Achtergrond Formule 1

Red Bull Racing meesterbrein Adrian Newey tempert verwachtingen 2023

december 5, 2022

Adrian Newey

Door het succes van Max Verstappen kent bijna half Nederland de teamleden van Red Bull Racing. Vraag bij de lokale bakker aan een vreemde naast je wie de race-engineer van Verstappen is en je zult al snel horen ‘GP, Gianpiero Lambiase’. Ook Adrian Newey is een bekende naam geworden in Nederland. De Britse Formule 1-ingenieur is sinds 2006 de ‘Chief Technical Officer’ bij Red Bull Racing en wordt beschouwd als een van de beste ontwerpers in de Formule 1. Hij heeft meer kampioenschappen gewonnen dan welke andere ontwerper dan ook. Als Adrian wat zegt, luister je dus.

Steile leercurve

In het Duitse Auto Motor und Sport blikt de Engelsman terug op afgelopen seizoen en ook vooruit op het volgende F1-seizoen. Over het seizoen 2022 – het eerste seizoen onder de nieuwe technische regelementen – zegt hij: “Het is een steile leercurve voor ons allemaal. De auto’s van vorig jaar waren het product van een lang ontwikkelingsproces. Ik moet toegeven dat ik bij het werken aan deze auto’s van gedachten moest veranderen. Het chassis en de voorvleugel bewegen in een zeer nauw kader, maar dan zijn er ook nog gebieden met verrassend veel vrijheid. Bijvoorbeeld de sidepods en de vloer van de auto. De verschillende sidepod-vormen zijn ook gemakkelijk te onderscheiden voor de fans. Dat is een goede zaak.”

Mercedes grote verrassing

Hoewel Mercedes het seizoen 2022 dramatisch begon, stonden Hamilton en Russell uiteindelijk toch nog zeventien keer op het podium. In de tweede helft van het seizoen werd de auto flink verbeterd en het zeropod-concept van de Mercedes W13 verraste Newey. “De Mercedes was een echte verrassing. Die maas in de reglementen hadden wij over het hoofd gezien. Het is van buitenaf moeilijk te beoordelen. De Mercedes werd in de verloop van het jaar steeds beter.

“Eerlijk gezegd hebben wij niet de tijd om het concept in detail te bekijken. Onder de budgetcap kun je je die luxe niet meer veroorloven. Daarom bewandel je eerst de paden waarvan je denkt dat ze het meeste opbrengen.”

Formule 1-seizoen 2023

Of Red Bull volgend seizoen ook weer oppermachtig zal zijn durft de ontwerper niet te zeggen: “We gaan ons concept verder ontwikkelen, omdat we dit het beste kennen. Maar ik durf niet te zeggen of onze manier ook de beste is. Het is best mogelijk dat een ander team met een beter idee aan komt zetten. We weten allemaal nog niet wat we gaan tegenkomen bij de doorontwikkeling van onze eigen concepten. Wellicht heeft een ander veel meer ontwikkelingspotentieel.”

Lees ook: