Autonieuws

Radical SR1 XXR: van ‘basis’ is geen sprake meer

april 27, 2023

Radical SR1

Sinds de introductie van het model in 2012 is de SR1 favoriet bij honderden coureurs. Ideaal voor enthousiastelingen die hun circuitskills naar een hoger niveau willen tillen De onthulling van de Radical SR1 XXR volgt op de aankondiging van de SR3 XXR begin 2023. Met vergelijkbare ontwerp- en technische verbeteringen – gericht op gebruiksgemak en duurzaamheid – bevat het XXR-pakket ook verbeteringen aan het aerodynamische ontwerp. Kijk maar naar de centrale LMP-geïnspireerde ‘vin’.

Verbeterde aandrijflijn

De SR1 XXR is uitgerust met een nieuwe dry-sump motor, de Generation 5 1.340 cc-krachtbron van Radical Performance Engines (RPE). De viercilinder heeft minder onderhoud nodig, want de aanbevolen motorverversingsintervallen zijn met 25 procent verlengd. Daarnaast zijn de olieverversingsintervallen verlengd van zes naar tien uur, naast een nieuw drive-by-wire inductiesysteem. Ook de transmissie is verder verbeterd.

De motor en versnellingsbak hebben een nieuwe kalibratie. Verdere upgrades zijn onder meer een vermindering van de massa voor de drijfstangen, krukaspennen en het ontstekingssysteem. Deze verbeteringen zorgen voor een betere motorrespons.

Radical SR1 XXR

Potentie

James Pinkerton, Head of Research en Development van Radical Motorsport en tweevoudig winnaar van de Radical SR1 Cup, zegt: “De SR1 zal altijd speciaal voor mij zijn, aangezien ik met eigen ogen heb gezien hoe benaderbaar hij is voor coureurs die de stap omhoog willen zetten in hun racecarrière. Bij de ontwikkeling van de Gen. 5 RPE-motor wilden we het potentieel ervan zo veel mogelijk optimaliseren, terwijl we trouw bleven aan wat de SR1 zo gebruiksvriendelijk maakt.”

Pinkerton vervolgt: “Hoewel het een racer op instapniveau is, biedt de SR1 XXR een uitstekend pakket met ongeëvenaarde prestaties voor het geld. SR1- en SR3-modellen vormen momenteel de meerderheid van de grids in de 12 Radical Cup-kampioenschappen over de hele wereld. Tot nu toe zijn er al meer dan 200 SR1’s verkocht.”

Radical SR1 XXR

200 stuks

Joe Anwyll, CEO van Radical Motorsport, zegt: “Het SR1-model is al meer dan tien jaar de sleutel tot het DNA van Radical, door aspirant-coureurs een venster te bieden op de opwindende wereld van de autosport, terwijl het toch zijn laagdrempelige eigenschappen behoudt. De afgelopen jaren hebben we ons wereldwijde race-aanbod zien bloeien, met 12 officiële Radical-kampioenschappen die nu wereldwijd actief zijn. Daarom was er geen beter moment dan nu om de SR1 te ontwikkelen en te verbeteren, om deze aspirant-racers de kans te geven om over de hele wereld op bucketlist-circuits te racen. Na de lancering van SR3 XXR en SR10 XXR was het niet meer dan terecht om de SR1 ook onder de XXR-banner te brengen, aangezien het tenslotte de pijler van ons bedrijfsethos is gebleken – we make racers.”

Zomer 2023

De verbeterde Radical SR1 XXR kan nu worden besteld via het wereldwijde dealernetwerk van Radical Motorsport, operationeel via meer dan 30 dealers in meer dan 20 landen. De productie start naar verwachting in de zomer van 2023.

Radical SR1 XXR