 2023

Een auto met voldoende ruimte voor het hele gezin, maar die je ook eenvoudig kunt parkeren in de drukke steden. Die het comfort en de technologie biedt van een duurdere luxeauto, maar die toch betaalbaar is voor het grote publiek. En die volledig elektrisch kan rijden, maar waarmee je ook zorgeloos lange afstanden kunt afleggen zonder tussentijds te hoeven opladen. Dat wil toch iedereen? Renault heeft zo’n auto, die luistert naar de naam Captur E-Tech Plug-in Hybrid.

Het is knap lastig om een auto te ontwikkelen die comfortabel plaats biedt aan vier á vijf personen, voldoende bagageruimte biedt (536 liter) om met z’n allen een lang weekend weg te gaan en voorzien is van een geavanceerde plug-in hybride aandrijflijn (PHEV), zónder dat de auto te groot, te zwaar en te duur wordt. Renault is erin geslaagd alle bovengenoemde eigenschappen inclusief een uitgebreide reeks aan waardevolle technologie voor comfort, multimedia en veiligheid te verpakken in een compacte SUV van ‘slechts’ 4,22 meter lang.

De Renault Captur is een van de zeer weinige in zijn klasse die überhaupt leverbaar is met plug-in hybride aandrijving. Maar belangrijker nog: de Renault Captur E-Tech Plug-in Hybrid is de goedkoopste plug-in hybride die je in Nederland kunt kopen. Daarmee bekleedt het model een unieke positie in het zeer concurrerende B-SUV-segment.

De toekomst van auto autorijden is elektrisch, maar er moet nog veel gebeuren voordat we allemaal in een elektrische auto rijden. Vooral op het gebied van laadmogelijkheden, laadtijden en betaalbaarheid van elektrische auto’s met voldoende actieradius. Een plug-in hybride is de ideale tussenstap.

De Renault Captur E-Tech Plug-in Hybrid heeft een 1.6 benzinemotor en een elektromotor. Met een volgeladen accu (die je bij een laadpunt moet opladen) kun je een afstand van 47 tot 49 kilometer volledig elektrisch rijden. Dat is voor de meeste automobilisten voldoende voor hun dagelijkse ritten. Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat Nederlanders gemiddeld 36 kilometer per dag rijden, terwijl we gemiddeld maar 9,7 kilometer per dag afleggen om van en naar het werk te gaan.

Maar als je met de Renault Captur E-Tech Plug-in Hybrid een verre reis wilt maken, dan hoef je geen rekening te houden met de resterende actieradius en het zoeken naar een laadpunt om onderweg te laden. Als de accu leeg raakt, schakelt het aandrijfsysteem automatisch over naar de hybridemodus, waarbij de benzinemotor en elektromotor samenwerken. Daarmee is de Renault Captur E-Tech Plug-in Hybrid ideaal als tussenstap als je wel milieubewust wilt rijden, maar nog niet toe bent aan een volledig elektrische auto.

Houd er wel rekening mee dat een plug-in hybride alleen tot zijn recht komt als de accu zo vaak mogelijk wordt opgeladen. Alleen dan rijd je het vaakst elektrisch en bespaar je de meeste benzine en uitstoot. Als regelmatig opladen een lastig verhaal wordt, dan biedt Renault ook de Captur E-Tech Hybrid met een full-hybride aandrijflijn die ook extra zuinig en deels elektrisch rijdt, maar die je niet zelf hoeft op te laden bij een laadpunt. En als we dan toch bezig zijn met de motorvarianten: de Renault Captur is ook leverbaar met keuze uit drie benzinemotoren. Voor ieder wat wils dus.