Autonieuws

Porsche 911 Carrera T: speciaal voor de puristen

oktober 19, 2022

Handbak of automaat?

De nieuwe Porsche 911 Carrera T heeft standaard een handgeschakelde 7-versnellingsbak, maar optioneel ook met een 8-traps PDK leverbaar. De achterzittingen zijn bij de T weggelaten. Met zijn PASM-sportonderstel (wielophanging -10 mm) en zijn verminderde isolatie is de boodschap duidelijk dat de nieuwe 911 Carrera T een auto voor puristen is.

Aandrijflijn Porsche 911 Carrera T

Porsche positioneert de nieuwe 911 Carrera T tussen de 911 Carrera en de 911 Carrera S. De nieuwe versie gebruikt de bi-turbomotor met 283 kW (385 pk) en 450 Nm van de 911 Carrera, waarmee de sportwagen in 4,5 seconden van 0 naar 100 km/u accelereert en een top van 291 km/u bereikt.

Veel is standaard

Porsche Torque Vectoring (PTV) met een mechanisch sperdifferentieel op de achteras komt uit de standaarduitvoering van de Carrera S met handgeschakelde versnellingsbak. De 911 Carrera T wordt daarnaast standaard geleverd met het Sport Chrono Pakket en het PASM-sportonderstel; opties die bij de 911 Carrera S alleen tegen meerprijs leverbaar zijn. Op verzoek kan de Carrera T ook worden besteld met de optionele achterasbesturing, die normaal gesproken is voorbehouden aan modellen vanaf de Carrera S.

Herkenningspunten

De T is vanbuiten te herkennen aan de 20-inch grote titaniumgrijze Carrera S-wielen, met 245/35 ZR 20 banden vóór en 21-inch wielen met 305/30 ZR 21 banden achter. Daarnaast wordt de 911 Carrera T standaard geleverd met een GT-sportstuur, een sportuitlaatsysteem en viervoudig elektrisch verstelbare sportstoelen.

De lichtste

Met 1.470 kilogram is de 911 Carrera T met handgeschakelde versnellingsbak de lichtste in serie geproduceerde 911 die met de basismotor is uitgerust. Hij is daarmee 35 kilogram lichter dan de 911 Carrera met standaard 8-traps PDK. Dit model model in tegenstelling tot de T niet wordt niet aangeboden met een handbak. Naast het weglaten van de achterzittingen en de verminderde isolatie dragen lichtgewicht glas en een lichtgewicht accu bij aan het lagere gewicht van de nieuwe Porsche 911 Carrera T.

Donkergrijze accenten

Vanbuiten onderscheidt de 911 Carrera T zich van de rest van zijn familie met donkergrijze accenten. Contrasterende elementen zoals de boven- en onderschaal van de buitenspiegels, het nieuwe opschrift op de portieren, het logo op de achterklep en de lamellen op de achterklep zijn uitgevoerd in agaatgrijs. Daarnaast heeft de voorruit een grijze zonnebaan. De uitlaatpijpen van het sportuitlaatsysteem zijn afgewerkt in hoogglans zwart.

Interieur Porsche 911 Carrera T

Het interieur wordt gekenmerkt door de standaard viervoudig verstelbare sportstoelen Plus, sierlijsten in matzwart en decoratieve inlays in hoogglans zwart. Klanten die meer personalisatie willen, kunnen kiezen voor het Carrera T interieurpakket. In dat geval wordt de ‘T’ uitgerust met veiligheidsgordels in de contrasterende kleuren Schiefergrau of Lizardgreen. Hetzelfde geldt voor de decoratieve stiksels, het ‘911’ opschrift in reliëf op de hoofdsteunen en de banen op het middenpaneel van de stoelen. Optioneel zijn de vloermatten ook te beletteren en af te biezen in de kleuren Schiefergrau of Lizardgreen.

Opties voor het interieur

Voor de 911 Carrera T zijn de adaptieve sportstoelen plus (18-voudig elektrisch verstelbaar) of de lichte, sportieve kuipstoelen met middenpanelen in RaceTex optioneel leverbaar. Het Carrera T-interieurpakket is optioneel uit te breiden met leder. De deurpanelen inclusief de armsteunen en de middenconsole zijn hiermee dan bekleed, net als de bovenste delen van het dashboard.

Kleur bekennen

De nieuwe 911 Carrera T is verkrijgbaar in diverse kleuren. Op het menu staan vier unikleuren – zwart, wit, Indisch rood en Racinggeel – en in vier metallic lakkleuren – Diepzwart metallic, Gentiaanblauw, IJsgrijs en GT-zilver. Tinten als Krijt, Stern Rubin neo, Karmijnrood, Haaiblauw en Pythongroen zijn eveneens verkrijgbaar. Kopers van de Porsche 911 Carrera T hebben ook de mogelijkheid om gebruik te maken van het ‘Paint to Sample’ programma van Porsche. In dit programma zitten meer dan 110 speciale lakkleuren.

De nieuwe 911 Carrera T is per direct te bestellen en staat vanaf februari 2023 bij de Nederlandse Porsche Centra. De Nederlandse consumentenadviesprijs van de nieuwe Porsche 911 Carrera T is vastgesteld op 170.100 euro.

De letter ‘T’

De ‘T’ in de modelaanduiding van de Porsche 911 Carrera T staat voor ‘Touring’. De letter vindt zijn oorsprong in de homologatie van de 911 T als toerwagen in 1968. De eerste 911 T werd tot 1973 als F-model aangeboden. Daarna pas weer in 2017, toen Porsche de naam nieuw leven inblies met de 991 Carrera T. Ook dit was weer een puristische 911-variant. Sindsdien is het concept van een Porsche met ‘T’ met succes gebruikt voor de 718 Cayman T, de 718 Boxster T en de Macan T. Nu is het de beurt aan de 911 Carrera T. In november 2018 reden we met de vorige generatie 911 Carrera T.